Cielęcina po angielsku
- Cielęcina (500 g)
- Jajko (2 szt.)
- Mleko 2% (400 ml)
- Mąka pszenna typ 500 (15 g)
- Masło klarowane (30 g)
Przepis na cielęcinę po angielsku krok po kroku
Umyte mięso podziel na plastry o grubości około 3 cm. Lekko rozbij pięściami lub tłuczkiem. Posyp solą i pieprzem.
Masło rozgrzej na patelni.
Wyłóż mięso na patelnię i zacznij smażyć 2 minuty z obu stron na sporym ogniu. Zmniejsz ogień. Duś pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.
Jajka wbij do miski i dodaj mąkę, sól oraz gałkę muszkatołową. Rozbełtaj trzepaczką. Dodaj mleko i dokładnie wymieszaj, by nie było grudek.
Wlej masę na kotlety i duś całość pod przykryciem na niewielkim ogniu.
Smaż do ścięcia chmurki. Mieszaj od czasu do czasu ciasto.
Podawaj z ulubionymi dodatkami.
-
Ossobuco
-
Gicz cielęca
-
Sznycel po wiedeńsku
-
Sznycel wiedeński
-
Cielęcina duszona
-
Gulasz z cielęciny
-
Sznycel cielęcy
-
Cielęcina pieczona
-
Pieczeń cielęca
-
Flaki cielęce
-
Flaczki cielęce
-
Wątróbka cielęca
-
Żeberka cielęce
-
Cielęcina w sosie
-
Bitki z cielęciny
-
Kotleciki z cielęciny
-
Pulpety z cielęciny
-
Stek z cielęciny
-
Dania z cielęciny
Więcej informacji na temat cielęciny po angielsku
Pyszna cielęcina po angielsku duszona w cieście. To prosty przepis na najlepsze kotleciki z cielęciny, jakie możesz zrobić na obiad. Coś dobrego w nieco innym wydaniu. Cielęcina po angielsku jest ciekawym sposobem na podanie tego mięsa. Jest soczysta i bardzo smaczna. Przepis na cielęcinę po angielsku możesz podać na obiad z rodziną. Mięso jest otoczone aksamitną chmurką z jajka, mleka i mąki. Zobacz najlepszy sposób, jak zrobić cielęcinę po angielsku. To znakomite, duszone kotleciki, które są dobre do obiadu.
Cielęcina po angielsku to plastry mięsa z polędwicy cielęcej. Są one duszone w towarzystwie ciasta składającego się z jajka, mleka i mąki. Jak zrobić cielęcinę po angielsku? Umyj mięso i pokrój je w plastry o grubości około 3 centymetrów. Za pomocą pięści lekko rozbij kotlety. Do przepisu na cielęcinę po angielsku możesz także rozbić mięso tłuczkiem. Przypraw z obu stron solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej masło. Na mocno rozgrzaną patelnię wyłóż kotlety i smaż przez 2 minuty z każdej strony. Jak już obsmażysz, zmniejsz moc palnika na minimalny. Przykryj mięso i duś je około 30 minut do miękkości. Co jakiś czas przekręcaj kotleciki. Po tym czasie przygotuj ciasto. Najpierw jajka połącz z mąką, gałką muszkatołową oraz solą. Wymieszaj, najlepiej trzepaczką. Dodaj mleko i całość, dokładnie pomieszaj. Ciasto jest o wiele bardziej rzadkie niż te, z których smaży się naleśniki. Wylej ciasto na mięso, które jest już miękkie. Zwiększ moc palnika, ale nie za bardzo. Smaż, by ciasto się ścięło. Od czasu do czasu pomieszaj chmurkę, która powstaje przy duszeniu. Dalej smaż do zarumienienia ciasta. Przepis na cielęcinę po angielsku jest gotowy.
Cielęcina po angielsku będzie dobra z kilku rodzajów tego mięsa. Przede wszystkim na uwagę zasługuje polędwica. Bardzo dobry jest comber i udziec. Jest to niezwykle delikatne mięso. Cielęcina, poza tym, że jest pyszna, jest bardzo dobrym jakościowo mięsem. Potrawy z cielęciny należą do prostych przepisów, ponieważ przygotowuje się szybko. Wspomnieć należy, by mięso przed smażeniem wyjąć wcześniej z lodówki. Nie powinno być poddane obróbce cieplnej, gdy jest zimne. Najlepiej będzie, gdy wyjmiesz mięso na minimum godzinę przed rozpoczęciem przygotowywania przepisu.
Cielęcina po angielsku jest najlepsza z ziemniakami lub kaszą. Dobra będzie także z ryżem. Do zestawu obiadowego pyszne będą każde surówki i warzywa. To prosty przepis na obiad z mięsa, które nie jest za często podawane. Jak zrobisz cielęcinę po angielsku duszoną w cieście, to będzie najlepszy sposób na delikatne i dobre mięso.
Alergeny w cielęcinie po angielsku
Lista alergenów dla cielęciny po angielsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło klarowane
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze cielęciny po angielsku
Cielęcina po angielsku jest przepisem zawierającym wszystkie składniki odżywcze. Smażone na dużej ilości masła, więc ma sporą kaloryczność.
Energia i białka
(175g)
Węglowodany
(175g)
Tłuszcze
(175g)
Witaminy
(175g)
Składniki mineralne
(175g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.