Cobbler
- Brzoskwinie (całe, świeże) (1000 g)
- Cukier (50 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
- Cynamon (5 g)
- Sok z cytryny - 2 łyżki stołowe (20 ml)
- Mąka pszenna typ 500 (150 g)
- Proszek do pieczenia - 1 płaska łyżeczka (5 g)
- Płatki owsiane (30 g)
- Masło - pół kostki, zimne (100 g)
Przepis na cobbler krok po kroku
Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 st. C.
Brzoskwinie pokój na części, wyciągnij pestki i włóż do miski. Dodaj do nich również skrobię, cynamon, a także sok z cytryny.
Brzoskwinie dokładnie wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego.
Naczynie żaroodporne z brzoskwiniami wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 10 minut.
Do czystej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane, cukier oraz szczyptę soli i dokładnie wymieszaj.
Następnie dodaj posiekane masło i składniki wymieszaj dłońmi, aby połączyły się w całość.
Brzoskwinie wyciągnij z piekarnika i na ich wierzch pokrusz ciasto.
Ciasto piecz przez około 25 minut.
Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do przestygnięcia.
-
Ciasto ze śliwkami
-
Placek bananowiec
-
Sernikobrownie z brzoskwiniami
-
Ciasto z truskawkami
-
Ciasto z jabłkami
-
Ciasto z bananami
-
Ciasto z borówką
-
Ciasto z malinami
-
Szarlotka z kruszonką
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem
-
Ciasto z gruszkami
-
Szarlotka z bezą
-
Ciasto z wiśniami
-
Ciasto leśny mech
-
Ciasto z owocami
-
Sernikobrownie z malinami
-
Ciasto ze śliwkami i kruszonką
-
Ciasto z owocami
Więcej informacji na temat cobbler
Cobbler to owoce, które zapiekane są pod ciastem zrobionym z mąki, cukru, proszku do pieczenia oraz z mleka lub masła. Smaczne danie często mylone jest z crumble. Cobbler z nadzieniem owocowym to doskonały pomysł na smaczny deser dla dzieci i dorosłych. Wypiek doskonale smakuje z dodatkiem kawy oraz herbaty. Sprawdzony przepis na cobbler jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania dania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: brzoskwinie, cukier, mąka ziemniaczana, cynamon, sok z cytryny, mąka pszenna, proszek do pieczenia, płatki owsiane oraz masło. Wypiek możesz wykonać także z herbatnikami.
A jak zrobić cobbler? Brzoskwinie pokój na części, wyciągnij pestki i włóż do miski. Dodaj do niej również skrobię, cynamon, a także sok z cytryny. Brzoskwinie dokładnie wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego. Naczynie żaroodporne z brzoskwiniami wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°Ci piecz przez około 10 minut. Do czystej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane, cukier oraz szczyptę soli i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj posiekane masło i składniki wymieszaj dłońmi, aby połączyły się w całość. Brzoskwinie wyciągnij z piekarnika i na ich wierzch pokrusz ciasto. Ciasto piecz przez około 25 minut. Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do przestygnięcia.
Brzoskwinie to owoce, które zawierają cenne składniki odżywcze korzystnie wpływające na funkcjonowanie organizmu. Stanowią one źródło witamin oraz składników mineralnych - znajdziemy w nich przede wszystkim witaminę A, witaminę C oraz niektóre witaminy z grupy B, fosfor, magnez, potas.
Podsumowując: wiesz już jak przygotować pyszne danie z wykorzystaniem świeżych owoców. Najlepsze wypieki na bazie owoców oraz ciasta kruszonego są dobre do spożycia po przestudzeniu. Smaczne danie warto podać jako deser z dodatkiem kawy oraz herbaty. Cobbler możesz podać również jako deser z dodatkiem kakao. Brzoskwinie możesz zastąpić dowolnymi owocami (np. jabłkami czy gruszkami).
Alergeny w cobbler
Lista alergenów dla cobbler przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
- Płatki owsiane
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze cobbler
Cobbler z brzoskwiniami to doskonała propozycja na pyszny deser. Ciasto jest dość kaloryczne, dlatego warto ograniczyć jego ilość w diecie.
Energia i białka
(135g)
Węglowodany
(135g)
Tłuszcze
(135g)
Witaminy
(135g)
Składniki mineralne
(135g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.