Flaki cielęce

Opublikowano: 10.03.2022 r., 11:01 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Flaki cielęce podane w głębokim talerzu, obok na ściereczce w kratkę położona jest łyżka, a w kolorowej miseczce ćwiartki cytryny
Flaki cielęce
Sprawdź najlepszy przepis na domowe flaki cielęce. Aromatyczna zupa na bazie flaków cielęcych jest pyszną odmianą od flaków wołowych czy wieprzowych.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 240 min
565 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Flaki (900 g)
  • Żeberka cielęce (1000 g)
  • Marchewka 2 średnie (140 g)
  • Pietruszka 1 sztuka (80 g)
  • Seler korzeniowy 0,25 sztuki (80 g)
  • Cebula 1 średnia (50 g)
  • Czosnek 1 ząbek (6 g)
  • Imbir korzeń 3 plasterki (3 g)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 2 łyżki (30 g)
  • Masło 2 łyżki (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa, pieprz ziarna
Sprzęt kuchenny
garnek, sitko, patelnia

Przepis na flaki cielęce krok po kroku

Flaki cielęce przepłucz na sicie w bardzo zimnej wodzie. Przełóż do garnka, zalej wodą i zagotuj. Odcedź.

Do garnka przełóż kości cielęce, dodaj marchewkę, selera, pietruszkę i cebulę. Dodaj 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie i pół łyżeczki ziaren pieprzu. Zalej 2 litrami wody. Gotuj na małym ogniu 2 godziny.

Wyciągnij żeberka oraz warzywa. Warzywa pozostaw na później.

Do wywaru dodaj roztarty z solą czosnek, imbir oraz flaki. Gotuj na bardzo małym ogniu 2 godziny.

Pod koniec gotowania dodaj łyżeczkę majeranku i dopraw solą do smaku.

Na patelni roztop masło, dodaj mąkę i szczyptę gałki muszkatołowej. Podsmaż zasmażkę, aż będzie delikatnie złota. Dodaj do niej 2-3 chochelki gorącego wywaru, intensywnie mieszaj, a gdy nie będzie już grudek, przelej do zupy.

Po dodaniu zasmażki zagotuj zupę.

Jak oceniasz przepis na flaki cielęce
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,1% osób

Więcej informacji na temat flaków cielęcych

Flaki cielęce to kolejna propozycja na przygotowanie zupy na bazie flaków. Staropolskie flaki przygotowywane były głównie na flakach wołowych. Obecnie są one również najpopularniejsze i najczęściej używane do przygotowania zupy.

Flaki cielęce w rosole to zupa, którą nie każdy lubi. Jednak z tą zupą, jak z kilkoma innymi daniami kuchni polskiej jest tak, że albo się ją kocha, albo nienawidzi. Staropolskie flaki smakowały zupełnie inaczej niż obecnie. Ich smak i przygotowanie mocno zmieniło się na przestrzeni lat. Oczywiście nie zmienił się główny składnik, z którego są przygotowane, czyli flaki. Jednak co to są tak naprawdę flaki? Są to części zwierzęcych żołądków pokrojone w cienkie paski. Flaki cielęce, tak jak wszystkie inne, są niskokaloryczne i niskotłuszczowe. Są one źródłem białka oraz witaminy B2. Zawierają również wapń i żelazo oraz kolagen.

Jak ugotować flaki cielęce? W sklepach przede wszystkim można kupić flaki już gotowane. Nadają się one już bezpośrednio do przygotowania zupy. Jeśli masz świeże, surowe flaki należy je przepłukać przynajmniej jeden raz oraz ugotować w wodzie przed przygotowaniem zupy. Jak przyprawić flaki cielęce? Najważniejszą przyprawą jest majeranek. Drugą przyprawą, która nadaje wiele smaku zupie to papryka słodka. Fajnym dodatkiem jest także odrobina gałki muszkatołowej, która nadaje lekko słodkiego, ale ostrego i wyrazistego smaku. Przepis na flaki cielęce jest łatwy w przygotowaniu. Flaki wydają się trudne i skomplikowane w przyrządzeniu jednak wcale tak nie jest. A jak zrobić flaki cielęce dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wyjaśniony. A sprawdzony przepis sprawi, że flaki cielęce na pewno Ci wyjdą.

Flaki cielęce w rosole to fajną i oryginalna zupa staropolska. Tradycyjna zupa nie każdemu przypadnie do gustu i nie każdy zostanie jej miłośnikiem, ale dla osób, które ją lubią, warto przygotować tę wersję z flaków cielęcych.

Alergeny w flakach cielęcych

Lista alergenów dla flaków cielęcych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze flaków cielęcych

na 100g gotowej potrawy

Flaki cielęce to tradycyjna zupa, która jest zdrową i smaczną propozycją.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
141.49
565.94
Białko (g)
13.46
53.83

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
3.33
13.33
Węglowodany przyswajalne (g)
2.87
11.46
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.47
1.87

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
8.19
32.74
Tłuszcze nasycone (g)
4.66
18.64
Tłuszcze nienasycone (g)
3.52
14.10
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.14
12.57
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.38
1.53
Tłuszcze trans (g)
0.39
1.56
Brak danych dla: mąka pszenna - typ 450 (tortowa), masło.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
76.00
304.01

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
62.71
250.83
Witamina C (mg)
1.47
5.86
Retinol (µg (mcg))
12.13
48.52
Beta karoten (µg (mcg))
502.25
2009.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
78.69
314.78
Wapń (mg)
36.85
147.42
Żelazo (mg)
1.03
4.10
Szacunkowy indeks glikemiczny flaków cielęcych 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania flaków cielęcych

Koszt składników
90.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Flaki
900 g
15.00
Za 900,0 g
Liczba opakowań 1
15.00
Za 900 g
Żeberka cielęce
1000 g
23.00
Za 600,0 g
Liczba opakowań 2
38.33
Za 1000 g
Marchewka
140 g
2 średnie
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 140 g
Pietruszka
80 g
1 sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Seler korzeniowy
80 g
0,25 sztuki
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 80 g
Cebula
50 g
1 średnia
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Czosnek
6 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 6 g
Imbir korzeń
3 g
3 plasterki
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.14
Za 3 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
30 g
2 łyżki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 g
Masło
30 g
2 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Koszt składników
90.80