Jak przechowywać czosnek?

Czosnek najlepiej przechowywać w całych główkach, ponieważ dłużej zachowa świeżość niż podzielony na ząbki. Do przechowania czosnku warto wybrać  miejsce ciepłe oraz zaciemnione (świetnie sprawdzi się półka z przyprawami).

Czosnek po wykopaniu warto zapleść w warkocz i zawiesić na ścianie w spiżarni.

Aby przechować czosnek w lodówce obierz go i szczelnie zamknij w pojemniku (szczelne zamknięcie pojemnika ma na celu zapobieganie rozprzestrzeniania się zapachu czosnku po całej lodówce).

Obrany czosnek możesz również zamarynować w oleju lub oliwie z oliwek i przechowywać w pojemniku.

Aby cieszyć się smakiem czosnku przez zimę warto przygotować czosnek marynowany.

Zobacz pytania podobne do jak przechowywać czosnek?

To może wydać Ci się interesujące

Jak przechowywać czosnek? Co jeszcze warto wiedzieć?

Czosnek stanowi podstawowy produkt wykorzystywany w kuchni do nadania potrawom wyjątkowego aromatu oraz smaku. Poza sezonem jego wzrostu warto przechowywać go w odpowiednich warunkach, aby się nie zepsuł. W dalszej części dowiesz się gdzie przechowywać czosnek w domu oraz w czym przechowywać go zimą, aby dłużej cieszyć się jego smakiem. Czosnek wykorzystywany jest do przygotowania pysznych sosów na ciepło i na zimno (np sos pomidorowy z dodatkiem czosnku lub sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego), gulaszy lub do zrobienia masła czosnkowego.

A więc jak przechowywać czosnek? Czosnek najlepiej przechowywać w całych główkach, ponieważ dłużej zachowa świeżość niż podzielony na ząbki. Do przechowania czosnku warto wybrać  miejsce ciepłe oraz zaciemnione (świetnie sprawdzi się półka z przyprawami). Czosnek po wykopaniu warto zapleść w warkocz i zawiesić na ścianie w spiżarni. Aby przechować czosnek w lodówce obierz go i szczelnie zamknij w pojemniku (szczelne zamknięcie pojemnika ma na celu zapobieganie rozprzestrzeniania się zapachu czosnku po całej lodówce). Obrany czosnek możesz również zamarynować w oleju lub oliwie z oliwek i przechowywać w pojemniku - uzyskasz w ten sposób nie tylko świeży czosnek, ale również smaczną i aromatyczną oliwę lub olej, który możesz wykorzystać do przygotowania potraw.

Aby cieszyć się smakiem czosnku przez zimę warto przygotować przetwory w słoiku - czosnek marynowany świetnie sprawdzi się jako dodatek do potraw lub samodzielna przekąska. Aby przygotować czosnek marynowany przygotuj główki czosnku, szklankę wody, pół szklanki octu, 1 płaską łyżkę cukru oraz soli, łyżeczkę płatków chilli, gorczycy oraz pieprzu ziarnistego. Czosnek obierz i włóż do wyparzonego słoika. Następnie do słoika dodaj cukier oraz sól, dokładnie wymieszaj składniki i pozostaw na 2 godziny. W garnku przygotuj zalewę z wody oraz octu - po zagotowaniu odstaw ją do wystygnięcia. Do słoika z czosnkiem dodaj płatki chilli oraz zmiażdżone ziarna pieprzu. Całość zalej wcześniej przygotowaną zalewą. Słoik zakręć i przechowuj go w chłodnym i zaciemnionym miejscu. Po 4 tygodniach czosnek marynowany będzie dobry do spożycia.

Czosnek to produkt, który bogaty jest w składniki biologicznie aktywne. Czosnek wykazuje działanie antybakteryjne oraz przeciwgrzybicze dzięki obecności biologicznie aktywnego składnika – allicyny. Dodatkowo w czosnku występują spore ilości składników mineralnych oraz witamin, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Do witamin obecnych w czosnku możemy zaliczyć witaminę C, witaminę B1, witaminę B2, witaminę PP oraz prowitaminę A. Natomiast składniki mineralne obecne w czosnku to między innymi potas, wapień, magnez, kobalt, chrom oraz nikiel.

Podsumowując wykorzystanie czosnku w kuchni to doskonały pomysł na nadanie daniom charakterystycznego smaku, aromatu a także właściwości odżywczych. Sprawdzony sposób na przechowywanie czosnku sprawia, że możemy cieszyć się jego smakiem przez niemal cały rok.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto