Crepe suzette
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
- Cukier - 1 szklanka (200 g)
- Pomarańcza - 2 średnie sztuki (400 g)
- Mleko 3,2% - 1 szklanka (250 ml)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Limonka (100 g)
- Likier Cointreau - 1 kieliszek (50 ml)
- Brandy - 1 kieliszek (50 ml)
- Jajko (4 szt.)
- Serek śmietankowy (200 g)
Przepis na crepe suzette krok po kroku
Do miski wbij jajka i wlej mleko, dodaj cukier i wymieszaj.
Roztop masło w mikrofali i dodaj do mleka, wymieszaj.
Przesiej mąkę pszenną i zmiksuj.
Rozgrzej patelnię i smaż naleśniki.
Gotowe naleśniki złóż w trójkąty.
Wyciśnij sok z pomarańczy i limonki.
Na patelnię wsyp cukier i podgrzej, aż się rozpuści.
Wlej sok i skórkę startą z pomarańczy.
Dodaj masło i wymieszaj.
Wlej likier pomarańczowy i wymieszaj.
Umieść na patelni naleśniki i podgrzej w syropie.
Wlej brandy i podpal sos zapałką.
Podawaj z dodatkiem kremowego serka.
-
Naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Naleśniki z serem
-
Naleśniki ze szpinakiem
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Ciasto naleśnikowe
-
Naleśniki bez jajek
-
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
-
Okonomiyaki
-
Naleśniki bez mleka
-
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
-
Naleśniki po meksykańsku
-
Fit naleśniki
-
Naleśniki na słono
-
Naleśnik bezglutenowy
-
Naleśniki
Więcej informacji na temat crepe suzette
Crepe suzette to bardzo dobry pomysł na deser z dodatkiem pomarańczy. Francuskiego pochodzenia naleśniki w sosie na bazie cytrusów świetnie sprawdzą się podczas spotkań ze znajomymi. Naleśniki można podać także dzieciom, należy pominąć dodatek alkoholu. Przepis na crepe suzette jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia deseru potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, masło, cukier, mleko, jajka, pomarańcza, limonka, brandy, likier pomarańczowy, serek kremowy.
Jak zrobić crepe suzette? Do miski wbij jajka i wlej mleko, dodaj cukier i wymieszaj. Roztop masło w mikrofali i dodaj do mleka, wymieszaj. Przesiej mąkę pszenną i zmiksuj. Rozgrzej patelnię i smaż naleśniki. Gotowe naleśniki złóż w trójkąty. Wyciśnij sok z pomarańczy i limonki. Na patelnię wsyp cukier i podgrzej, aż się rozpuści. Wlej sok i skórkę startą z pomarańczy. Dodaj masło i wymieszaj. Wlej likier pomarańczowy i wymieszaj. Umieść na patelni naleśniki i podgrzej w syropie. Wlej brandy i podpal sos zapałką. Podawaj z dodatkiem kremowego serka.
Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Limonka jest owocem cytrusowym pochodzącym prawdopodobnie z Azji. Limonka zawiera spore ilości bioflawonoidów, które chronią nas przed działaniem wolnych rodników. Sok z limonki wspomaga działanie układu pokarmowego poprzez wpływ na rozrzedzenie żółci produkowanej przez woreczek żółciowy, żółć emulguje tłuszcze zawarte w pożywieniu i pomaga je trawić.
Podsumowując pyszne naleśniki z pomarańczami to francuskie danie, które podać można jako obiad na słodko lub deser. Naleśniki z likierem pomarańczowym można przygotować także bez alkoholu, wówczas będą idealne dla dzieci. Naleśniki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać przez maksymalnie jeden dzień. Najlepiej jednak podawać je na ciepło.
Alergeny w crepe suzette
Lista alergenów dla crepe suzette przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
- serek śmietankowy
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze crepe suzette
Crepe suzette to danie zawierające sporą ilość węglowodanów prostych. Nie powinny spożywać ich osoby chorujące na cukrzycę oraz z podwyższonym poziomem cholesterolu. Naleśniki przygotować można także z ksylitolem.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
-
mąka pszenna,
cukier,
pomarańcze,
mleko,
masło,
limonka,
jajka,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.