Przepis na ciasto z makiem i kokosem krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia, sitko

Masło podziel na mniejsze kawałki i dodaj do niego cukier.

Przesiej mąkę i proszek do pieczenia.

Do miski ze składnikami wbij 4 żółtka, białka odłóż do osobnej miseczki.

Ciasto dokładnie zagnieć i uformuj kulkę. Schładzaj w lodówce przez 30 minut.

Do miski przełóż białka i ubij je na pianę razem z cukrem waniliowym.

Do piany dodaj wiórki kokosowe i delikatnie wymieszaj.

Połącz masę kokosową z makiem, delikatnie wymieszaj.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia, a na spód wyłóż 2/3 ciasta.

Kruche ciasto pokryj masą makowo - kokosową.

Wierzch ciasta udekoruj porwanym na kawałki ciastem kruchym.

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.

Ciasto z makiem i kokosem podane na talerzyku deserowym z widelczykiem.
ciasto z makiem i kokosem
Koszt przygotowania dania
17.65 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
557 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
89

Ciasto z makiem i kokosem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o cieście z makiem i kokosem

Ciasto z makiem i kokosem jest świetną opcją na pyszny, ale bardzo łatwy wypiek. Całość zajmuje tylko kilka chwil, a smakuje i prezentuje się naprawdę wspaniale. To dobra alternatywa dla tradycyjnego makowca sprawdzi się również na świątecznym stole. Pokochają ją wszyscy, którzy tylko spróbują, jak smakuje.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto z makiem i kokosem, by było niezwykle efektowne, a przy okazji niezbyt skomplikowane, to ta receptura sprawdzi się wspaniale. Robi się ją na bazie pysznego, delikatnego ciasta, a także specjalnej masy makowo- kokosowej, która jest bardzo chrupiąca. Przez to, że warstwa wierzchnia tworzona jest właśnie przez nią, to jest niezwykle ważne, by nie piec ciasta zbyt długo, gdyż łatwo ulega ona przypaleniu. Czas podany w przepisie jest wystarczający, jednak warto zawsze dopasować go indywidualnie do posiadanego sprzętu, gdyż niektóre piekarniki grzeją z większą lub mniejszą mocą. Dobrze od czasu do czasu zajrzeć do ciasta, by zobaczyć czy się nie spiekło.

Przepis na ciasto z makiem i kokosem pozwala na stworzenie prostego, choć dekoracyjnego deseru. Jego bazą jest kruche ciasto, które zawsze się udaje, a przy okazji dostarcza wspaniałego maślanego smaku. W wersji całkowicie wegańskiej można przygotować je z margaryną zamiast masła, choć wtedy jego smak lekko się różni. Można również pominąć żółtka, które wpływają na kolor ciasta, a mniej na jego strukturę. Do ciasta najlepiej używać mąki pszennej, jednak również owsiana dobrze się sprawdzi. W przypadku konieczności tworzenia bezglutenowego spodu warto skorzystać z gotowych mieszanek, by ciasto się udało na pewno. Do tego ciasta używa się gotowej masy makowej, która pozwala zaoszczędzić sporo czasu i nadaje odpowiedniej konsystencji całemu wypiekowi. Dzięki temu powstaje naprawdę pyszne ciasto. To dobre rozwiązanie dla tych, którym znudził się tradycyjny makowiec. Ten prosty przepis wspaniale sprawdzi się zwłaszcza na imprezę, ale również na święta. Ciasto jest szybkie, a także naprawdę wspaniałe i pełne smaku.

Wartości odżywcze ciasta z makiem i kokosem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(133g)
Energia (kalorie)
419.22 kcal
557.56 kcal
Białko
8.20 g
10.91 g

Węglowodany w cieście z makiem i kokosem

Na 100g
Na porcję
(133g)
Węglowodany
42.21 g
56.14 g
Węglowodany przyswajalne
38.75 g
51.53 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.46 g
4.60 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(133g)
Tłuszcz
25.40 g
33.78 g
Tłuszcze nasycone
20.06 g
26.68 g
Tłuszcze nienasycone
5.34 g
7.10 g
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Cholesterol
92.54 mg
123.08 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto z makiem i kokosem

Na 100g
Na porcję
(133g)
Witamina B6
0.10 mg
0.13 mg
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Tiamina
0.28 mg
0.37 mg
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.22 mg
0.29 mg
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Niacyna
1.93 mg
2.57 mg
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Foliany
50.09 µg (mcg)
66.62 µg (mcg)
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto z makiem i kokosem

Na 100g
Na porcję
(133g)
Sód
44.31 mg
58.93 mg
Potas
171.97 mg
228.72 mg
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Wapń
100.72 mg
133.96 mg
Fosfor
121.23 mg
161.23 mg
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Magnez
25.66 mg
34.13 mg
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Żelazo
2.87 mg
3.81 mg
Cynk
0.82 mg
1.09 mg
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Miedź
0.19 mg
0.25 mg
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z makiem i kokosem 89
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście z makiem i kokosem

Lista alergenów dla ciasta z makiem i kokosem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
    • masa makowa
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania ciasta z makiem i kokosem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
375 g
2,5 szklanki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 375 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Cukier puder
100 g
1/2 szklanki
2.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Wiórki kokosowe
200 g
4.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Masa makowa
250 g
10.00
Za 850.0 g
Liczba opakowań 1
2.94
Za 250 g
Koszt składników
30.60
Jak oceniasz przepis na ciasto z makiem i kokosem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92.0% osób