Ciasto z rodzynkami

Opublikowano: 30.06.2023 r., 11:44 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto z rodzynkami na stole
Ciasto z rodzynkami
Ciasto z rodzynkami jest wspaniałą opcją dla wszystkich miłośników słodkich i niezwykle prostych wypieków. To bardzo smaczna opcja, która sprawdzi się na podwieczorek.
Przygotowanie 45 min
Pieczenie 90 min
299 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Cukier (100 g)
  • Jajko (5 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 (300 g)
  • Mleko 2% (150 ml)
  • Proszek do pieczenia (5 g)
  • Olej rzepakowy (90 ml)
  • Rodzynki (100 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, blaszka keksowa 30 x 7 cm

Przepis na ciasto z rodzynkami krok po kroku

Jajka wbij do miski. Dodaj cukier i ubijaj na małych obrotach.

Powoli wlewaj mleko i olej, cały czas mieszając.

Dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia.

Do powstałego ciasta wsyp rodzynki i wymieszaj szpatułką.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto.

Całość piecz 45 minut w 200 stopniach C.

Gotowe ciasto możesz posypać cukrem pudrem lub udekorować roztopioną czekoladą.

Jak oceniasz przepis na ciasto z rodzynkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 76,5% osób

Więcej informacji na temat ciasta z rodzynkami

Ciasto z rodzynkami jest wspaniałą opcją dla wszystkich miłośników słodkich i niezwykle prostych wypieków. To bardzo smaczna opcja, która sprawdzi się na podwieczorek.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto z rodzynkami, by było dobre, domowe i niezwykle ciekawe, to ten prosty przepis stanowi najlepsze rozwiązanie. Całość zrobisz w domu w kilka chwil. A wszystkie potrzebne składniki na pewno z łatwością znajdziesz w każdym sklepie. Może masz już je nawet w swojej spiżarni? To dlatego, że całość robi się naprawdę z bazowych składników. Ten biszkopt z rodzynkami to placek idealny dla osób, które nie przepadają za wypiekami skomplikowanymi, których podstawą są gęste kremy. Warto jednak pamiętać, że choć to ciasto nie posiada dodatku kremu, to jednak wciąż jest dość kaloryczny. Ze względu na dużą zawartość suszonych owoców, które mają również wysoki indeks glikemiczny. Do jego przygotowania wystarczy tylko kilka chwil. Można podawać je z dżemem, czy świeżymi owocami, ale nawet bez dodatków smakuje naprawdę obłędnie.

Przepis na ciasto z rodzynkami to doskonały pomysł na wykorzystanie tych suszonych owoców we wspaniały i ciekawy sposób. Z tej receptury wychodzi niezwykle pyszne ciasto, które pokochają wszyscy miłośnicy prostych, tradycyjnych wypieków. Ma bardzo puszystą strukturę. Sprawdzi się idealnie dla każdego, kto kocha domowe słodkie wypieki. Jest tani, więc spokojnie zmieści się nawet w studenckim budżecie. By całość smakowała naprawdę wybornie, potrzebna jest również kruszonka do ciasta drożdżowego, którą również można przygotować z tego przepisu, dzięki czemu całość jest nieco słodsza. To ciasto to dobre rozwiązanie dla każdego, kto nie przepada za zbyt długim przebywaniem w kuchni. Będzie wspaniałą opcją również dla zapracowanych, do jego przygotowania wystarczy tylko kilka chwil, a dodatkowo jest niezwykle łatwe. To wspaniała opcja również na drugie śniadanie dla dzieci. Najlepsze jest w nim to, że jest to całkowicie domowy wypiek, dzięki czemu możemy regulować w nim ilość cukru, a także zastąpić go słodzikiem, by było zdrowsze.

Alergeny w cieście z rodzynkami

Lista alergenów dla ciasta z rodzynkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Wartości odżywcze ciasta z rodzynkami

na 100g gotowej potrawy

To ciasto zawiera sporo cukru i ma wysoki indeks glikemiczny, nie powinno więc gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
299.32
299.32
Białko (g)
8.33
8.33

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
40.02
40.02
Węglowodany przyswajalne (g)
39.34
39.34
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.68
0.68
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
12.24
12.24
Tłuszcze nasycone (g)
2.44
2.44
Tłuszcze nienasycone (g)
9.79
9.79
Cholesterol (mg)
101.47
101.47
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B6 (mg)
0.09
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.70
0.70
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.31
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.29
0.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.08
2.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
56.46
56.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
48.19
48.19
Potas (mg)
228.53
228.53
Wapń (mg)
63.29
63.29
Fosfor (mg)
146.02
146.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.64
18.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.40
2.40
Cynk (mg)
0.74
0.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z rodzynkami 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z rodzynkami

Koszt składników
26.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Mleko 2%
150 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 ml
Proszek do pieczenia
5 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Olej rzepakowy
90 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.63
Za 90 ml
Rodzynki
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Koszt składników
26.60