Ciasto z ciepłymi lodami
- Ciepłe lody - mini (260 g)
- Mąka pszenna typ 500 (100 g)
- Jajko (4 szt.)
- Cukier (80 g)
- Kakao 16% (proszek) (20 g)
- Kajmak (100 g)
- Czekolada deserowa (70 g)
- Śmietanka kremowa 30% (200 g)
- Mascarpone (250 g)
- Cukier puder (30 g)
Przepis na ciasto z ciepłymi lodami krok po kroku
Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywno z cukrem. Następnie dodawaj partiami żółtka, cały czas miksując.
Mąkę wraz z kakao przesiej i również dodawaj partiami do masy jajecznej, cały czas mieszając.
Ciasto przełóż do zabezpieczonej papierem do pieczenia tortownicy. Piecz 30- 35 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Ostudź.
Na ostudzony biszkopt wyłóż masę kajmakową, następnie ułóż ciepłe lody.
Śmietankę ubij na sztywno wraz z cukrem pudrem. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i ostudź, następnie wymieszaj z mascarpone.
Śmietankę połącz delikatnie z kremem czekoladowym.
Czekoladowy puch wyłóż na wierzch ciasta, tak by przykryło ciepłe lody.
Włóż gotowe ciasto do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.
Więcej informacji na temat ciasta z ciepłymi lodami
Ciasto z ciepłymi lodami to niezwykle ciekawy wypiek, który na pewno przypadnie Ci do gustu, jeśli kochasz nietuzinkowe potrawy. Jest też proste w przygotowaniu.
Przepis na ciasto z ciepłymi lodami to doskonały pomysł na deser, który zachwyci wszystkich miłośników domowych wypieków. Stanowi najlepsze rozwiązanie na ciasto, jeśli chcesz zachwycić domowników i gości. W dodatku wszystkie potrzebne składniki znajdziesz w każdym najbliższym sklepie. Całość jest niezwykle słodka, dlatego nie trzeba dodawać do niego większej ilości cukru.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto z ciepłymi lodami, by było smaczne i dobre do kawy, to ten prosty przepis będzie dobrym wyborem. Ten wypiek prezentuje się niezwykle pięknie. Składa się z 4 warstw, dlatego dla wielu osób może wydawać się zbyt trudne. Jednak wcale takie nie jest. Wystarczy tylko podążać za przepisem. Dowiesz się z niego jak zrobić ten wypiek krok po kroku.
Pierwszą warstwę tego ciasta stanowi smaczny biszkopt. Jest prosty, ale niezwykle puszysty. Dzięki temu wspaniale prezentuje się z dodatkami i nadaje całości dużej objętości. Jeśli wolisz jasne ciasta, możesz pominąć dodatek kakao do masy, choć warto jest go używać. Zawarte w ziarnach kakao polifenole mają działanie przeciwzakrzepowe, zwiększają przepływ krwi do mózgu, działając pozytywnie na pamięć i koncentrację, obniżają ciśnienie krwi, obniżają poziom złego cholesterolu. W dodatku ciasto pięknie się prezentuje i lepiej smakuje.
Kolejną warstwę stanowi masa kajmakowa. W tym wypadku najlepiej postawić na gotową sklepową wersję. Dzięki temu zaoszczędzisz naprawdę sporo czasu i pracy. Samodzielne przygotowanie jest możliwe, jednak jest naprawdę czasochłonne.
Na masę kajmakową nakłada się ciepłe lody. To one stanowią serce tego wypieku. Dlaczego? Bo nadają mu odpowiedniego smaku, a przy okazji wpływają na jego ciekawy wygląd. Najlepiej używać do wykonania mini lodów. Możesz wybrać dowolny, ulubiony smak.
To ciasto jest tak ciekawe, a przy okazji naprawdę proste w przygotowaniu, że spokojnie poradzisz sobie, nawet jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z gotowaniem.
Alergeny w cieście z ciepłymi lodami
Lista alergenów dla ciasta z ciepłymi lodami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- ciepłe lody
- Mąka pszenna typ 500
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- ciepłe lody
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- ciepłe lody
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- kajmak
- Czekolada deserowa
- Śmietanka kremowa 30%
- mascarpone
Wartości odżywcze ciasta z ciepłymi lodami
Ta opcja zawiera sporo cukru, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.
Energia i białka
(131g)
Węglowodany
(131g)
Tłuszcze
(131g)
Składniki mineralne
(131g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.