Ciasto z colą

Opublikowano: 05.01.2024 r., 11:12 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto czekoladowe z colą
Ciasto z colą
Ciasto z colą to doskonała opcja na pyszny wypiek, który doskonale sprawdzi się na co dzień. Jest proste, a przy okazji niezwykle smakowite. Idealna opcja na deser.
Przygotowanie 45 min
Pieczenie 50 min
413 kcal
Kcal w porcji
133 g
Wielkość porcji
82
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 550 (250 g)
  • Soda oczyszczona (5 g)
  • Proszek do pieczenia (3 g)
  • Masło (250 g)
  • Coca cola (250 ml)
  • Cukier (200 g)
  • Kakao 16% (proszek) (80 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Śmietana 12% (140 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, mikser, duża miska, papier do pieczenia, forma do pieczenia 24 cm x 24 cm, rondelek

Przepis na ciasto z colą krok po kroku

Masło, colę i cukier podgrzej w rondelku do całkowitego rozpuszczenia.

Zdejmij z ognia i dodaj kakao. Całość wymieszaj i odstaw do wystudzenia.

W osobnej misce jajka zmiksuj razem ze śmietaną. Dodaj całość do masy kakaowej.

Przesiej mąkę, proszek i sodę do pozostałych składników.

Wlej ciasto do formy i piecz w temperaturze 180 st. C przez około 50 minut.

Jak oceniasz przepis na ciasto z colą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,3% osób

Więcej informacji na temat ciasta z colą

Ciasto z colą to doskonała opcja na pyszny wypiek, który doskonale sprawdzi się na co dzień. Jest proste, a przy okazji niezwykle smakowite. Idealna opcja na deser.

Przepis na ciasto z colą to doskonały pomysł na pyszne wypieki do kawy, czy na deser. Najlepsze jest zaraz po upieczeniu. Możesz wykorzystać je jako niezwykle prosty sposób na słodkości, które na pewno zaspokoją chęć na zjedzenie czegoś słodkiego. Ten wypiek, choć mega prosty, to na pewno nie jest nudny. Najlepiej jednak wypróbować to na sobie. Oprócz coli, która jest produktem w wypiekach dość zaskakującym, będziesz potrzebować raczej podstawowych składników. Sięgaj jednak po te najlepszej jakości. Dzięki temu zyskasz pewność, że ciasto jest smaczne, delikatne i na pewno się uda. Pamiętaj również o tym, by wszystkie składniki przed pieczeniem wyciągnąć z lodówki, powinny być w temperaturze pokojowej.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto z colą, by było smaczne, a przy okazji dobre dla początkujących to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Wszystkie składniki na ciasto czekoladowe z colą bez problemu znajdziesz w każdym większym sklepie. Jednym z głównych jest cola, czyli gazowany napój o ciemnej barwie i dużej ilości cukru. To napój, którego raczej nie trzeba nikomu przedstawiać. Ma miłośników na całym świecie. Wiele osób nie wyobraża sobie bez niego posiłku, czy rodzinnych spotkań. Jednak nie musi być tylko dodatkiem do obfitych dań. Idealnie sprawdza się również jako składnik potraw. Wiele osób kojarzy na pewno przepis na żeberka marynowane w coli. Możesz poeksperymentować jeszcze bardziej i wykorzystać ją do wypieków. Jeśli zastanawiasz się, po co w cieście cola i czy nie zepsuje ona wypieku, to odpowiedź brzmi - nie, możesz z całą pewnością wypróbować coli w ulubionym cieście. Zwyczajowo dodaje się jej do ciasta czekoladowego. Pogłębia ona jego kolor, wzmacnia smak i sprawia, że całość jest niezwykle delikatna i lekka. Jeśli kochasz smaczne i proste ciasta czekoladowe, koniecznie sięgnij po ten przepis, nie zawiedziesz się.

Alergeny w cieście z colą

Lista alergenów dla ciasta z colą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 12%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciasta z colą

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo cukru, więc nie powinna gościć w diecie zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(133g)
Energia (kcal)
310.81
413.38
Białko (g)
5.91
7.86

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(133g)
Węglowodany (g)
34.56
45.96
Węglowodany przyswajalne (g)
32.35
43.02
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.21
2.94
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(133g)
Tłuszcz (g)
18.54
24.66
Tłuszcze nasycone (g)
12.28
16.33
Tłuszcze nienasycone (g)
6.26
8.33
Cholesterol (mg)
89.37
118.87
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(133g)
Witamina A (µg (mcg))
156.37
207.97
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.06
Witamina B12 (µg (mcg))
0.18
0.25
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.11
0.14
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.27
0.35
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.60
0.80
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
153.74
204.47
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.19
0.26
Ryboflawina (mg)
0.17
0.23
Niacyna (mg)
1.38
1.83
Foliany (µg (mcg))
36.63
48.72
Beta karoten (µg (mcg))
31.60
42.03
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(133g)
Sód (mg)
52.77
70.18
Potas (mg)
181.18
240.96
Wapń (mg)
47.41
63.05
Fosfor (mg)
120.21
159.87
Magnez (mg)
40.30
53.60
Żelazo (mg)
2.13
2.83
Cynk (mg)
0.84
1.11
Miedź (mg)
0.28
0.37
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z colą 82
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z colą

Koszt składników
36.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Soda oczyszczona
5 g
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 5 g
Proszek do pieczenia
3 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 3 g
Masło
250 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Coca cola
250 ml
6.00
Za 1500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 250 ml
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Kakao 16% (proszek)
80 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 80 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Śmietana 12%
140 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.54
Za 140 g
Koszt składników
36.30