Przepis na pulpety z cielęciny krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, cząber, rozmaryn
To będzie niezbędne
kuchenka, brytfanna

Mięso mielone przełóż do miski.

Dodaj jajko i drobno pokrojoną cebulę z czosnkiem.

Dopraw mięso do smaku i dokładnie wymieszaj.

Mięso uformuj w kulki.

W brytfance rozgrzej olej rzepakowy i smaż pulpety.

Zalej całość 1/2 szklanki bulionu i duś bez przykrycia.

Gdy mięso będzie miękkie, potrawa będzie gotowa.

pulpety z cielęciny
Pulpety z cielęciny
Koszt przygotowania dania
21.17 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
101 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
0

Pulpety z cielęciny - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pulpetach z cielęciny

Pulpety z cielęciny to będzie idealny pomysł na obiad dla całej Twojej rodziny.

Mięso jest niezwykle delikatne i kruche dlatego pokochają je z całą pewnością nie tylko dorośli ale także dzieci.

Cielęcina należy do mięs chudych, jest zdecydowanie bardziej chude niż wieprzowina czy wołowina. Dodatkowo jest bogatym źródłem witamin z grupy B, cynku, a także żelaza hemowego, które jest dużo łatwiej przyswajalne przez nasz organizm niż żelazo niehemowe, czyli to pozyskiwane z roślin. Mięso to także dobre źródło pełnowartościowego białka, które daje nam uczucie sytości na długi czas. Mięso z cielęciny idealnie pasuje i staje się jeszcze bardziej aromatyczne ze świeżymi ziołami. Wykorzystaj tutaj lubczyk, majeranek, cząber czy estragon. To wszystko sprawi, że mięso będzie niezwykle delikatne.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na pulpety z cielęciny, sam zobacz jak w krótkim czasie przygotujesz pyszne danie obiadowe.

W tym przepisie wykorzystamy mięso z cielęciny, która jest zdecydowanie bardziej chuda, idealnie nada się dla dzieci. Mięso wymieszać z jajkiem i przyprawami. Ja do farszu zawszę dodaję drobno pokrojoną cebulkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Nadaje to aromatu całej potrawie. Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym. Do mięsa mielonego możesz dodać także wcześniej namoczoną zwykłą bułkę, ja odeszłam od tego zwyczaju, a kotlety wychodzą tak samo smaczne, co ważne podczas smażenia nie rozpadają się. Tak przygotowane mięso formuję w rękach w charakterystyczne kulki w średnim rozmiarze.

Tak przygotowane mięso podsmażam krótko w brytfance i zalewam szklanką bulionu warzywnego. Duszę całość przez 20 minut. W ten sposób mam domowe, dobre i proste w przygotowaniu pulpety. Z powstałego wywaru śmiało możesz przygotować szybki sos.

Pulpety w sosie będą jeszcze bardziej delikatne, świetnie sprawdzi się tutaj sos pieczarkowy.

Skoro już wiesz jak zrobić pulpety z cielęciny, wypróbuj przepis. Smacznego!

Wartości odżywcze pulpetów z cielęciny

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(60g)
Energia (kalorie)
168.79 kcal
101.28 kcal
Białko
13.25 g
7.95 g

Węglowodany w pulpetach z cielęciny

Na 100g
Na porcję
(60g)
Węglowodany
1.67 g
1.00 g
Węglowodany przyswajalne
1.50 g
0.90 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.16 g
0.10 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(60g)
Tłuszcz
11.81 g
7.09 g
Tłuszcze nasycone
4.52 g
2.71 g
Tłuszcze nienasycone
7.30 g
4.38 g
Tłuszcze jednonasycone
5.98 g
3.59 g
Tłuszcze wielonasycone
1.32 g
0.79 g
Cholesterol
58.39 mg
35.03 mg

Witaminy w przepisie na pulpety z cielęciny

Na 100g
Na porcję
(60g)
Witamina A
13.38 µg (mcg)
8.03 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.35 mg
0.21 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
1.54 µg (mcg)
0.93 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
1.36 mg
0.81 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.99 µg (mcg)
0.59 µg (mcg)
Witamina E
0.40 mg
0.24 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
11.43 µg (mcg)
6.86 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.09 mg
0.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.22 mg
0.13 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
3.63 mg
2.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
6.62 µg (mcg)
3.97 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
18.21 µg (mcg)
10.93 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pulpety z cielęciny

Na 100g
Na porcję
(60g)
Sód
125.78 mg
75.47 mg
Potas
161.41 mg
96.85 mg
Wapń
18.47 mg
11.08 mg
Fosfor
148.41 mg
89.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
22.45 mg
13.47 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.08 mg
0.65 mg
Cynk
1.77 mg
1.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pulpetów z cielęciny 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pulpetach z cielęciny

Lista alergenów dla pulpetów z cielęciny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Cena przygotowania pulpetów z cielęciny

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone cielęce
500 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 500 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cebula
50 g
1/2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Czosnek
20 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Bulion warzywny
125 ml
1/2 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
2.68
Za 125 ml
Koszt składników
50.00
Jak oceniasz przepis na pulpety z cielęciny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób