Gicz cielęca

Opublikowano: 08.12.2022 r., 10:13 | Autor: Martyna Bednarczyk
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
gicz cielęca z warzywami
Gicz cielęca
Pieczona gicz cielęca z dodatkiem warzyw to idealne danie na nieskomplikowany, ale wykwintny obiad. Cały sekret dania tkwi w odpowiednim zamarynowaniu mięsa. Potrawa wygląda wyśmienicie i z pewnością zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy.
Przygotowanie 30 min
Smażenie i Pieczenie 90 min
369 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Marchewka 2 sztuki (200 g)
  • Czosnek 3 ząbki (15 g)
  • Cebula 1 sztuka (120 g)
  • Seler naciowy (100 g)
  • Pomidor 2 sztuki (240 g)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki (20 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 2 łyżki (40 g)
  • Wino białe wytrawne (150 ml)
  • Ocet balsamiczny (30 ml)
  • Gicz cielęca 2 sztuki (600 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, tymianek, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, ocet balsamiczny
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża

Przepis na gicz cielęca krok po kroku

Mięso przypraw tymiankiem, solą i pieprzem, odstaw do lodówki na noc.

Obtocz mięso w mące i obsmaż na oleju, przełóż do naczynia żaroodpornego.

Na patelnię dodaj cebulę oraz czosnek, podsmaż.

Dodaj pokrojoną marchew oraz seler naciowy.

Wlej wino i zagotuj.

Podlej wodą, dodaj pomidory, ocet balsamiczny, dopraw solą i pieprzem.

Zawartość patelni przełóż na mięso, naczynie przykryj.

Piecz całość ok. 1,5 godziny w 180 st. C, odkryj 15 minut przed końcem pieczenia.

Jak oceniasz przepis na gicz cielęca
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,8% osób

Więcej informacji na temat giczy cielęcej

Pieczona lub duszona gicz cielęca z warzywami to pyszna propozycja na obiad, który można podać podczas rodzinnych uroczystości lub na święta. Potrawa wygląda bardzo efektownie. Zachwyca nie tylko swoim wyglądem, ale i smakiem. Sekret tkwi w odpowiednim zamarynowania mięsa.

Gicz cielęcą najlepiej jest podawać z puree ziemniaczanym, pieczywem lub z kluskami śląskimi. Jako dodatek świetnie sprawdzi się surówka z czerwonej kapusty.

Warzywa, jakie wykorzystamy do przygotowania dania, możemy wybrać wedle upodobań. Z każdym warzywem, gicz cielęca smakuje tak samo dobrze.

Jak przyrządzić gicz cielęcą? Poniżej przedstawiam swój autorki przepis na to danie. Jest to najlepsza gicz cielęca, jaką kiedykolwiek jadłam.

Mięso nacieramy tymiankiem, pokruszonym między palcami rozmarynem, solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na całą noc. Wyjmujemy je na około 30 minut przed planowanym smażeniem. Obtaczamy je w mące. Na patelni rozgrzewamy olej. Mięso obsmażamy po kilka minut z każdej strony i przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Na patelnię wrzucamy cebulę z czosnkiem (w razie potrzeby dodajemy więcej masła), smażymy przez 3 minuty na małym ogniu. Dokładamy marchewkę i selera, krótko przesmażamy. Następnie dolewamy wino, które fajnie podkręca smak. Ewentualnie, zamiast wina możemy wykorzystać bulion. Zagotowujemy. W kolejnym kroku dodajemy pokrojone pomidory, podlewamy wodą. Przyprawiamy według uznania. Całą zawartość patelni przekładamy na mięso. Naczynie żaroodporne przykrywamy i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez 1,5 godziny. Sprawdzamy, czy mięso się upiekło, obserwując, czy ładnie odchodzi od kości. 15 minut przed końcem pieczenia naczynie odkrywamy, aby mięso się zrumieniło. W trakcie pieczenia warto podlewać mięso wodą lub bulionem.

Teraz już wiesz, jak zrobić najlepszą gicz cielęcą, która zachwyci gości.

Warto wypróbować ten przepis na gicz cielęcą. Potrawę podawaj z puree ziemniaczanym, kluskami śląskimi lub kaszą gryczaną. Całości dopełni dobra surówka, na przykład z czerwonej kapusty lub buraków.

Alergeny w giczy cielęcej

Lista alergenów dla Giczy cielęcej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler naciowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino białe wytrawne

Wartości odżywcze giczy cielęcej

na 100g gotowej potrawy

Bardzo smaczne danie z dużą ilością warzyw.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
123.18
369.53
Białko (g)
8.22
24.66

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
5.66
16.98
Węglowodany przyswajalne (g)
4.84
14.52
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.82
2.46
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, ocet balsamiczny.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
6.64
19.92
Tłuszcze nasycone (g)
2.64
7.92
Tłuszcze nienasycone (g)
4.00
12.00
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.32
9.95
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.68
2.04
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.28
0.83
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
19.41
58.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
118.34
355.01
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.24
0.73
Brak danych dla: olej rzepakowy, ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.05
12.15
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.51
1.54
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.09
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy, ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.43
Brak danych dla: olej rzepakowy, ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.63
7.90
Brak danych dla: olej rzepakowy, ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
13.91
41.73
Brak danych dla: olej rzepakowy, ocet balsamiczny.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
57.49
172.47
Potas (mg)
203.50
610.50
Wapń (mg)
18.87
56.62
Fosfor (mg)
97.27
291.81
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.55
58.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.86
2.58
Cynk (mg)
1.13
3.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny giczy cielęcej 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania giczy cielęcej

Koszt składników
149.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Marchewka
200 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Cebula
120 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 120 g
Seler naciowy
100 g
10.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Pomidor
240 g
2 sztuki
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
3.20
Za 240 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Mąka pszenna typ 500
40 g
2 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 40 g
Wino białe wytrawne
150 ml
20.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
4.29
Za 150 ml
Ocet balsamiczny
30 ml
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 30 ml
Gicz cielęca
600 g
2 sztuki
45.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
54.00
Za 600 g
Koszt składników
149.50