Ciasto piegusek

Opublikowano: 16.02.2022 r., 9:19 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto piegusek z makiem
Ciasto piegusek
Ciasto piegusek to świetna opcja dla wszystkich, którzy kochają makowe słodkości. Jego przygotowanie jest naprawdę proste, a całość smakuje po prostu wybornie.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 40 min
402 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mak niebieski (150 g)
  • Mleko 2% (250 ml)
  • Masło (150 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (300 g)
  • Cukier (200 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, foremka keksówka, papier do pieczenia

Przepis na ciasto piegusek krok po kroku

W mikserze ubij masło z cukrem na pianę.

Białka oddziel od żółtek do osobnych miseczek. Żółtka dodaj do masy maślanej wraz z ekstraktem waniliowym i dobrze ubij.

W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę.

Białka dodaj powoli do masy z masłem. Wymieszaj łyżką. Wsyp do nich mak i jeszcze raz delikatnie zamieszaj.

Do ciasta przesiej mąkę i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszaj.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto.

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 60 minut.

Jak oceniasz przepis na ciasto piegusek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,6% osób

Więcej informacji na temat ciasta pieguska

Ciasto piegusek to świetna opcja dla wszystkich, którzy kochają makowe słodkości. Jego przygotowanie jest naprawdę proste, a całość smakuje po prostu wybornie. Najlepiej smakuje podane z kremem śmietankowym lub bitą śmietaną. Wspaniale sprawdzi się zarówno na codzienne popołudnia, jak i na imprezy, zwłaszcza udekorowane kolorowym lukrem.

Przepis na ciasto piegusek będzie świetnym rozwiązaniem dla każdego, kto kocha proste wypieki, gdyż ten deser przygotowuje się w kilka chwil. Do jego stworzenia nie potrzeba zbyt wielu składników, przyda się tylko mąka, mleko, jajka i oczywiście mak. To właśnie on sprawia, że całość ma taki piękny, nakrapiany wzór. Stąd też nazwa tego ciasta, gdyż ziarenka maku wyglądają jak ciemne piegi na jasnym placku. Do tego przepisu używa się maku suchego. Nie ma potrzeby mielenia go. Wystarczy tylko dodać do ciasta i wymieszać łyżką. Mak dodaje całości nie tylko wspaniałego smaku, ale również zwiększa ilość błonnika, dzięki czemu ciasto ma nieco mniejszy indeks glikemiczny, niż tradycyjna babka.

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić ciasto piegusek w naprawdę prosty sposób ten przepis sprawdzi się idealnie. Choć w większości przepisów do jego przygotowania używa się tylko białek, to w tym wypieku całość robi się z całych jajek. Dzięki temu żółtka się nie marnują. Do przygotowania tego ciasta wystarczy tylko piekarnik i mikser. Obróbka również nie zabiera zbyt dużo czasu. To ciasto piecze się bardzo szybko, gdyż nie dodaje się do niego żadnych owoców, a ilość mąki nie jest zbyt duża. Dzięki czemu stanowi ono naprawdę świetną opcję na awaryjny wypiek. Całość jest prosta, a przy okazji naprawdę smaczna. Sprawdzi się dla każdego, kto lubi babkę, gdyż smakuje właśnie podobnie do niej. To ciasto z makiem jest najprostszym sposobem na przygotowanie smacznego deseru na leniwe popołudnie. To dobre rozwiązanie na pyszne ciasto również dla początkujących kucharzy, gdyż jego stworzenie zajmuje tylko kilka chwil. Można je podawać bez niczego lub z kremem. Ten prosty przepis pozwala przygotować ciasto szybkie, ale najlepsze jest w nim to, że jest domowe.

Alergeny w cieście piegusku

Lista alergenów dla ciasta pieguska przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciasta pieguska

na 100g gotowej potrawy

To ciasto, jak inne desery, nie powinno gościć zbyt często w menu ze względu na duży udział cukru prostego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
335.26
402.31
Białko (g)
8.23
9.87

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
38.98
46.78
Węglowodany przyswajalne (g)
36.57
43.89
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.41
2.89
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
17.24
20.68
Tłuszcze nasycone (g)
8.88
10.66
Tłuszcze nienasycone (g)
8.35
10.02
Cholesterol (mg)
78.45
94.14
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A (µg (mcg))
122.85
147.42
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.11
Witamina B12 (µg (mcg))
0.25
0.31
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.18
0.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.50
0.60
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.65
0.78
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
121.25
145.50
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.36
0.43
Ryboflawina (mg)
0.22
0.26
Niacyna (mg)
1.76
2.12
Foliany (µg (mcg))
53.29
63.94
Beta karoten (µg (mcg))
20.06
24.07
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
32.97
39.56
Potas (mg)
207.44
248.93
Wapń (mg)
232.62
279.15
Fosfor (mg)
210.99
253.19
Magnez (mg)
55.96
67.15
Żelazo (mg)
2.84
3.41
Cynk (mg)
1.51
1.81
Miedź (mg)
0.26
0.31
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta pieguska 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta pieguska

Koszt składników
25.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mak niebieski
150 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 150 g
Mleko 2%
250 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Masło
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Koszt składników
25.60