Crepe suzette

Opublikowano: 05.05.2022 r., 13:16 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Crepe suzette podane na ozdobnym talerzu z dodatkiem pomarańczy.
Crepe suzette
Crepe suzette to wspaniała propozycja na pyszny deser podczas spotkań ze znajomymi. Słodkie naleśniki w sosie pomarańczowym z dodatkiem alkoholu. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na deser.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Miksowanie 20 min
1009 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 2 szklanki (400 g)
  • Cukier 1 szklanka (200 g)
  • Pomarańcza 2 średnie sztuki (400 g)
  • Mleko 3,2% 1 szklanka (250 ml)
  • Masło 1 kostka (200 g)
  • Limonka (100 g)
  • Likier Cointreau 1 kieliszek (50 ml)
  • Brandy 1 kieliszek (50 ml)
  • Jajko (4 szt.)
  • Serek śmietankowy (200 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, mikser, duża miska

Przepis na crepe suzette krok po kroku

Do miski wbij jajka i wlej mleko, dodaj cukier i wymieszaj.

Roztop masło w mikrofali i dodaj do mleka, wymieszaj.

Przesiej mąkę pszenną i zmiksuj.

Rozgrzej patelnię i smaż naleśniki.

Gotowe naleśniki złóż w trójkąty.

Wyciśnij sok z pomarańczy i limonki.

Na patelnię wsyp cukier i podgrzej, aż się rozpuści.

Wlej sok i skórkę startą z pomarańczy.

Dodaj masło i wymieszaj.

Wlej likier pomarańczowy i wymieszaj.

Umieść na patelni naleśniki i podgrzej w syropie.

Wlej brandy i podpal sos zapałką.

Podawaj z dodatkiem kremowego serka.

Jak oceniasz przepis na crepe suzette
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 96,0% osób

Więcej informacji na temat crepe suzette

Crepe suzette to bardzo dobry pomysł na deser z dodatkiem pomarańczy. Francuskiego pochodzenia naleśniki w sosie na bazie cytrusów świetnie sprawdzą się podczas spotkań ze znajomymi. Naleśniki można podać także dzieciom, należy pominąć dodatek alkoholu. Przepis na crepe suzette jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia deseru potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, masło, cukier, mleko, jajka, pomarańcza, limonka, brandy, likier pomarańczowy, serek kremowy.

Jak zrobić crepe suzette? Do miski wbij jajka i wlej mleko, dodaj cukier i wymieszaj. Roztop masło w mikrofali i dodaj do mleka, wymieszaj. Przesiej mąkę pszenną i zmiksuj. Rozgrzej patelnię i smaż naleśniki. Gotowe naleśniki złóż w trójkąty. Wyciśnij sok z pomarańczy i limonki. Na patelnię wsyp cukier i podgrzej, aż się rozpuści. Wlej sok i skórkę startą z pomarańczy. Dodaj masło i wymieszaj. Wlej likier pomarańczowy i wymieszaj. Umieść na patelni naleśniki i podgrzej w syropie. Wlej brandy i podpal sos zapałką. Podawaj z dodatkiem kremowego serka.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Limonka jest owocem cytrusowym pochodzącym prawdopodobnie z Azji. Limonka zawiera spore ilości bioflawonoidów, które chronią nas przed działaniem wolnych rodników. Sok z limonki wspomaga działanie układu pokarmowego poprzez wpływ na rozrzedzenie żółci produkowanej przez woreczek żółciowy, żółć emulguje tłuszcze zawarte w pożywieniu i pomaga je trawić.

Podsumowując pyszne naleśniki z pomarańczami to francuskie danie, które podać można jako obiad na słodko lub deser. Naleśniki z likierem pomarańczowym można przygotować także bez alkoholu, wówczas będą idealne dla dzieci. Naleśniki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać przez maksymalnie jeden dzień. Najlepiej jednak podawać je na ciepło.

Alergeny w crepe suzette

Lista alergenów dla crepe suzette przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
    • serek śmietankowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze crepe suzette

na 100g gotowej potrawy

Crepe suzette to danie zawierające sporą ilość węglowodanów prostych. Nie powinny spożywać ich osoby chorujące na cukrzycę oraz z podwyższonym poziomem cholesterolu. Naleśniki przygotować można także z ksylitolem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
252.44
1009.78
Białko (g)
5.43
21.73

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
28.41
113.64
Węglowodany przyswajalne (g)
27.81
111.24
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.60
2.40
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
12.40
49.61
Tłuszcze nasycone (g)
8.26
33.04
Tłuszcze nienasycone (g)
4.14
16.57
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.52
14.09
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.62
2.49
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
70.45
281.82
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
118.36
473.43
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.22
Witamina B12 (µg (mcg))
0.21
0.86
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
10.10
40.41
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.39
1.57
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.35
1.41
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
114.57
458.26
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.22
0.88
Ryboflawina (mg)
0.18
0.73
Niacyna (mg)
1.47
5.89
Foliany (µg (mcg))
38.14
152.54
Beta karoten (µg (mcg))
33.12
132.46
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
63.79
255.15
Potas (mg)
108.29
433.16
Wapń (mg)
43.66
174.63
Fosfor (mg)
71.60
286.40
Magnez (mg)
12.66
50.63
Żelazo (mg)
1.42
5.69
Cynk (mg)
0.47
1.89
Miedź (mg)
0.06
0.25
Szacunkowy indeks glikemiczny crepe suzette 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania crepe suzette

Koszt składników
169.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Pomarańcza
400 g
2 średnie sztuki
2.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
3.20
Za 400 g
Mleko 3,2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Limonka
100 g
2.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Likier Cointreau
50 ml
1 kieliszek
70.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
7.00
Za 50 ml
Brandy
50 ml
1 kieliszek
70.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.00
Za 50 ml
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Serek śmietankowy
200 g
2.40
Za 135,0 g
Liczba opakowań 2
3.56
Za 200 g
Koszt składników
169.80