Czosnek marynowany
Opublikowano: 20.06.2021 r.
Czosnek marynowany to doskonała propozycja na smaczny dodatek do sałatek. Jest to doskonałe rozwiązanie na marynowanie nadmiaru produktów z naszej kuchni.
Składniki dla 5 porcji:
- Czosnek - 100 g
- Ocet winny - 500 ml
- Cukier - 20 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryczka chilli świeża, liść laurowy
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, słoiki
Przepis krok po kroku
- Czosnek obierz i gotuj około 3-4 minut we wrzącej wodzie. Następnie czosnek odcedź i przelej zimną wodą (aby zahartować ząbki czosnku).
- Dwie papryczki chilli umyj i usuń z nich nasionka, następnie pokrój je na mniejsze kawałki.
- W małe, wyparzone słoiki ułóż ząbki czosnku oraz kilka kawałków papryczki.
- W garnku zagotuj ocet z dodatkiem połowy szklanki wody i przyprawami.
- Gorącą zalewą octową napełnij słoiczki.
- Następnie słoiki zakręć i odstaw do wystygnięcia do góry dnem. Słoiki przykryj grubym ręcznikiem.
- Gotowe soczki z marynowanym czosnkiem przechowuj w piwnicy lub spiżarni.
Komentarz dietetyka
Czosnek jest bogatym źródłem wielu składników mineralnych i witamin. Znajdziemy. Nim przede wszystkim witaminy z grupy B, witaminę C, witaminę A, selen, fosfor, wapń, magnez czy żelazo. Dodatkowo występują w nim związki siarki, które wykazują działanie przeciwbakteryjne oraz bakteriostatyczne. Dodatkowo spożywanie czosnku zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, wspomaga obniżanie ciśnienia tętniczego krwi.