Ciasto śmietanowe

Opublikowano: 04.09.2023 r., 16:06 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto śmietanowe udekorowane świeżymi truskawkami.
Ciasto śmietanowe
Ciasto śmietanowe to doskonała opcja na naprawdę smaczny deser, który doskonale sprawdzi się na co dzień i od święta. Ten przepis jest niezwykle prosty.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 25 min
233 kcal
Kcal w porcji
103 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Jajko (4 szt.)
  • Cukier puder (50 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (50 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (330 g)
  • Cukier puder (20 g)
  • Dżem truskawkowy niskosłodzony (100 g)
  • Truskawki - do dekoracji (70 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, blacha do pieczenia 20x25 cm

Przepis na ciasto śmietanowe krok po kroku

Białka oddziel od żółtek i ubij z cukrem pudrem na jednolitą, sztywną masę, dodaj żółtka, delikatnie wymieszaj, po czym dodaj przesianą mąkę i dokładnie wymieszaj.

Wylej ciasto na formę zabezpieczoną papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 170 stopni przez około 20-25 minut do suchego patyczka.

Biszkopt wystudź i przekrój na trzy części. Mocno schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem na sztywno.

Ciasto układaj warstwami: biszkopt, bita śmietana, warstwa dżemu, biszkopt, i tak do wykończenia składników.

Wierzch ciasta ozdób świeżymi truskawkami. .

Schłodź w lodówce, aby masa stężała

Jak oceniasz przepis na ciasto śmietanowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,0% osób

Więcej informacji na temat ciasta śmietanowego

Ciasto śmietanowe to doskonała opcja na naprawdę smaczny deser, który doskonale sprawdzi się na co dzień i od święta. Ten przepis jest niezwykle prosty.

Przepis na ciasto śmietanowe to pomysł na prosty wypiek. Sprawdzi się na deser na szybko. Można je również zrobić w wersji bez pieczenia na zimno. W tej wersji jest mocno śmietankowy i słodki. Wspaniale zdobi stoły, gdyż jest niezwykle elegancki. Podstawą tego ciasta jest biszkopt. Biszkopty kojarzą się z niezwykle skomplikowanymi procedurami dotyczącymi przygotowania czy pieczenia. Dlatego tak wiele osób rezygnuje z własnoręcznie robionych ciast na ważne okazje. Ciasto śmietanowe jest jednak wyjątkowe, gdyż jego przygotowanie zabiera tylko kilka chwil. W dodatku robi się go z kilku składników, które można znaleźć w każdym domu. Można je stworzyć w kilka chwil z produktów, które każdy ma w swojej spiżarni. Przyda się do niego mąka, najlepiej pszenna, która jest niezwykle delikatna i świetnie otula ten placek. Dobrze jest wybrać tą o najniższym typie, która świetnie połączy się w każdym wypieku. Dzięki temu całość jest naprawdę smaczna, a przy okazji lekkostrawna. Mąkę pszenną można też zamienić na owsianą, która jest podobnie lekko słodkawa w smaku, a przy tym delikatna. Oprócz nich istotne są również jajka. Najlepiej, by były ekologiczne i z wolnego wybiegu.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto śmietanowe, by było pyszne i dobre również dla początkujących, to ten prosty przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. To smaczne ciasto najlepsze jest z owocami. Dlatego najlepiej sięgnąć po duże ich ilości. Bazuje na prostym biszkopcie i śmietanowym kremie. To wypiek smaczny, ale również szybki. Nie trzeba spędzić całego dnia w kuchni, by go przygotować. Ma wspaniały słodki smak. Do przygotowania używa się tylko podstawowego sprzętu kuchennego. Przyda się piekarnik, najlepiej z termoobiegiem, by pieczenie było szybsze. Wiele osób obawia się sięgać po ciasta na bazie biszkoptu, ze względu na długi czas wypieku i duże prawdopodobieństwo niewyrośnięcia ciasta. Z tym przepisem nie trzeba się o to martwić. Biszkopt piecze się niezbyt długo, jednak warto pamiętać o tym, że ten czas powinien być indywidualnie dostosowany do posiadanego piekarnika

Alergeny w cieście śmietanowym

Lista alergenów dla ciasta śmietanowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze ciasta śmietanowego

na 100g gotowej potrawy

Ta opcja zawiera sporo cukru, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(103g)
Energia (kcal)
226.83
233.64
Białko (g)
5.06
5.21

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(103g)
Węglowodany (g)
19.25
19.83
Węglowodany przyswajalne (g)
18.90
19.47
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.35
0.36
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(103g)
Tłuszcz (g)
14.41
14.84
Tłuszcze nasycone (g)
12.93
13.32
Tłuszcze nienasycone (g)
1.48
1.53

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(103g)
Sód (mg)
37.63
38.76
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta śmietanowego 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta śmietanowego

Koszt składników
33.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier puder
50 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Mąka pszenna typ 500
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Śmietanka kremowa 30%
330 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.95
Za 330 g
Cukier puder
20 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Dżem truskawkowy niskosłodzony
100 g
4.00
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
1.43
Za 100 g
Truskawki
70 g
do dekoracji
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 70 g
Koszt składników
33.00