Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik

Przepis na ciasto śliwka w czekoladzie krok po kroku

Mąkę pszenną wsyp do miski, dodaj kakao.

Białka oddziel od żółtek (4 sztuki). Białka ubij ja gęstą pianę. Następnie dodaj cukier (1/2 szklanki).

Do żółtek wsyp proszek do pieczenia, wymieszaj całość z żółtkami.

Wymieszaj masę z mąką i wylej na blaszkę do pieczenia. Dodaj przekrojone na pół i pozbawione pestek owoce.

Całość upiecz w piekarniku przez 20 minut w 180 st. C.

ciasto śliwka w czekoladzie
Ciasto śliwka w czekoladzie - cechy przepisu
Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - ciasto śliwka w czekoladzie

W skrócie
Kalorii w porcji
116 kcal
Wielkość
jednej porcji
80 g
Indeks glikemiczny
80

Wartości odżywcze ciasta śliwka w czekoladzie

na 100g gotowej potrawy

Pamiętaj, że użyta w przepisie mąka pszenna naturalnie zawiera gluten.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(80g)
Energia (kcal)
145.01
116.01
Białko (g)
6.17
4.93

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(80g)
Węglowodany (g)
24.40
19.52
Węglowodany przyswajalne (g)
23.54
18.83
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.86
0.69
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(80g)
Tłuszcz (g)
3.01
2.41
Tłuszcze nasycone (g)
1.66
1.33
Tłuszcze nienasycone (g)
1.35
1.08
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.97
0.77
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.38
0.31
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
76.70
61.36
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(80g)
Witamina A (µg (mcg))
59.61
47.69
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.06
Witamina B12 (µg (mcg))
0.33
0.26
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.90
2.32
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.72
0.57
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.21
0.17
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
54.33
43.46
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.22
0.17
Ryboflawina (mg)
0.21
0.17
Niacyna (mg)
1.44
1.15
Foliany (µg (mcg))
39.93
31.95
Beta karoten (µg (mcg))
59.36
47.49
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(80g)
Sód (mg)
32.39
25.91
Potas (mg)
186.65
149.32
Wapń (mg)
67.57
54.06
Fosfor (mg)
123.07
98.45
Magnez (mg)
20.15
16.12
Żelazo (mg)
1.59
1.27
Cynk (mg)
0.67
0.53
Miedź (mg)
0.11
0.09
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta śliwka w czekoladzie 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście śliwka w czekoladzie

Lista alergenów dla ciasta śliwka w czekoladzie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Więcej informacji na temat ciasta śliwka w czekoladzie

Ciasto śliwka w czekoladzie to apetyczna kombinacja soczystych śliwek, delikatnego ciasta i aromatycznej czekolady. To połączenie smakowe stanowi doskonały sposób na zaspokojenie słodkiego łaknienia i cieszenie się smakiem sezonowych owoców.

Koniecznie poznaj mój przepis na ciasto śliwka w czekoladzie. W pierwszej kolejności musisz zaopatrzyć się w takie składniki jak mąka, kakao, śliwki, jajko, cukier, proszek do pieczenia, mleko, żółtko jajka.

Zatem, jak zrobić ciasto śliwka w czekoladzie?

Mąkę pszenną wsyp do miski, dodaj kakao. Białka oddziel od żółtek (4 sztuki). Białka ubij ja gęstą pianę. Następnie dodaj cukier (1/2 szklanki). Do żółtek wsyp proszek do pieczenia, wymieszaj całość z żółtkami. Wymieszaj masę z mąką i wylej na blaszkę do pieczenia. Całość upiecz w piekarniku przez 20 minut w 180 stopniach.

Po tym czasie nasze pyszne ciasto jest dobre do spożycia. Wykorzystaj mój sprawdzony przepis i przekonaj się, jakie jest ono smaczne.

Ciasto "Śliwka w Czekoladzie" zaczyna się od warstwy delikatnego biszkoptu lub ciasta kruchego, które stanowi doskonałą bazę dla intensywnie smakujących śliwek. Soczyste śliwki, obficie ułożone na wierzchu ciasta, są nie tylko ozdobą, ale także głównym bohaterem smakowym potrawy.

Zwróć uwagę, że użyta w przepisie mąka naturalnie zawiera gluten.

Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta śliwka w czekoladzie

Koszt składników
30.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mąka pszenna typ 500
320 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.96
Za 320 g
Cukier
80 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 80 g
Kakao 16% (proszek)
20 g
2 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 g
Proszek do pieczenia
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Mleko 2%
500 ml
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Śliwki
500 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Koszt składników
30.60
ikona podziel się Przekaż dalej
Jak oceniasz przepis na ciasto śliwka w czekoladzie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 97,9% osób