Ciasto z wiśniami i budyniem

Opublikowano: 18.01.2022 r., 13:28 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowe ciasto wiśniowo-budyniowe
Ciasto z wiśniami i budyniem
Ciasto z wiśniami i budyniem to świetna opcja dla wszystkich miłośników ciekawych połączeń smakowych jest smaczne, a przy okazji pięknie się prezentuje.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 45 min
259 kcal
Kcal w porcji
104 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (4 szt.)
  • Cukier (100 g)
  • Masło (150 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (150 g)
  • Budyń (proszek) (40 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Wiśnie mrożone (400 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia

Przepis na ciasto z wiśniami i budyniem krok po kroku

Masło utrzyj na puszystą masę razem z cukrem. Następnie dodaj do masy po jednym jajku, nie przerywając ucierania.

Do miski przesiej mąkę, proszek budyniowy i proszek do pieczenia, całość dokładnie wymieszaj.

Ciasto wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Na wierzchu ciasta poukładaj wiśnie, lekko wciskając je do środka ciasta.

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 45 minut.

Jak oceniasz przepis na ciasto z wiśniami i budyniem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,8% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat ciasta z wiśniami i budyniem

Ciasto z wiśniami i budyniem będzie idealnym wyborem dla każdego, kto kocha proste, domowe wypieki. Jest naprawdę smaczne, a przy okazji można je przygotować w kilka chwil. Ze względu na dużą zawartość owoców jest niezwykle słodkie i ciekawe. Będzie idealnym wyborem do popołudniowej kawy czy herbaty.

Przepis na ciasto z wiśniami i budyniem będzie świetną opcją dla wszystkich, którzy kochają proste przepisy. Ten taki właśnie jest. Jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil, a bazuje on na małej ilości składników, które z łatwością można znaleźć w każdym sklepie, a bardzo często nawet w domowej spiżarni. To ciasto budyniowe, do jego przygotowania używa się sproszkowanego budyniu, by nadać mu lepszej konsystencji, ale również wspaniałego smaku. Najlepiej sprawdzi się w tym przypadku budyń o smaku waniliowym lub śmietankowym, gdyż jest delikatny i świetnie komponuje się z kwaśnymi wiśniami. Dla osób, które kochają kuchenne eksperymenty, sprawdzi się również ten o smaku toffi czy kokosowym. Ciasto jest bardzo delikatne, a konsystencją przypomina biszkopt. Jest jednak znacznie łatwiejsze w przygotowaniu, dobrze rośnie i nie opada. Dlatego nawet osoby, które przygotowują je po raz pierwszy, świetnie sobie poradzą.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto z wiśniami i budyniem, tak by było smaczne, a przy okazji naprawdę wspaniałe, ten przepis będzie idealnym wyborem. Jego stworzenie zajmuje niewiele czasu i jest nieskomplikowane. Do jego przygotowania nie potrzeba profesjonalnego sprzętu, jednak przyda się piekarnik. Choć w przepisie podany jest czas pieczenia, warto pamiętać, że jest on tylko orientacyjny, dla każdego urządzenia może się różnić. Dlatego w czasie pieczenia dobrze jest kontrolować ciasto i poziom zarumienienia. Można to zrobić przy pomocy patyczka do szaszłyków. Jeśli patyczek jest suchy, ciasto jest gotowe.

Ten wypiek to wspaniały pomysł na pyszne ciasto, które sprawdzi się nawet na co dzień. Jest tak dobre, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. Warto jednak pamiętać, by użyć do niego wiśnie drylowane, które nie mają pestek. Sprawdzą się mrożone, ale również te ze słoika. Obie wersje są niezwykle smaczne, jednak wiśnie w kompocie są słodsze, więc w przypadku ich użycia należy nieco zmniejszyć ilość cukru.

Alergeny w cieście z wiśniami i budyniem

Lista alergenów dla ciasta z wiśniami i budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze ciasta z wiśniami i budyniem

na 100g gotowej potrawy

To ciasto, jak inne słodkości nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na duży udział cukru prostego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(104g)
Energia (kcal)
249.91
259.91
Białko (g)
5.09
5.29

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(104g)
Węglowodany (g)
27.61
28.71
Węglowodany przyswajalne (g)
26.98
28.05
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.63
0.66
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(104g)
Tłuszcz (g)
13.84
14.40
Tłuszcze nasycone (g)
8.87
9.22
Tłuszcze nienasycone (g)
4.98
5.18
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.10
4.27
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.87
0.91
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
107.23
111.52
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(104g)
Witamina A (µg (mcg))
146.05
151.89
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.08
Witamina B12 (µg (mcg))
0.21
0.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.66
0.69
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.41
0.43
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.54
0.57
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
127.68
132.79
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.16
0.16
Ryboflawina (mg)
0.17
0.18
Niacyna (mg)
1.00
1.04
Foliany (µg (mcg))
32.89
34.20
Beta karoten (µg (mcg))
218.52
227.26
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(104g)
Sód (mg)
55.19
57.40
Potas (mg)
135.35
140.76
Wapń (mg)
39.10
40.66
Fosfor (mg)
93.72
97.47
Magnez (mg)
11.32
11.77
Żelazo (mg)
1.38
1.44
Cynk (mg)
0.47
0.49
Miedź (mg)
0.08
0.08
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z wiśniami i budyniem 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z wiśniami i budyniem

Koszt składników
25.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Masło
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Mąka pszenna typ 500
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Budyń (proszek)
40 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Wiśnie mrożone
400 g
7.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 400 g
Koszt składników
25.10