Ciasto z makiem i kokosem
- Mąka pszenna typ 500 - 2,5 szklanki (375 g)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Cukier puder - 1/2 szklanki (100 g)
- Jajko (4 szt.)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (4 g)
- Wiórki kokosowe (200 g)
- Masa makowa (250 g)
Przepis na ciasto z makiem i kokosem krok po kroku
Masło podziel na mniejsze kawałki i dodaj do niego cukier.
Przesiej mąkę i proszek do pieczenia.
Do miski ze składnikami wbij 4 żółtka, białka odłóż do osobnej miseczki.
Ciasto dokładnie zagnieć i uformuj kulkę. Schładzaj w lodówce przez 30 minut.
Do miski przełóż białka i ubij je na pianę razem z cukrem waniliowym.
Do piany dodaj wiórki kokosowe i delikatnie wymieszaj.
Połącz masę kokosową z makiem, delikatnie wymieszaj.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia, a na spód wyłóż 2/3 ciasta.
Kruche ciasto pokryj masą makowo - kokosową.
Wierzch ciasta udekoruj porwanym na kawałki ciastem kruchym.
Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.
-
Makowiec
-
Makowiec japoński
-
Makowiec zawijany
-
Strucla makowa
-
Strucel makowy
-
Makowiec na kruchym spodzie
-
Seromak
-
Makowiec z jabłkami
-
Ciasto z mascarpone i kajmakiem
-
Makowiec z jabłkiem
-
Seromakowiec z gotowej masy makowej
-
Makowiec zawijany z gotowej masy makowej
-
Wilgotny makowiec na kruchym spodzie
-
Makowiec japoński z puszki
-
Makowiec drożdżowy
-
Makowiec na biszkopcie
-
Ciasto z makiem z puszki
-
Masa makowa z mielonego maku
-
Makowiec
Więcej informacji na temat ciasta z makiem i kokosem
Ciasto z makiem i kokosem jest świetną opcją na pyszny, ale bardzo łatwy wypiek. Całość zajmuje tylko kilka chwil, a smakuje i prezentuje się naprawdę wspaniale. To dobra alternatywa dla tradycyjnego makowca sprawdzi się również na świątecznym stole. Pokochają ją wszyscy, którzy tylko spróbują, jak smakuje.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto z makiem i kokosem, by było niezwykle efektowne, a przy okazji niezbyt skomplikowane, to ta receptura sprawdzi się wspaniale. Robi się ją na bazie pysznego, delikatnego ciasta, a także specjalnej masy makowo- kokosowej, która jest bardzo chrupiąca. Przez to, że warstwa wierzchnia tworzona jest właśnie przez nią, to jest niezwykle ważne, by nie piec ciasta zbyt długo, gdyż łatwo ulega ona przypaleniu. Czas podany w przepisie jest wystarczający, jednak warto zawsze dopasować go indywidualnie do posiadanego sprzętu, gdyż niektóre piekarniki grzeją z większą lub mniejszą mocą. Dobrze od czasu do czasu zajrzeć do ciasta, by zobaczyć czy się nie spiekło.
Przepis na ciasto z makiem i kokosem pozwala na stworzenie prostego, choć dekoracyjnego deseru. Jego bazą jest kruche ciasto, które zawsze się udaje, a przy okazji dostarcza wspaniałego maślanego smaku. W wersji całkowicie wegańskiej można przygotować je z margaryną zamiast masła, choć wtedy jego smak lekko się różni. Można również pominąć żółtka, które wpływają na kolor ciasta, a mniej na jego strukturę. Do ciasta najlepiej używać mąki pszennej, jednak również owsiana dobrze się sprawdzi. W przypadku konieczności tworzenia bezglutenowego spodu warto skorzystać z gotowych mieszanek, by ciasto się udało na pewno. Do tego ciasta używa się gotowej masy makowej, która pozwala zaoszczędzić sporo czasu i nadaje odpowiedniej konsystencji całemu wypiekowi. Dzięki temu powstaje naprawdę pyszne ciasto. To dobre rozwiązanie dla tych, którym znudził się tradycyjny makowiec. Ten prosty przepis wspaniale sprawdzi się zwłaszcza na imprezę, ale również na święta. Ciasto jest szybkie, a także naprawdę wspaniałe i pełne smaku.
Alergeny w cieście z makiem i kokosem
Lista alergenów dla ciasta z makiem i kokosem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
- masa makowa
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciasta z makiem i kokosem
To ciasto, tak jak inne desery, nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na sporą zawartość cukru prostego.
Energia i białka
(133g)
Węglowodany
(133g)
Tłuszcze
(133g)
Witaminy
(133g)
Składniki mineralne
(133g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.