Przepis na ciasto smerfetkę krok po kroku
- Jajko 2 szt.
- Mąka pszenna typ 500 100 g
- Proszek do pieczenia 4 g
- Cukier 50 g
- Twaróg sernikowy 1000 g
- Galaretka 140 g
- Śmietanka kremowa 30% 300 g
- Cukier puder 50 g
Żółtka oddziel od białek.
Białka ubij z białkami na gęstą pianę. Powoli wrzucaj żółtka i mieszaj aż do całkowitego połączenia się składników.
Do miski z pianą przesiej mąkę i proszek do pieczenia.
Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto. Wstaw całość do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 40 minut.
Galaretki rozpuść w 300 ml gorącej wody. Dobrze je rozmieszaj i nieco ostudź.
Ser zmieszaj w misce z cukrem pudrem, gdy stworzy jednolitą warstwę, powoli dodawaj do niego ostudzoną galaretkę i połącz.
Masę wyłóż na ostudzony biszkopt i włóż do lodówki.
-
Serniczki na zimno
-
Sernik
-
Sernik królewski
-
Sernik złota rosa
-
Sernikobrownie z brzoskwiniami
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Sernik wiedeński
-
Sernik z wiaderka
-
Sernik gotowany
-
Seromakowiec
-
Sernik z mleka w proszku
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Sernikobrownie z malinami
-
Sernik izaura
-
Sernik bez spodu
-
Sernik japoński
-
Sernik puszysty
-
Sernik krakowski
-
Serniki

(liczba kalorii)
Ciasto smerfetka - cechy przepisu
Więcej o cieście smerfetce
Ciasto smerfetka to wspaniały sernik, który zachwyca swoim ciekawym wyglądem i smakiem. Jest piękny, bardzo słodki, a przy okazji niezwykle niebieski. Na pewno sprawdzi się na co dzień. Można przygotować go w zaledwie kilka chwil. Będzie dobrym wyborem również na tort dla dzieci, zwłaszcza udekorowany kolorowymi bezami.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto smerfetka, które będzie nie tylko smaczne, ale również naprawdę piękne, to ten przepis przypadnie ci do gustu. Całość jest niezwykle prosta, choć prezentuje się bardzo efektownie. Do przygotowania tego ciasta nie potrzeba zbyt wiele wystarczy piekarnik i mikser. Można je upiec zarówno w tortownicy, jak i tradycyjnej prostokątnej formie. Spód zrobiony jest na biszkopcie, który zachwyca swoją delikatnością. Choć zwykle jest to rodzaj ciasta, który przeraża skomplikowanym procesem przygotowania, to w tym przepisie całość została maksymalnie uproszczona. Dzięki temu jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil.
Przepis na ciasto smerfetka to naprawdę łatwa opcja dla wszystkich, którzy chcą zaskoczyć swoich gości i domowników. Choć jest niezwykle niebieskie, to po prostu zwykły sernik. Dlatego robi się go z serem śmietankowym. Najlepiej sprawdzi się do tego przepisu twaróg sernikowy, który jest zmielony, więc ma odpowiednią konsystencję. Dobrze się rozsmarowuje i jest naprawdę smaczny. Należy uważać, by nie sięgać po zbyt kwaśny twaróg, który nie nadaje się do tego rodzaju wypieków. Może całkiem zepsuć smak tego wspaniałego dania. Zamiast niego za to sprawdzi się mascarpone, jednak jest to wybór gorszy niż zwykły twaróg ze względu na znacznie wyższą kaloryczność. Ten prosty przepis sprawdzi się idealnie dla wszystkich, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z wypiekami. Wychodzi z niego pyszne ciasto, które nie tylko jest dobre w smaku, ale również wspaniale się prezentuje. Ten placek z serem, do którego dodaje się galaretki, zachwyca przepięknym kolorem. To ciasto smaczne, które najlepiej podawać z bezami w różnych kolorach, które wspaniale podkreślą jego piękną barwę.
Wartości odżywcze ciasta smerfetki
Energia i białka
(174g)
Węglowodany w cieście smerfetce
(174g)
Tłuszcze
(174g)
Witaminy w przepisie na ciasto smerfetkę
(174g)
Składniki mineralne w przepisie na ciasto smerfetkę
(174g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w cieście smerfetce
Lista alergenów dla ciasta smerfetki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- twaróg sernikowy
- Śmietanka kremowa 30%