Czosnek marynowany
- Czosnek (100 g)
- Ocet winny (500 ml)
- Cukier (20 g)
Przepis na czosnek marynowany krok po kroku
Czosnek obierz i gotuj około 3-4 minut we wrzącej wodzie. Następnie czosnek odcedź i przelej zimną wodą (aby zahartować ząbki czosnku).
Dwie papryczki chilli umyj i usuń z nich nasionka, następnie pokrój je na mniejsze kawałki.
W małe, wyparzone słoiki ułóż ząbki czosnku oraz kilka kawałków papryczki.
W garnku zagotuj ocet z dodatkiem połowy szklanki wody i przyprawami.
Gorącą zalewą octową napełnij słoiczki.
Następnie słoiki zakręć i odstaw do wystygnięcia do góry dnem. Słoiki przykryj grubym ręcznikiem.
Gotowe soczki z marynowanym czosnkiem przechowuj w piwnicy lub spiżarni.
Więcej informacji na temat czosnku marynowanego
Czosnek marynowany w zalewie i w przyprawach idealnie nadawać będzie się jako dodatek do wielu dań, sałatek i nie tylko. Czosnek marynowany nadawać będzie się również na kanapki i na smaczną przekąskę zimową w okresie gryp i przeziębień. Przygotowanie marynowanego czosnku nie jest trudne, wystarczy parę produktów i puste słoiki. Żeby przygotować czosnek konserwowy potrzebujemy produkty takie jak: czosnek, ocet winny, cukier, sól, pieprz, papryczka chilli i liść laurowy.
Jak zrobić czosnek marynowany w occie? Obrany czosnek gotuj we wrzącej wodzie około 3-4 minut. Czosnek odcedź i przelej zimną wodą. Papryczki chili umyj i usuń z nich nasiona. Papryczki bez nasion pokrój na mniejsze kawałki. W wyparzone słoiki ułóż ząbki czosnku oraz kawałki papryczek chilli. W garnku zagotuj ocet z dodatkiem wody i przypraw. Gorącą zalewą octową napełnij słoiczki. Słoiki zakręć i odstaw do wystygnięcia do góry dnem. Słoiki nakryj grubym ręcznikiem lub ścierką. Gotowy czosnek marynowany przechowuj w piwnicy lub w spiżarni.
Czosnek jest bogatym źródłem wielu składników mineralnych i witamin. Znajdziemy. Nim przede wszystkim witaminy z grupy B, witaminę C, witaminę A, selen, fosfor, wapń, magnez czy żelazo. Dodatkowo występują w nim związki siarki, które wykazują działanie przeciwbakteryjne oraz bakteriostatyczne. Dodatkowo spożywanie czosnku zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, wspomaga obniżanie ciśnienia tętniczego krwi czy wzmacnia odporność. Spożywanie czosnku przyczynia się rownież do zmniejszenia poziomu cholesterolu LDL.
Podsumowując czosnek marynowany nadawać będzie się jako dodatek na kanapki lub do pieczonych potraw mięsnych. Czosnek możemy przechowywać w spiżarni przez długi czas, dlatego doskonale sprawdzi się jako przetwory na zimę. Nasz dobry przepis na marynowany czosnek nadawać będzie się w okresie jesienno-zimowym w okresie przeziębień. Czosnek nadaje się idealnie na wzmocnienie odporności w tym czasie. Marynowany czosnek możemy dodać jako dodatek do sałatek. Czosnek jest produktem, który zawiera spore ilości związków, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie.
Alergeny w czosnku marynowanym
Lista alergenów dla czosnku marynowanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet winny
Wartości odżywcze czosnku marynowanego
Czosnek jest bogatym źródłem wielu składników mineralnych i witamin. Znajdziemy. Nim przede wszystkim witaminy z grupy B, witaminę C, witaminę A, selen, fosfor, wapń, magnez czy żelazo. Dodatkowo występują w nim związki siarki, które wykazują działanie przeciwbakteryjne oraz bakteriostatyczne. Dodatkowo spożywanie czosnku zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, wspomaga obniżanie ciśnienia tętniczego krwi.
Energia i białka
(20g)
Węglowodany
(20g)
Tłuszcze
(20g)
Witaminy
(20g)
Składniki mineralne
(20g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.