Gulasz z cielęciny

Opublikowano: 28.06.2021 r., 12:55 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gulasz z cielęciny podany w żeliwnym garnku i posypany natką pietruszki.
Gulasz z cielęciny
Gulasz z cielęciny jest wspaniałym pomysłem na pyszny i szybki obiad. Mięso przygotowane w taki sposób jest niezwykle miękkie i soczysta, a całość odpowiednio doprawiona.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Czas duszenia 40 min
360 kcal
Kcal w porcji
370 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Cielęcina (500 g)
  • Cebula 1 szt (100 g)
  • Marchewka 2 szt (90 g)
  • Papryka czerwona 1 szt (230 g)
  • Bulion warzywny 2 szklanki (500 ml)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 2 płaskie łyżki (30 g)
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki (30 ml)
  • Pieczarki (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki świeża, tymianek, papryka ostra, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
kuchenka, duży garnek, obieraczka, miseczka

Przepis na gulasz z cielęciny krok po kroku

W dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy się zarumieni dodaj pokrojone w dużą kostkę mięso.

Paprykę pokrój w kosteczkę i dołóż do mięsa. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę i umieść w garnku. Całość podsmaż przez chwilę i zalej bulionem.

Marchewki obierz i i pokrój w talarki. Dodaj do pozostałych składników.

Pieczarki pokrój na małe kawałki i dodaj do garnka z pozostałymi składnikami. Dopraw solą, pieprzem, gałką, papryką i tymiankiem. Całość gotuj przez 1 godzinę.

Odrobinę sosu przelej do miseczki i dodaj do niej mąki ziemniaczanej. Dokładnie wymieszaj, by nie było grudek. Dodaj do sosu, dokładnie wymieszaj i zagotuj.

Gotowy gulasz posyp posiekaną natką.

Jak oceniasz przepis na gulasz z cielęciny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,3% osób

Więcej informacji na temat gulaszu z cielęciny

Gulasz z cielęciny to idealny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Mięso przyrządzone w taki sposób jest niezwykle kruche i miękkie, a jego smak zachwyca. Świetnie łączy się z gotowanymi w wywarze warzywami, które zyskują świetny smak. Można go podawać z ziemniakami, kaszą czy ryżem. Ze wszystkimi dodatkami smakuje równie pysznie. To pyszne i sycące danie, które na pewno przypadnie do gustu miłośnikom mięsnych potraw. Gulasz cielęcy będzie idealnym wyborem na niedzielny obiad.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić gulasz z cielęciny, który będzie niesamowicie smaczny, a przy tym niezbyt skomplikowany w przygotowaniu, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. To danie, które pomimo łatwego przygotowania smakuje naprawdę wybornie, jak z najlepszej restauracji. Dzięki odpowiedniej ilości przypraw można w nim wyczuć prawdziwą węgierską kuchnię, która charakteryzuje się dużą ilością ostrych przypraw i naprawdę wspaniałymi sosami. Ten na bazie cielęciny taki właśnie jest. Ma wspaniały smak, za który odpowiada nie tylko tylko pyszne mięso, ale również odpowiednie przyprawy i pyszne warzywa.

Przepis na gulasz z cielęciny jest niezwykle łatwy i zawsze się udaje. Mięso przygotowane według tej receptury staje się naprawdę miękkie i soczyste. Całość dopełnia pyszny i gęsty sos, pełen kolorowych warzyw. Do jego wykonania można użyć papryki w jednym kolorze, ale można też zaszaleć i wymieszać różne barwy, dzięki czemu gulasz stanie się jeszcze bardziej atrakcyjny i apetyczny.

Ten tradycyjny przepis świetnie sprawdzi się na wszelkie uroczystości. Wychodzi z niego danie tak smaczne, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. To najlepszy wybór dla wszystkich osób, które kochają klasyczne potrawy. Ze względu na zamianę mięsa na cielęcinę, to zdrowsza opcja niż z wołowiną czy wieprzowiną. Mięso połączone z warzywami w dużej ilości, tworzy naprawdę zdrowe danie. Pieczarki i cebula połączone z papryką nie tylko dobrze smakują, ale również dostarczają więcej błonnika i witamin do całego dania. Ten prosty przepis pozwala stworzyć danie dobre i zdrowe.

Alergeny w gulaszu z cielęciny

Lista alergenów dla gulaszu z cielęciny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze gulaszu z cielęciny

na 100g gotowej potrawy

To zdrowy pomysł na obiad, jednak należy pamiętać, że cielęcina powinna gościć w menu maksymalnie dwa razy w tygodniu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(370g)
Energia (kcal)
97.53
360.87
Białko (g)
6.56
24.25

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(370g)
Węglowodany (g)
4.09
15.14
Węglowodany przyswajalne (g)
3.34
12.38
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.75
2.77

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(370g)
Tłuszcz (g)
6.16
22.78
Tłuszcze nasycone (g)
2.34
8.67
Tłuszcze nienasycone (g)
3.82
14.12
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.34
12.36
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.47
1.75
Cholesterol (mg)
15.51
57.37

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(370g)
Witamina A (µg (mcg))
74.22
274.60
Witamina B6 (mg)
0.22
0.83
Witamina B12 (µg (mcg))
0.72
2.68
Witamina C (mg)
19.73
72.98
Witamina D (µg (mcg))
0.41
1.53
Witamina E (mg)
0.70
2.60
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.07
0.24
Ryboflawina (mg)
0.14
0.52
Niacyna (mg)
2.28
8.45
Foliany (µg (mcg))
11.48
42.48
Beta karoten (µg (mcg))
743.53
2751.04

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(370g)
Sód (mg)
132.43
489.99
Potas (mg)
165.99
614.15
Wapń (mg)
10.48
38.78
Fosfor (mg)
79.54
294.29
Magnez (mg)
14.99
55.48
Żelazo (mg)
0.61
2.27
Cynk (mg)
0.91
3.36
Miedź (mg)
0.06
0.24
Szacunkowy indeks glikemiczny gulaszu z cielęciny 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gulaszu z cielęciny

Koszt składników
83.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cielęcina
500 g
28.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
28.00
Za 500 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Marchewka
90 g
2 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Papryka czerwona
230 g
1 szt
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.14
Za 230 g
Bulion warzywny
500 ml
2 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
30 g
2 płaskie łyżki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Pieczarki
100 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Koszt składników
83.00