Przepis na cieście na tortillę krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
patelnia duża, miska

Dodatkowo przygotuj szklankę ciepłej wody.

Mąkę przesiej do miski, dodaj rozpuszczone masło i sól.

Wlej gorącą wodę i wymieszaj całość łyżką.

Wyrabiaj ciasto i odstaw na 20 minut.

Podziel ciasto na 10 równych kawałków.

Rozwałkuj pierwszy placek i upiecz na patelni bez tłuszczu.

Smaż placki po 30 minut z każdej strony, a gdy placki zarumienią się, przełóż na talerz.

Często zadawane pytania

ciasto na tortillę
Ciasto na tortillę
Koszt przygotowania dania
2.25 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
190 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
90

Ciasto na tortillę - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście na tortillę

Jeśli zawsze korzystasz z kupnych, gotowych tortilli koniecznie poznaj mój przepis na ciasto na tortillę i zacznij przygotowywać je samodzielnie.

Aby przygotować ciasto na tortillę potrzebujesz takie składniki jak: mąka, sól, woda oraz masło.

W moim przepisie użyłam mąkę pszenną, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.

Zatem, jak zrobić ciasto na tortillę?

W pierwszej kolejności mąkę przesiej do miski, dodaj rozpuszczone masło i sól. Wlej gorącą wodę i wymieszaj całość łyżką. Wyrabiaj ciasto i odstaw na 20 minut. Podziel ciasto na 10 równych kawałków. Następnie rozwałkuj pierwszy placek i upiecz na patelni bez tłuszczu.

Smaż placki po 30 minut z każdej strony, a gdy placki zarumienią się, przełóż na talerz.

Nasze domowe placki są gotowe do użycia. Śmiało możesz z nich przygotować danie obiadowe z dowolnym farszem.

Tortilla może być z mięsem lub wege z fasolą czerwoną. Danie jest wegetariańskie, dlatego idealnie sprawdzi się nie tylko dla osób na diecie tradycyjnej, ale dla wszystkich wegetarian. Źródłem białka w daniu zamiast mięsa jest czerwona fasola, ale nie tylko fasola jest niezwykle cennym składnikiem, dostarczy nam witaminy z grupy B, witaminę C, E oraz składniki mineralne wapń, magnez, żelazo, cynk czy potas. Każdy z nich jest niezwykle ważny do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Skoro już nasz mój prosty przepis przygotuj szybkie i łatwe placki. Będzie to idealny pomysł na posiłek dla całej rodziny.

Wartości odżywcze ciasta na tortillę

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kalorie)
381.60 kcal
190.80 kcal
Białko
13.49 g
6.74 g

Węglowodany w cieście na tortillę

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany
68.42 g
34.21 g
Węglowodany przyswajalne
68.42 g
34.21 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz
6.12 g
3.06 g
Tłuszcze nasycone
4.63 g
2.32 g
Tłuszcze nienasycone
1.49 g
0.74 g

Witaminy w przepisie na cieście na tortillę

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina B6
0.08 mg
0.04 mg
Tiamina
0.89 mg
0.45 mg
Ryboflawina
0.42 mg
0.21 mg
Niacyna
6.17 mg
3.08 mg
Foliany
136.45 µg (mcg)
68.22 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na cieście na tortillę

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód
149.30 mg
74.65 mg
Potas
120.74 mg
60.37 mg
Wapń
19.30 mg
9.65 mg
Fosfor
117.89 mg
58.95 mg
Magnez
33.86 mg
16.93 mg
Żelazo
5.22 mg
2.61 mg
Cynk
1.00 mg
0.50 mg
Miedź
0.18 mg
0.09 mg
Mangan
0.71 mg
0.35 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta na tortillę 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście na tortillę

Lista alergenów dla ciasta na tortillę przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania ciasta na tortillę

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Masło
30 g
3 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Sól
2 g
1 szczypta
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 2 g
Koszt składników
9.00
Jak oceniasz przepis na cieście na tortillę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 20,0% osób