Przepis na crepe suzette krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, mikser, duża miska

Do miski wbij jajka i wlej mleko, dodaj cukier i wymieszaj.

Roztop masło w mikrofali i dodaj do mleka, wymieszaj.

Przesiej mąkę pszenną i zmiksuj.

Rozgrzej patelnię i smaż naleśniki.

Gotowe naleśniki złóż w trójkąty.

Wyciśnij sok z pomarańczy i limonki.

Na patelnię wsyp cukier i podgrzej, aż się rozpuści.

Wlej sok i skórkę startą z pomarańczy.

Dodaj masło i wymieszaj.

Wlej likier pomarańczowy i wymieszaj.

Umieść na patelni naleśniki i podgrzej w syropie.

Wlej brandy i podpal sos zapałką.

Podawaj z dodatkiem kremowego serka.

Crepe suzette podane na ozdobnym talerzu z dodatkiem pomarańczy.
Crepe suzette
Koszt przygotowania dania
32.08 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1009 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
67

Crepe suzette - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o crepe suzette

Crepe suzette to bardzo dobry pomysł na deser z dodatkiem pomarańczy. Francuskiego pochodzenia naleśniki w sosie na bazie cytrusów świetnie sprawdzą się podczas spotkań ze znajomymi. Naleśniki można podać także dzieciom, należy pominąć dodatek alkoholu. Przepis na crepe suzette jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia deseru potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, masło, cukier, mleko, jajka, pomarańcza, limonka, brandy, likier pomarańczowy, serek kremowy.

Jak zrobić crepe suzette? Do miski wbij jajka i wlej mleko, dodaj cukier i wymieszaj. Roztop masło w mikrofali i dodaj do mleka, wymieszaj. Przesiej mąkę pszenną i zmiksuj. Rozgrzej patelnię i smaż naleśniki. Gotowe naleśniki złóż w trójkąty. Wyciśnij sok z pomarańczy i limonki. Na patelnię wsyp cukier i podgrzej, aż się rozpuści. Wlej sok i skórkę startą z pomarańczy. Dodaj masło i wymieszaj. Wlej likier pomarańczowy i wymieszaj. Umieść na patelni naleśniki i podgrzej w syropie. Wlej brandy i podpal sos zapałką. Podawaj z dodatkiem kremowego serka.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Limonka jest owocem cytrusowym pochodzącym prawdopodobnie z Azji. Limonka zawiera spore ilości bioflawonoidów, które chronią nas przed działaniem wolnych rodników. Sok z limonki wspomaga działanie układu pokarmowego poprzez wpływ na rozrzedzenie żółci produkowanej przez woreczek żółciowy, żółć emulguje tłuszcze zawarte w pożywieniu i pomaga je trawić.

Podsumowując pyszne naleśniki z pomarańczami to francuskie danie, które podać można jako obiad na słodko lub deser. Naleśniki z likierem pomarańczowym można przygotować także bez alkoholu, wówczas będą idealne dla dzieci. Naleśniki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać przez maksymalnie jeden dzień. Najlepiej jednak podawać je na ciepło.

Wartości odżywcze crepe suzette

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kalorie)
252.44 kcal
1009.78 kcal
Białko
5.43 g
21.73 g

Węglowodany w crepe suzette

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany
28.41 g
113.64 g
Węglowodany przyswajalne
27.81 g
111.24 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.60 g
2.40 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz
12.40 g
49.61 g
Tłuszcze nasycone
8.26 g
33.04 g
Tłuszcze nienasycone
4.14 g
16.57 g
Tłuszcze jednonasycone
3.52 g
14.09 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.62 g
2.49 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
70.45 mg
281.82 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na crepe suzette

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A
118.36 µg (mcg)
473.43 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.06 mg
0.22 mg
Witamina B12
0.21 µg (mcg)
0.86 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
10.10 mg
40.41 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
0.39 µg (mcg)
1.57 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.35 mg
1.41 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
114.57 µg (mcg)
458.26 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.22 mg
0.88 mg
Ryboflawina
0.18 mg
0.73 mg
Niacyna
1.47 mg
5.89 mg
Foliany
38.14 µg (mcg)
152.54 µg (mcg)
Beta karoten
33.12 µg (mcg)
132.46 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na crepe suzette

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód
63.79 mg
255.15 mg
Potas
108.29 mg
433.16 mg
Wapń
43.66 mg
174.63 mg
Fosfor
71.60 mg
286.40 mg
Magnez
12.66 mg
50.63 mg
Żelazo
1.42 mg
5.69 mg
Cynk
0.47 mg
1.89 mg
Miedź
0.06 mg
0.25 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny crepe suzette 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w crepe suzette

Lista alergenów dla crepe suzette przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
    • serek śmietankowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania crepe suzette

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Pomarańcza
400 g
2 średnie sztuki
2.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
3.20
Za 400 g
Mleko 3,2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Limonka
100 g
2.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Likier Cointreau
50 ml
1 kieliszek
70.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
7.00
Za 50 ml
Brandy
50 ml
1 kieliszek
70.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.00
Za 50 ml
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Serek śmietankowy
200 g
2.40
Za 135,0 g
Liczba opakowań 2
3.56
Za 200 g
Koszt składników
169.80
Jak oceniasz przepis na crepe suzette
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób