Ciasto na tortillę
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (500 g)
- Masło - 3 łyżki (30 g)
- Sól - 1 szczypta (2 g)
Przepis na cieście na tortillę krok po kroku
Dodatkowo przygotuj szklankę ciepłej wody.
Mąkę przesiej do miski, dodaj rozpuszczone masło i sól.
Wlej gorącą wodę i wymieszaj całość łyżką.
Wyrabiaj ciasto i odstaw na 20 minut.
Podziel ciasto na 10 równych kawałków.
Rozwałkuj pierwszy placek i upiecz na patelni bez tłuszczu.
Smaż placki po 30 minut z każdej strony, a gdy placki zarumienią się, przełóż na talerz.
-
Roladki z tortilli
-
Tortilla na zimno
-
Roladki z tortilli z łososiem
-
Rolada z tortilli z kurczakiem
-
Roladki ze szpinakiem i łososiem
-
Roladki z tortilli z kurczakiem
-
Tortilla wegetariańska
-
Rollsy z tortilli
-
Koreczki z tortilli
-
Mini tortille z kurczakiem
-
Tortilla z serkiem i szynką
-
Tortilla z serkiem almette
-
Roladki z tortilli z tuńczykiem
-
Tortilla z łososiem i szpinakiem
-
Mini tortille zapiekane z kurczakiem
-
Roladki z tortilli wegetariańskie
-
Roladki z tortilli
Więcej informacji na temat ciasta na tortillę
Jeśli zawsze korzystasz z kupnych, gotowych tortilli koniecznie poznaj mój przepis na ciasto na tortillę i zacznij przygotowywać je samodzielnie.
Aby przygotować ciasto na tortillę potrzebujesz takie składniki jak: mąka, sól, woda oraz masło.
W moim przepisie użyłam mąkę pszenną, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.
Zatem, jak zrobić ciasto na tortillę?
W pierwszej kolejności mąkę przesiej do miski, dodaj rozpuszczone masło i sól. Wlej gorącą wodę i wymieszaj całość łyżką. Wyrabiaj ciasto i odstaw na 20 minut. Podziel ciasto na 10 równych kawałków. Następnie rozwałkuj pierwszy placek i upiecz na patelni bez tłuszczu.
Smaż placki po 30 minut z każdej strony, a gdy placki zarumienią się, przełóż na talerz.
Nasze domowe placki są gotowe do użycia. Śmiało możesz z nich przygotować danie obiadowe z dowolnym farszem.
Tortilla może być z mięsem lub wege z fasolą czerwoną. Danie jest wegetariańskie, dlatego idealnie sprawdzi się nie tylko dla osób na diecie tradycyjnej, ale dla wszystkich wegetarian. Źródłem białka w daniu zamiast mięsa jest czerwona fasola, ale nie tylko fasola jest niezwykle cennym składnikiem, dostarczy nam witaminy z grupy B, witaminę C, E oraz składniki mineralne wapń, magnez, żelazo, cynk czy potas. Każdy z nich jest niezwykle ważny do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Skoro już nasz mój prosty przepis przygotuj szybkie i łatwe placki. Będzie to idealny pomysł na posiłek dla całej rodziny.
Alergeny w cieście na tortillę
Lista alergenów dla ciasta na tortillę przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze ciasta na tortillę
W podobny sposób przygotujesz placki z mąki kukurydzianej.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.