Żeberka cielęce

Opublikowano: 13.04.2021 r., 16:59 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczone żeberka cielęce leżą na desce do krojenia. Dookoła deski znajduje się miseczka z czerwonym sosem, ząbki czosnku oraz liście pietruszki.
Żeberka cielęce
Żeberka cielęce do doskonały pomysł na obiad. Doskonale smakują z ziemniakami, ryżem lub kaszą. Do tego dania koniecznie przygotuj surówkę ze świeżych warzyw.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Pieczenie 90 min
484 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
31
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Żeberka cielęce (800 g)
  • Olej rzepakowy (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne, miska

Przepis na żeberka cielęce krok po kroku

Żeberka umyj, pokrój w mniejsze kawałki.

Czosnek obierz i drobno posiekaj.

W miseczce wymieszaj olej z pokrojonym czosnkiem, solą i pieprzem.

Do miseczki z marynatą włóż żeberka i dokładnie je wymieszaj w przyprawach z olejem.

Mięso odstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą dobę).

Żeberka obsmaż na rozgrzanej patelni z obu stron i przełóż je do naczynia żaroodpornego.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.

Żeberka w naczyniu żaroodpornym podlej wodą i piecz w nagrzanym piekarniku przez 1,5 godziny.

Upieczone żeberka podawaj na ciepło z dodatkiem ziemniaków i surówki ze świeżych warzyw.

Jak oceniasz przepis na żeberka cielęce
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,2% osób

Więcej informacji na temat żeberek cielęcych

Żeberka cielęce to doskonały pomysł na dodatek mięsny do obiadu. Możesz podawać je z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami, kaszą, ryżem, makaronem. Świetnie smakują z surówkami z sezonowych warzyw lub z kiszonkami. A więc jak zrobić żeberka cielęce? Możesz przygotować żeberka cielęce gotowane, pieczone w piekarniku lub duszone. Świetnie smakują w sosie własnym lub w sosie pieczeniowym. Przepis na żeberka cielęce jest bardzo prosty i nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. W tym przepisie dowiesz się jak przygotować żeberka cielęce pieczone. Produkty spożywcze, które są Tobie niezbędne do zrobienia żeberek pieczonych to oczywiście żeberka cielęce, olej rzepakowy oraz przyprawy (w tym przepisie użyjemy soli, pieprzu oraz czosnku). Mięso najlepiej marynować przez 24 godziny, wtedy będzie smaczniejsze po upieczeniu, niż przy krótszym marynowaniu. Żeberka cielęce pieczone możemy zaliczyć do dań jednogarnkowych, ponieważ przygotujesz je tylko w naczyniu żaroodpornym. Osoby na diecie bezglutenowej bez obawy mogą wypróbować przepisu na te pyszne żeberka. Potrawa jest również niskowęglowodanowa i posiada niski indeks glikemiczny, dlatego z odpowiednimi dodatkami świetnie sprawdzi się w diecie osób chorych na cukrzycę.

Żeberka cielęce są bogatym źródłem białka. W mięsie tym znajdziemy również pewne ilości witamin z grupy B, wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, sodu, cynku, miedzi, manganu oraz selenu. Cielęcina jest mięsem stosunkowo niskokalorycznym, jednak powinniśmy ograniczyć jego spożycie na rzecz mięsa drobiowego, nasion roślin strączkowych oraz ryb. Jednak nie należy całkowicie z niego rezygnować, dlatego konicznie wypróbuj naszego przepisu.

Podsumowując żeberka cielęce pieczone w piekarniku to doskonały pomysł na mięsny dodatek obiadowy. Można przygotować je na wiele sposobów, dlatego warto wypróbować je w celu urozmaicenia swojej diety. Ogromny wybór dodatków węglowodanowych i sałatek sprawia, że jest to przepis uniwersalny na wiele pomysłów obiadowych.

Alergeny w żeberkach cielęcych

Lista alergenów dla żeberek cielęcych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na żeberka cielęce

Wartości odżywcze żeberek cielęcych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
242.12
484.24
Białko (g)
18.45
36.89
Fenyloalanina (mg)
0.68
1.36

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
1.08
2.16
Węglowodany przyswajalne (g)
1.08
2.16
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Glukoza (g)
0.00
0.00
Fruktoza (g)
0.00
0.00
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
18.21
36.42
Tłuszcze nasycone (g)
7.30
14.60
Tłuszcze nienasycone (g)
10.91
21.82
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.77
17.53
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.14
4.29
Tłuszcze trans (g)
0.72
1.45
Cholesterol (mg)
56.47
112.94

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
71.53
143.06
Wapń (mg)
8.47
16.94
Żelazo (mg)
1.37
2.75
Szacunkowy indeks glikemiczny żeberek cielęcych 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania żeberek cielęcych

Koszt składników
53.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żeberka cielęce
800 g
23.00
Za 600,0 g
Liczba opakowań 2
30.67
Za 800 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
53.00