Przepis na bitki z cielęciny krok po kroku

Składniki
Przyprawy
pieprz, liść laurowy, pieprz ziarna, rozmaryn
To będzie niezbędne
kuchenka, brytfanna

Mięso pokrój w plastry o grubości 2-3 cm.

Delikatnie rozbij mięso, przypraw świeżo zmielonym pieprzem.

Usmaż mięso na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym.

Dodaj pokrojone w paski warzywa i podlej mięso 1/2 szklanki wody.

Duś danie pod przykryciem do momentu, aż warzywa zmiękną.

Do bulionu możesz dodać ziele angielskie i liście laurowe.

Gdy mięso będzie miękkie podawaj z dowolnymi dodatkami.

mięso z cielęciny pokrojone z kluskami i sosem
Bitki z cielęciny
Koszt przygotowania dania
35.39 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
369 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
40

Bitki z cielęciny - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o bitkach z cielęciną

Bitki to klasyka kuchni polskiej, możesz przygotować je z dowolnego mięsa. Ja dzisiaj przedstawię Wam przepis na smaczne bitki z cielęciny.

Będzie to z pewnością pomysł na wykwintny obiad z Twoim zaciszu domowym. Bitki z cielęciny sprawdzą się idealnie. Bitki to nic innego jak wszystkim znane kotlety jednak bardziej wyjątkowe. Jak zrobić bitki z cielęciny? Po przygotowaniu mięsa, czyli pokrojeniu go w plastry o grubości 2-3 cm i odpowiednim doprawieniu. Ważne jest aby nie solić mięsa przed obróbką termiczną, czyli obsmażaniem. Prawdopodobnie stanie się ono wtedy twarde i gumowe. Przed obsmażaniem postaw na świeżo mielony czarny pieprz. Jeśli mamy już odpowiednio przygotowane mięso możemy je usmażyć na patelni z mocno rozgrzanym olejem rzepakowym. Obsmaż mięso z każdej strony. Następnie dodaj pokrojone warzywa, które z pewnością dodadzą niesamowitego aromatu całej potrawie. W przepisie postawiłam na marchew, cebulę, paprykę i por, wszystkie warzywa pokroiłam w grubsze paski i dodałam do dania gdy mięso miało charakterystyczny brązowy kolor. Delikatnie podsmaż warzywa razem z mięsem, a następnie dodaj szklankę wody i przykryj. Danie powinno się dusić przez około 1,5 godziny. Zapewni nam to niesamowitą kruchość i delikatność mięsa. Gdy woda ulegnie redukcji i wyparuje możesz dodać kolejną porcję, w ten sposób powstanie sos. Aby go zagęścić możesz dodać odrobinę mąki pszennej wymieszanej z wodą lub mąki z ciecierzycy, która charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym. Śmiało postaw na świeże zioła, idealnie nada się tutaj rozmaryn czy tymianek. Dodaj do w postaci całej zielonej gałązki. Bitki z cielęciny to pyszna propozycja na obiad w rodzinnym gronie. Kiedy mięso będzie już dobre możesz podawać je z kaszą gryczaną, ziemniakami lub kluskami. Domowy sos z bitek idealnie się tutaj wkomponuje. Nie zapominaj o porcji warzyw. Możesz przygotować surówkę z kapusty pekińskiej lub kiszonej ze startą marchewką albo ugotować brokuły na parze. Mięso idealnie będzie pasować także z buraczkami na ciepło.

To jest mój sprawdzony przepis na pyszne, duszone bitki w sosie własnym.

Wartości odżywcze bitek z cielęciny

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kalorie)
123.18 kcal
369.53 kcal
Białko
8.73 g
26.20 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz
7.63 g
22.89 g
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
2.91 g
8.72 g
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
4.72 g
14.17 g
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.86 g
2.59 g
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na bitki z cielęciny

Na 100g
Na porcję
(300g)
Wapń
19.72 mg
59.16 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bitek z cielęciny 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w bitkach z cielęciną

Lista alergenów dla bitek z cielęciny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na bitki z cielęciny

Cena przygotowania bitek z cielęciny

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cielęcina
500 g
1/2 kilograma
28.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
28.00
Za 500 g
Cebula czerwona
100 g
1 sztuka
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Papryka czerwona
240 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Marchewka
120 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Por
160 g
1 sztuka
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.13
Za 160 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
47.00
Jak oceniasz przepis na bitki z cielęciny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób