Przepis na ciasto z patelni z jabłkami krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Jabłka obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne, pokrój na kawałki.

Podsmaż jabłka na patelni dodaj miód.

Białka oddziel od żółtek, ubij białka na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru.

Dodaj żółtka, wsyp mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj za pomocą rózgi.

Wlej ciasto na patelnię i przykryj pokrywką.

Smaż przez 10 minut na małym ogniu.

ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto z patelni z jabłkami
Koszt przygotowania dania
4.14 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
416 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
90

Ciasto z patelni z jabłkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o ciastu z patelni z jabłkami

Masz ochotę na ciasto, ale brakuje Ci czasu na jego długie przygotowywanie? Dobrze się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na ciasto z patelni z jabłkami, które przygotujesz w krótkim czasie.

Do jego przygotowania będziesz potrzebować takich składników jak: mąka, miód, jabłka, jajka, cukier puder, proszek do pieczenia, olej rzepakowy.

W moim przepisie użyłam mąkę pszenną, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.

W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy. Każdy rodzaj będzie dobry.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. Oprócz tego jabłka. Możesz wybrać jabłka Gala, które charakteryzują się niesamowitą chrupkością, soczystością i słodkim smakiem, z kolei Ligol będzie wyróżniał się kwaskowatym posmakiem.

Praktycznie każdy rodzaj jabłek idealnie nada się do jesiennych przetworów czy wypieków. Obojętnie, na którą odmianę jabłek się zdecydujesz, Twoje ciasto będzie niezwykle smaczne.

Dokładnie jak zrobić ciasto z patelni z jabłkami opisuję nieco niżej, poznaj mój prosty przepis i przekonaj się sam.

Ciasto z patelni z jabłkami to dobry pomysł na szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto.

Będzie to dobre rozwiązanie, jeśli nie masz piekarnika, wykorzystaj patelnię i przygotuj pyszne, smażone ciasto.

Wartości odżywcze ciasta z patelni z jabłkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
208.34 kcal
416.67 kcal
Białko
4.89 g
9.78 g

Węglowodany w ciastu z patelni z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
33.00 g
66.00 g
Węglowodany przyswajalne
31.58 g
63.16 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.42 g
2.85 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
6.31 g
12.62 g
Tłuszcze nasycone
1.30 g
2.60 g
Tłuszcze nienasycone
5.01 g
10.02 g
Cholesterol
81.03 mg
162.06 mg

Witaminy w przepisie na ciasto z patelni z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
36.04 µg (mcg)
72.08 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.08 mg
0.15 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.19 µg (mcg)
0.39 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E
0.30 mg
0.61 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
34.85 µg (mcg)
69.70 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.24 mg
0.47 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.22 mg
0.44 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.74 mg
3.48 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
59.78 µg (mcg)
119.56 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
9.90 µg (mcg)
19.80 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto z patelni z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
34.24 mg
68.48 mg
Potas
297.79 mg
595.58 mg
Wapń
104.10 mg
208.20 mg
Fosfor
204.31 mg
408.61 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
9.21 mg
18.42 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.43 mg
4.85 mg
Cynk
0.47 mg
0.95 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.13 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z patelni z jabłkami 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w ciastu z patelni z jabłkami

Lista alergenów dla ciasta z patelni z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania ciasta z patelni z jabłkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
125 g
1/2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.29
Za 125 g
Miód
20 g
2 łyżka
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.86
Za 20 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier puder
20 g
2 łyżka
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Jabłko
200 g
4 sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.56
Za 200 g
Proszek do pieczenia
10 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
33.90
Jak oceniasz przepis na ciasto z patelni z jabłkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób