Czarne kluski

Opublikowano: 21.03.2022 r., 9:00 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Czarne kluski podane w białej miseczce.
Czarne kluski
Czarne kluski to typowe danie kuchni Śląskiej. Przygotowuje się je z połączenia surowych i gotowanych ziemniaków. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pyszne kluseczki ziemniaczane.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 40 min
353 kcal
Kcal w porcji
270 g
Wielkość porcji
77
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Ziemniaki późne 20 średnich sztuk (2000 g)
  • Cebula 5 dużych sztuk (500 g)
  • Olej rzepakowy (200 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, tarka, malakser

Przepis na czarne kluski krok po kroku

Ziemniaki obierz ze skórki.

2/3 ziemniaków zetrzyj na tarce, a pozostałą część ugotuj w osolonej wodzie.

Ugotowane ziemniaki umieść w malakserze i rozdrobnij.

Przetarte ziemniaki odciskaj na gazie.

Połącz masy ziemniaczane i dodaj do nich sól.

Zagnieć masę do uzyskania gładkiego ciasta.

W garnku zagotuj wodę z solą i gotuj partiami kluski.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Kluski podawaj z dodatkiem cebuli.

Jak oceniasz przepis na czarne kluski
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,6% osób

Więcej informacji na temat czarnych klusek

Czarne kluski to tradycyjne kluski śląskie z surowych ziemniaków. Mają one szary kolor, który powstaje dzięki zastosowaniu surowych ziemniaków. Kluski świetnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu lub zupy. Można je także podać samodzielnie z dodatkiem skwarek z boczku i cebuli. Przepis na czarne kluski jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia klusek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, sól, olej rzepakowy, cebula.

Jak zrobić czarne kluski? Ziemniaki obierz ze skórki. 2/3 ziemniaków zetrzyj na tarce, a pozostałą część ugotuj w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki umieść w malakserze i rozdrobnij. Przetarte ziemniaki odciskaj na gazie. Połącz masy ziemniaczane i dodaj do nich sól. Zagnieć masę do uzyskania gładkiego ciasta. W garnku zagotuj wodę z solą i gotuj partiami kluski. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Kluski podawaj z dodatkiem cebuli.

Ziemniaki to bardzo popularne warzywo używane na całym świecie. Ziemniaki są bardzo często wykorzystywane w naszej kuchni jako baza potraw lub dodatek do nich. Ziemniaki posiadają różne odmiany, różniące się nie tylko kolorem, ale również zawartością skrobi, która definiuje ich zastosowanie. Ziemniaki z dużą ilością skrobi lepiej nadają się do różnych ziemniaczanych przetworów. Ziemniaki są niskokaloryczne i zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego. Są także świetnym źródłem witaminy C oraz potasu. Potas wpływa na prawidłową pracę serca i pomaga obniżać ciśnienie naszej krwi. Potas wpływa także na prawidłową pracę gospodarki wodno-elektrolitowej.

Podsumowując smaczne kluski to pomysł na szybki jarski obiad dla całej rodziny. Można je dodać także do zupy zamiast ziemniaków czy makaronu. Szybkie kluski świetnie komponują się podane z sosem mięsnym lub warzywnym. Kluski są dobre do spożycia od razu po ugotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez około 2 dni. Wystarczy je odsmażyć na odrobinie oleju przed podaniem.

Alergeny w czarnych kluskach

Lista alergenów dla czarnych klusek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na czarne kluski

Wartości odżywcze czarnych klusek

na 100g gotowej potrawy

Czarne kluski to bardzo dobre źródło węglowodanów złożonych. Ziemniaki zawierają także dużą ilość błonnika pokarmowego i pozwalają zachować uczucie sytości na dłużej. Jeśli chcesz, aby kluski miały mniej kalorii podaj je bez dodatku smażonej cebuli.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(270g)
Energia (kcal)
131.11
354.00
Białko (g)
1.72
4.65

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(270g)
Węglowodany (g)
14.69
39.67
Węglowodany przyswajalne (g)
12.82
34.62
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.87
5.05

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(270g)
Tłuszcz (g)
7.49
20.23
Tłuszcze nasycone (g)
0.57
1.53
Tłuszcze nienasycone (g)
6.92
18.69
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.89
13.20
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.03
5.49
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(270g)
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(270g)
Sód (mg)
5.19
14.00
Potas (mg)
341.85
923.00
Wapń (mg)
13.15
35.50
Żelazo (mg)
0.64
1.73
Szacunkowy indeks glikemiczny czarnych klusek 77
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania czarnych klusek

Koszt składników
18.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
2000 g
20 średnich sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 8
8.00
Za 2000 g
Cebula
500 g
5 dużych sztuk
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Olej rzepakowy
200 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 200 ml
Koszt składników
18.00