Przepis na cielęcinę w sosie krok po kroku

Składniki dla 3 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
To będzie niezbędne
kuchenka, brytfanna

Mięso pokrój na mniejsze kawałki i dopraw do smaku.

W brytfance rozgrzej olej rzepakowy.

Usmaż kawałki mięsa z każdej strony, dodaj cebulę pokrojoną w pióra i czosnek przeciśnięty przez praskę.

Do mięsa wlej 1/2 szklanki wody i dodaj świeże zioła.

Duś mięso przez minumum 30 minut.

Mąkę wymieszaj z odrobiną bulionu powstałego z gotowania i dodaj do brytfanki z mięsem.

Dokładnie wymieszaj tak aby sos się zagęścił.

cielęcina w sosie
Cielęcina w sosie
Koszt przygotowania dania
29.70 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
316 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
50

Cielęcina w sosie - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o cielęcinie w sosie

Cielęcina w sosie to idealny pomysł na rodzinny obiad. Mięso jest niezwykle delikatne i kruche dlatego pokochają je z całą pewnością nie tylko dorośli ale także dzieci.

Cielęcina jest pyszna w smaku należy do mięs chudych, jest zdecydowanie bardziej chude niż wieprzowina czy wołowina. Dodatkowo jest bogatym źródłem witamin z grupy B, cynku, a także żelaza hemowego, które jest dużo łatwiej przyswajalne przez nasz organizm niż żelazo niehemowe, czyli to pozyskiwane z roślin. Mięso to także źródło pełnowartościowego białka, które daje nam uczucie sytości na długi czas. Mięso z cielęciny idealnie pasuje i staje się jeszcze bardziej aromatyczne ze świeżymi ziołami. Wykorzystaj tutaj lubczyk, majeranek, cząber czy estragon. To wszystko sprawi, że mięso będzie niezwykle delikatne. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na cielęcinę w sosie własnym, czyli wykorzystam wywar po duszeniu mięsa. Im dłużej będziesz dusić mięso w wywarze pod przykryciem, tym bardziej miękkie ono się stanie. Jednak cielęcina to taki rodzaj mięsa, który nie potrzebuje zbyt długiej obróbki termicznej. Dlatego w krótkim czasie przygotujesz wyśmienite danie. Jeśli chcesz w bardzo prosty sposób przygotujesz z niego także cielęcinę w sosie śmietanowym. Dla mnie najlepsza w tym wszystkim jest prostota. Aromatyczne mięso w towarzystwie delikatnie przypieczonych łódeczek ziemniaczanych w przyprawach i świeżych warzyw wystarczy, aby uraczyć kubki smakowe gości.

Jednak z cielęciny możemy zrobić dużo więcej pysznych dań, nie musi to być tylko cielęcina duszona w sosie. Mięso idealnie sprawdzi się na gulasz. Wystarczy, że drobniej pokroisz cielęcinę podsmażysz z warzywami charakterystycznymi dla gulaszu czyli czerwoną papryką, cukinią i pieczarkami. Pozostaje długie duszenie mięsa z warzywami. Tak przygotowany gulasz będzie idealnie komponował się np. z kaszą gruboziarnistą lub ziemniakami nawet tą najprostszą wersją, czyli z wody. Ja postawiłam dzisiaj na klasyczną wersję w sosie własnym, którą pokochałam i zawsze wracam do tego sprawdzonego przepisu. Cielęcina zawsze jest bardzo dobra, smakuje niczym z restauracji.

Skoro już wiesz jak zrobić cielęcinę w sosie koniecznie spróbuj, Twoi goście będą zachwyceni taką potrawą.

Wartości odżywcze cielęciny w sosie

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kalorie)
198.09 kcal
316.95 kcal
Białko
14.88 g
23.81 g

Węglowodany w cielęcinie w sosie

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany
4.62 g
7.40 g
Węglowodany przyswajalne
4.30 g
6.88 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.32 g
0.51 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz
13.03 g
20.86 g
Tłuszcze nasycone
4.98 g
7.98 g
Tłuszcze nienasycone
8.05 g
12.88 g
Tłuszcze jednonasycone
6.67 g
10.67 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.38 g
2.21 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.53 g
0.85 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
37.12 mg
59.39 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na cielęcinę w sosie

Na 100g
Na porcję
(160g)
Witamina B6
0.40 mg
0.64 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.98 µg (mcg)
1.58 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.13 mg
0.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.23 mg
0.37 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
4.42 mg
7.07 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
9.64 µg (mcg)
15.42 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na cielęcinę w sosie

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód
79.24 mg
126.79 mg
Potas
188.12 mg
300.99 mg
Wapń
18.64 mg
29.82 mg
Fosfor
162.03 mg
259.25 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
26.85 mg
42.95 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.29 mg
2.06 mg
Cynk
1.99 mg
3.19 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.14 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny cielęciny w sosie 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cielęcinie w sosie

Lista alergenów dla cielęciny w sosie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

W przepisie na cielęcinę w sosie nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • liście laurowe
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania cielęciny w sosie

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cielęcina
500 g
28.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
28.00
Za 500 g
Czosnek
20 g
2 ząbki
3.00
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Mąka pszenna typ 500
20 g
2 łyżki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 g
Koszt składników
44.00
Jak oceniasz przepis na cielęcinę w sosie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób