Cobbler

Opublikowano: 20.02.2023 r., 20:57 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Cobbler podany w kokilce.
Cobbler
Cobbler to owoce zapiekane pod ciastem. Wypiek ten świetnie sprawdzi się jako deser. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na smaczny deser dla dzieci i dorosłych.
Przygotowanie 40 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 35 min
203 kcal
Kcal w porcji
135 g
Wielkość porcji
61
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Brzoskwinie (całe, świeże) (1000 g)
  • Cukier (50 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Cynamon (5 g)
  • Sok z cytryny 2 łyżki stołowe (20 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 (150 g)
  • Proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka (5 g)
  • Płatki owsiane (30 g)
  • Masło pół kostki, zimne (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne, miska

Przepis na cobbler krok po kroku

Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 st. C.

Brzoskwinie pokój na części, wyciągnij pestki i włóż do miski. Dodaj do nich również skrobię, cynamon, a także sok z cytryny.

Brzoskwinie dokładnie wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego.

Naczynie żaroodporne z brzoskwiniami wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 10 minut.

Do czystej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane, cukier oraz szczyptę soli i dokładnie wymieszaj.

Następnie dodaj posiekane masło i składniki wymieszaj dłońmi, aby połączyły się w całość.

Brzoskwinie wyciągnij z piekarnika i na ich wierzch pokrusz ciasto.

Ciasto piecz przez około 25 minut.

Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do przestygnięcia.

Jak oceniasz przepis na cobbler
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,4% osób

Więcej informacji na temat cobbler

Cobbler to owoce, które zapiekane są pod ciastem zrobionym z mąki, cukru, proszku do pieczenia oraz z mleka lub masła. Smaczne danie często mylone jest z crumble. Cobbler z nadzieniem owocowym to doskonały pomysł na smaczny deser dla dzieci i dorosłych. Wypiek doskonale smakuje z dodatkiem kawy oraz herbaty. Sprawdzony przepis na cobbler jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania dania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: brzoskwinie, cukier, mąka ziemniaczana, cynamon, sok z cytryny, mąka pszenna, proszek do pieczenia, płatki owsiane oraz masło. Wypiek możesz wykonać także z herbatnikami.

A jak zrobić cobbler? Brzoskwinie pokój na części, wyciągnij pestki i włóż do miski. Dodaj do niej również skrobię, cynamon, a także sok z cytryny. Brzoskwinie dokładnie wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego. Naczynie żaroodporne z brzoskwiniami wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°Ci piecz przez około 10 minut. Do czystej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane, cukier oraz szczyptę soli i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj posiekane masło i składniki wymieszaj dłońmi, aby połączyły się w całość. Brzoskwinie wyciągnij z piekarnika i na ich wierzch pokrusz ciasto. Ciasto piecz przez około 25 minut. Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do przestygnięcia.

Brzoskwinie to owoce, które zawierają cenne składniki odżywcze korzystnie wpływające na funkcjonowanie organizmu. Stanowią one źródło witamin oraz składników mineralnych - znajdziemy w nich przede wszystkim witaminę A, witaminę C oraz niektóre witaminy z grupy B, fosfor, magnez, potas.

Podsumowując: wiesz już jak przygotować pyszne danie z wykorzystaniem świeżych owoców. Najlepsze wypieki na bazie owoców oraz ciasta kruszonego są dobre do spożycia po przestudzeniu. Smaczne danie warto podać jako deser z dodatkiem kawy oraz herbaty. Cobbler możesz podać również jako deser z dodatkiem kakao. Brzoskwinie możesz zastąpić dowolnymi owocami (np. jabłkami czy gruszkami).

Alergeny w cobbler

Lista alergenów dla cobbler przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
    • Płatki owsiane
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze cobbler

na 100g gotowej potrawy

Cobbler z brzoskwiniami to doskonała propozycja na pyszny deser. Ciasto jest dość kaloryczne, dlatego warto ograniczyć jego ilość w diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(135g)
Energia (kcal)
150.78
203.55
Białko (g)
2.68
3.62

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(135g)
Węglowodany (g)
22.08
29.81
Węglowodany przyswajalne (g)
20.49
27.66
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.60
2.16
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(135g)
Tłuszcz (g)
6.42
8.67
Tłuszcze nasycone (g)
4.29
5.79
Tłuszcze nienasycone (g)
2.13
2.87
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.79
2.42
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.34
0.45
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
15.58
21.03
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(135g)
Witamina A (µg (mcg))
67.01
90.46
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.06
Witamina B12 (µg (mcg))
0.01
0.02
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.62
4.89
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.71
0.96
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
48.62
65.64
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.13
0.18
Ryboflawina (mg)
0.08
0.10
Niacyna (mg)
1.38
1.87
Foliany (µg (mcg))
22.11
29.84
Beta karoten (µg (mcg))
174.19
235.15
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(135g)
Sód (mg)
11.88
16.04
Potas (mg)
166.03
224.14
Wapń (mg)
28.22
38.09
Fosfor (mg)
67.74
91.45
Magnez (mg)
14.20
19.16
Żelazo (mg)
1.03
1.39
Cynk (mg)
0.39
0.52
Miedź (mg)
0.09
0.13
Szacunkowy indeks glikemiczny cobbler 61
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania cobbler

Koszt składników
29.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Brzoskwinie (całe, świeże)
1000 g
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 1000 g
Cukier
50 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Cynamon
5 g
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 5 g
Sok z cytryny
20 ml
2 łyżki stołowe
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 ml
Mąka pszenna typ 500
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Proszek do pieczenia
5 g
1 płaska łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Płatki owsiane
30 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 30 g
Masło
100 g
pół kostki, zimne
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Koszt składników
29.40