Przepis na rollsy z tortilli krok po kroku

Składniki dla 20 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
wykałaczki

Placki tortilli smarujemy serkiem kanapkowym.

Na każdym placku układamy po 2 plastry sałaty, 4 plastry szynki oraz pokrojoną w słupki paprykę.

Placki zwijamy w rulon i kroimy w plastry.

Gotowe rollsy możemy przekuć wykałaczką jeśli będą się rozpadać.

Rollsy z tortilli na desce
Rollsy z tortilli
Koszt przygotowania dania
15.64 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
66 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
26

Rollsy z tortilli - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o rollsach z tortilli

Pyszne rollsy z tortilli to dobry pomysł na domowe, a co ważne szybkie w wykonaniu przekąski, które idealnie sprawdzą się jako lunach, podwieczorek lub na imprezę. Przekąska jest bardzo smaczna, dzięki składnikom, który dodawane są do tortilli. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Składniki w połączniu z serkiem kanapkowym zachwycą każdego, i gwarantuję, że znikną w mgnieniu oka. Przekąski możesz doprawić przyprawami wskazanymi w przepisie lub wedle uznania.

Jak zrobić rollsy z tortilli? Przygotowanie ich jest bardzo proste. Na początku należy posmarować dokładnie oby dwa placki od tortilli serkiem kanapkowym. Następnie składniki dzielimy na pół i układamy na plackach warstwowo. Na początek sałata, następnie szynka a na koniec papryka pokrojona w słupki. Placki od tortilli zwijamy w rulon i każdy kroimy na 10 równych części. Jeśli rollsy będą się rozpadać możesz nadziać je na wykałaczki.

Przepis na rollsy z tortilli jest bardzo prosty. Przepis składa się głównie z papryki, które mają bardzo cenne właściwości zdrowotne dla nas. Papryka ma wyjątkowe zastosowanie, ponieważ podczas obróbki termicznej nie tracą cennych witamin i składników odżywczych. Papryka to bogactwo witaminy C. Jej spożycie wpływa między innymi na regulację procesów trawiennych oraz pobudza apetyt. Ponadto chroni nas przed zwapnieniem naczyń krwionośnych, a także pomaga przy bólach głowy. Zawierają również likopen, który chroni nasze oczy. Dodatkowo to doskonałe źródło witamin z grupy B oraz potasu, żelaza czy magnezu. Wszystkie składniki są bardzo istotne dla naszego zdrowia. Warto wypierać czerwoną paprykę, ponieważ jest bardziej dojrzała dzięki czemu dostarcza nam więcej wartości odżywczych.

Pomysł na szybkie rollsy idealnie komponuje się z papryką i z serem. Opcji jest bardzo dużo, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Tortille są łatwe w przygotowaniu oraz tanie. Będą pasować na każdą okazję. Ten sprawdzony i dobry przepis na pewno ułatwi jej ich przygotowanie.

Wartości odżywcze rollsów z tortilli

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(28g)
Energia (kalorie)
238.84 kcal
66.88 kcal
Białko
8.50 g
2.38 g
Fenyloalanina
0.36 mg
0.10 mg
Brak danych dla: papryka czerwona.
czytaj dalej

Węglowodany w rollsach z tortilli

Na 100g
Na porcję
(28g)
Węglowodany
13.00 g
3.64 g
Węglowodany przyswajalne
10.45 g
2.93 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.55 g
0.71 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(28g)
Tłuszcz
16.99 g
4.76 g
Tłuszcze nasycone
9.98 g
2.79 g
Tłuszcze nienasycone
7.01 g
1.96 g
Tłuszcze jednonasycone
5.68 g
1.59 g
Tłuszcze wielonasycone
1.33 g
0.37 g
Tłuszcze trans
0.31 g
0.09 g
Brak danych dla: szynka kanapkowa.
czytaj dalej
Cholesterol
46.23 mg
12.94 mg

Witaminy w przepisie na rollsy z tortilli

Na 100g
Na porcję
(28g)
Witamina A
127.09 µg (mcg)
35.58 µg (mcg)
Witamina B6
0.22 mg
0.06 mg
Witamina B12
0.27 µg (mcg)
0.07 µg (mcg)
Witamina C
27.21 mg
7.62 mg
Brak danych dla: serek kanapkowy z czosnkiem.
czytaj dalej
Witamina D
0.20 µg (mcg)
0.06 µg (mcg)
Witamina E
0.41 mg
0.11 mg
Retinol
79.74 µg (mcg)
22.33 µg (mcg)
Tiamina
0.39 mg
0.11 mg
Ryboflawina
0.20 mg
0.06 mg
Niacyna
2.43 mg
0.68 mg
Foliany
42.72 µg (mcg)
11.96 µg (mcg)
Beta karoten
513.84 µg (mcg)
143.88 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na rollsy z tortilli

Na 100g
Na porcję
(28g)
Sód
562.42 mg
157.48 mg
Potas
228.42 mg
63.96 mg
Wapń
82.44 mg
23.08 mg
Fosfor
151.56 mg
42.44 mg
Magnez
27.74 mg
7.77 mg
Żelazo
0.93 mg
0.26 mg
Cynk
1.13 mg
0.32 mg
Miedź
0.09 mg
0.03 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny rollsów z tortilli 26
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w rollsach z tortilli

Lista alergenów dla rollsów z tortilli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • tortilla pełnoziarnista
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Serek kanapkowy z czosnkiem

Cena przygotowania rollsów z tortilli

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tortilla pełnoziarnista
120 g
2 placki
4.80
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 120 g
Serek kanapkowy z czosnkiem
150 g
1 opakowanie
2.50
Za 135,0 g
Liczba opakowań 2
2.78
Za 150 g
Sałata
20 g
4 liście
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Szynka kanapkowa
160 g
8 plastrów
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 160 g
Papryka czerwona
120 g
1 papryka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.16
Za 120 g
Koszt składników
28.30
Jak oceniasz przepis na rollsy z tortilli
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób