Ciasto śmietanowe
- Jajko (4 szt.)
- Cukier puder (50 g)
- Mąka pszenna typ 500 (50 g)
- Śmietanka kremowa 30% (330 g)
- Cukier puder (20 g)
- Dżem truskawkowy niskosłodzony (100 g)
- Truskawki - do dekoracji (70 g)
Przepis na ciasto śmietanowe krok po kroku
Białka oddziel od żółtek i ubij z cukrem pudrem na jednolitą, sztywną masę, dodaj żółtka, delikatnie wymieszaj, po czym dodaj przesianą mąkę i dokładnie wymieszaj.
Wylej ciasto na formę zabezpieczoną papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 170 stopni przez około 20-25 minut do suchego patyczka.
Biszkopt wystudź i przekrój na trzy części. Mocno schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem na sztywno.
Ciasto układaj warstwami: biszkopt, bita śmietana, warstwa dżemu, biszkopt, i tak do wykończenia składników.
Wierzch ciasta ozdób świeżymi truskawkami. .
Schłodź w lodówce, aby masa stężała
-
Ciasto z truskawkami
-
Placek z truskawkami
-
Tarta z truskawkami
-
Szybkie ciasto z truskawkami budyniowe
-
Ciasto jogurtowe z truskawkami
-
Sernik na zimno z truskawkami
-
Sernikobrownie z truskawkami
-
Biszkopt z truskawkami
-
Ciasto ucierane z truskawkami
-
Naked cake
-
Tort truskawkowy
-
Kruszon
-
Sernik na zimno z galaretką
-
Rolada biszkoptowa
-
Ciasto drożdżowe z truskawkami
-
Kruche ciasto z truskawkami
-
Ciasto z truskawkami i budyniem
-
Prosty sernik na zimno
-
Ciasto z truskawkami
Więcej informacji na temat ciasta śmietanowego
Ciasto śmietanowe to doskonała opcja na naprawdę smaczny deser, który doskonale sprawdzi się na co dzień i od święta. Ten przepis jest niezwykle prosty.
Przepis na ciasto śmietanowe to pomysł na prosty wypiek. Sprawdzi się na deser na szybko. Można je również zrobić w wersji bez pieczenia na zimno. W tej wersji jest mocno śmietankowy i słodki. Wspaniale zdobi stoły, gdyż jest niezwykle elegancki. Podstawą tego ciasta jest biszkopt. Biszkopty kojarzą się z niezwykle skomplikowanymi procedurami dotyczącymi przygotowania czy pieczenia. Dlatego tak wiele osób rezygnuje z własnoręcznie robionych ciast na ważne okazje. Ciasto śmietanowe jest jednak wyjątkowe, gdyż jego przygotowanie zabiera tylko kilka chwil. W dodatku robi się go z kilku składników, które można znaleźć w każdym domu. Można je stworzyć w kilka chwil z produktów, które każdy ma w swojej spiżarni. Przyda się do niego mąka, najlepiej pszenna, która jest niezwykle delikatna i świetnie otula ten placek. Dobrze jest wybrać tą o najniższym typie, która świetnie połączy się w każdym wypieku. Dzięki temu całość jest naprawdę smaczna, a przy okazji lekkostrawna. Mąkę pszenną można też zamienić na owsianą, która jest podobnie lekko słodkawa w smaku, a przy tym delikatna. Oprócz nich istotne są również jajka. Najlepiej, by były ekologiczne i z wolnego wybiegu.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto śmietanowe, by było pyszne i dobre również dla początkujących, to ten prosty przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. To smaczne ciasto najlepsze jest z owocami. Dlatego najlepiej sięgnąć po duże ich ilości. Bazuje na prostym biszkopcie i śmietanowym kremie. To wypiek smaczny, ale również szybki. Nie trzeba spędzić całego dnia w kuchni, by go przygotować. Ma wspaniały słodki smak. Do przygotowania używa się tylko podstawowego sprzętu kuchennego. Przyda się piekarnik, najlepiej z termoobiegiem, by pieczenie było szybsze. Wiele osób obawia się sięgać po ciasta na bazie biszkoptu, ze względu na długi czas wypieku i duże prawdopodobieństwo niewyrośnięcia ciasta. Z tym przepisem nie trzeba się o to martwić. Biszkopt piecze się niezbyt długo, jednak warto pamiętać o tym, że ten czas powinien być indywidualnie dostosowany do posiadanego piekarnika
Alergeny w cieście śmietanowym
Lista alergenów dla ciasta śmietanowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze ciasta śmietanowego
Ta opcja zawiera sporo cukru, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.
Energia i białka
(103g)
Węglowodany
(103g)
Tłuszcze
(103g)
Składniki mineralne
(103g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.