Ciasto śliwka w czekoladzie
- Jajko (4 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (320 g)
- Cukier - 1/2 szklanki (80 g)
- Kakao 16% (proszek) - 2 łyżki (20 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (5 g)
- Mleko 2% - 2 szklanki (500 ml)
- Żółtko jajka (2 szt.)
- Śliwki (500 g)
Przepis na ciasto śliwka w czekoladzie krok po kroku
Mąkę pszenną wsyp do miski, dodaj kakao.
Białka oddziel od żółtek (4 sztuki). Białka ubij ja gęstą pianę. Następnie dodaj cukier (1/2 szklanki).
Do żółtek wsyp proszek do pieczenia, wymieszaj całość z żółtkami.
Wymieszaj masę z mąką i wylej na blaszkę do pieczenia. Dodaj przekrojone na pół i pozbawione pestek owoce.
Całość upiecz w piekarniku przez 20 minut w 180 st. C.
-
Ciasto ze śliwkami
-
Placek ze śliwkami
-
Ciasto ze śliwkami i kruszonką
-
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
-
Tarta ze śliwkami
-
Kruche ciasto ze śliwkami
-
Ciasto ze śliwkami i budyniem
-
Ciasto ucierane ze śliwkami
-
Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką
-
Ciasto ze śliwkami i bezą
-
Ciasto śliwkowe
-
Placek ze śliwkami i kruszonką
-
Szybkie ciasto ze śliwkami na oleju
-
Tarta ze śliwkami i kruszonką
-
Kruchy placek ze śliwkami
-
Ciasto kruche ze śliwkami i budyniem
-
Szybki placek ze śliwkami
-
Ciasto czekoladowe ze śliwkami
-
Placek ze śliwkami
Więcej informacji na temat ciasta śliwka w czekoladzie
Ciasto śliwka w czekoladzie to apetyczna kombinacja soczystych śliwek, delikatnego ciasta i aromatycznej czekolady. To połączenie smakowe stanowi doskonały sposób na zaspokojenie słodkiego łaknienia i cieszenie się smakiem sezonowych owoców.
Koniecznie poznaj mój przepis na ciasto śliwka w czekoladzie. W pierwszej kolejności musisz zaopatrzyć się w takie składniki jak mąka, kakao, śliwki, jajko, cukier, proszek do pieczenia, mleko, żółtko jajka.
Zatem, jak zrobić ciasto śliwka w czekoladzie?
Mąkę pszenną wsyp do miski, dodaj kakao. Białka oddziel od żółtek (4 sztuki). Białka ubij ja gęstą pianę. Następnie dodaj cukier (1/2 szklanki). Do żółtek wsyp proszek do pieczenia, wymieszaj całość z żółtkami. Wymieszaj masę z mąką i wylej na blaszkę do pieczenia. Całość upiecz w piekarniku przez 20 minut w 180 stopniach.
Po tym czasie nasze pyszne ciasto jest dobre do spożycia. Wykorzystaj mój sprawdzony przepis i przekonaj się, jakie jest ono smaczne.
Ciasto "Śliwka w Czekoladzie" zaczyna się od warstwy delikatnego biszkoptu lub ciasta kruchego, które stanowi doskonałą bazę dla intensywnie smakujących śliwek. Soczyste śliwki, obficie ułożone na wierzchu ciasta, są nie tylko ozdobą, ale także głównym bohaterem smakowym potrawy.
Zwróć uwagę, że użyta w przepisie mąka naturalnie zawiera gluten.
Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.
Alergeny w cieście śliwka w czekoladzie
Lista alergenów dla ciasta śliwka w czekoladzie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze ciasta śliwka w czekoladzie
Pamiętaj, że użyta w przepisie mąka pszenna naturalnie zawiera gluten.
Energia i białka
(80g)
Węglowodany
(80g)
Tłuszcze
(80g)
Witaminy
(80g)
Składniki mineralne
(80g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.