Ciasto z ciepłymi lodami

Opublikowano: 09.10.2023 r., 12:13 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto z ciepłymi lodami podane na czarnym eleganckim talerzu.
Ciasto z ciepłymi lodami
Ciasto z ciepłymi lodami to niezwykle ciekawy wypiek, który na pewno przypadnie Ci do gustu, jeśli kochasz nietuzinkowe potrawy. Jest też proste w przygotowaniu.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 35 min
429 kcal
Kcal w porcji
131 g
Wielkość porcji
89
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Ciepłe lody - mini (260 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (100 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Cukier (80 g)
  • Kakao 16% (proszek) (20 g)
  • Kajmak (100 g)
  • Czekolada deserowa (70 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (200 g)
  • Mascarpone (250 g)
  • Cukier puder (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, mikser, sitko, miseczka, tortownica 24 cm, rondelek

Przepis na ciasto z ciepłymi lodami krok po kroku

Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywno z cukrem. Następnie dodawaj partiami żółtka, cały czas miksując.

Mąkę wraz z kakao przesiej i również dodawaj partiami do masy jajecznej, cały czas mieszając.

Ciasto przełóż do zabezpieczonej papierem do pieczenia tortownicy. Piecz 30- 35 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Ostudź.

Na ostudzony biszkopt wyłóż masę kajmakową, następnie ułóż ciepłe lody.

Śmietankę ubij na sztywno wraz z cukrem pudrem. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i ostudź, następnie wymieszaj z mascarpone.

Śmietankę połącz delikatnie z kremem czekoladowym.

Czekoladowy puch wyłóż na wierzch ciasta, tak by przykryło ciepłe lody.

Włóż gotowe ciasto do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.

Jak oceniasz przepis na ciasto z ciepłymi lodami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 70,0% osób

Więcej informacji na temat ciasta z ciepłymi lodami

Ciasto z ciepłymi lodami to niezwykle ciekawy wypiek, który na pewno przypadnie Ci do gustu, jeśli kochasz nietuzinkowe potrawy. Jest też proste w przygotowaniu.

Przepis na ciasto z ciepłymi lodami to doskonały pomysł na deser, który zachwyci wszystkich miłośników domowych wypieków. Stanowi najlepsze rozwiązanie na ciasto, jeśli chcesz zachwycić domowników i gości. W dodatku wszystkie potrzebne składniki znajdziesz w każdym najbliższym sklepie. Całość jest niezwykle słodka, dlatego nie trzeba dodawać do niego większej ilości cukru.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto z ciepłymi lodami, by było smaczne i dobre do kawy, to ten prosty przepis będzie dobrym wyborem. Ten wypiek prezentuje się niezwykle pięknie. Składa się z 4 warstw, dlatego dla wielu osób może wydawać się zbyt trudne. Jednak wcale takie nie jest. Wystarczy tylko podążać za przepisem. Dowiesz się z niego jak zrobić ten wypiek krok po kroku.

Pierwszą warstwę tego ciasta stanowi smaczny biszkopt. Jest prosty, ale niezwykle puszysty. Dzięki temu wspaniale prezentuje się z dodatkami i nadaje całości dużej objętości. Jeśli wolisz jasne ciasta, możesz pominąć dodatek kakao do masy, choć warto jest go używać. Zawarte w ziarnach kakao polifenole mają działanie przeciwzakrzepowe, zwiększają przepływ krwi do mózgu, działając pozytywnie na pamięć i koncentrację, obniżają ciśnienie krwi, obniżają poziom złego cholesterolu. W dodatku ciasto pięknie się prezentuje i lepiej smakuje.

Kolejną warstwę stanowi masa kajmakowa. W tym wypadku najlepiej postawić na gotową sklepową wersję. Dzięki temu zaoszczędzisz naprawdę sporo czasu i pracy. Samodzielne przygotowanie jest możliwe, jednak jest naprawdę czasochłonne.

Na masę kajmakową nakłada się ciepłe lody. To one stanowią serce tego wypieku. Dlaczego? Bo nadają mu odpowiedniego smaku, a przy okazji wpływają na jego ciekawy wygląd. Najlepiej używać do wykonania mini lodów. Możesz wybrać dowolny, ulubiony smak.

To ciasto jest tak ciekawe, a przy okazji naprawdę proste w przygotowaniu, że spokojnie poradzisz sobie, nawet jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z gotowaniem.

Alergeny w cieście z ciepłymi lodami

Lista alergenów dla ciasta z ciepłymi lodami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • ciepłe lody
    • Mąka pszenna typ 500
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • ciepłe lody
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • ciepłe lody
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • kajmak
    • Czekolada deserowa
    • Śmietanka kremowa 30%
    • mascarpone

Wartości odżywcze ciasta z ciepłymi lodami

na 100g gotowej potrawy

Ta opcja zawiera sporo cukru, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(131g)
Energia (kcal)
327.82
429.44
Białko (g)
6.20
8.12

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(131g)
Węglowodany (g)
36.67
48.03
Węglowodany przyswajalne (g)
35.93
47.07
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.74
0.96
Brak danych dla: ciepłe lody, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(131g)
Tłuszcz (g)
17.44
22.85
Tłuszcze nasycone (g)
14.84
19.43
Tłuszcze nienasycone (g)
2.61
3.41

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(131g)
Sód (mg)
52.02
68.15
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z ciepłymi lodami 89
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z ciepłymi lodami

Koszt składników
1121.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciepłe lody
260 g
mini
361.00
Za 90,0 g
Liczba opakowań 3
1042.89
Za 260 g
Mąka pszenna typ 500
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
80 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 80 g
Kakao 16% (proszek)
20 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 g
Kajmak
100 g
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
1.30
Za 100 g
Czekolada deserowa
70 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 70 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Mascarpone
250 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Cukier puder
30 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Koszt składników
1121.00