Przepis na tortillę wegetariańską krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, bazylia
To będzie niezbędne
folia spożywcza, patelnia beztłuszczowa

Na suchej patelni upraż nasiona, aż lekko się zarumienią i zaczną wydzielać orzechowy zapach.

Paprykę umyj i usuń z niej gniazdo nasienne. Następnie pokrój w paski.

Ogórka umyj i pokrój w półplasterki.

Tortillę posmaruj serkiem kanapkowym. Wyłóż na nią przygotowane warzywa, rukolę i posyp nasionami.

Ciasno zwiń w rulon.

Wskazówka: by tortilla była bardziej zwarta możesz zawinąć ją w folię spożywczą i schować do lodówki na 15 minut. To ułatwi jej krojenie.

Tortilla wegetariańska na drewnianym półmisku z plastrami papryki i liśćmi rukoli w tle
Tortilla wegetariańska
Koszt przygotowania dania
6.02 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
360 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
60

Tortilla wegetariańska - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o tortilli wegetariańskiej

Tortilla jest płaskim, cienkim, okrągłym plackiem z mąki pszennej lub kukurydzianej oraz wody. Wywodzi się z Meksyku, gdzie pieczona jest na specjalnych patelniach. Ze względu na duże zainteresowanie tym produktem, na półkach sklepowych znajdziemy wersję z mąki pełnoziarnistej, a także z dodatkami takimi jak różne nasiona, suszone pomidory lub szpinak.

Tortilla wykorzystywana jest często do dań na ciepło, np. w formie wrapów, tacos lub quesadilla, gdzie ciepły farsz zostaje zawinięty w podgrzany placek tortilli. Podczas podgrzewania placek zmienia swoją konsystencję na bardziej miękką. Mimo to bardzo często spożywana jest również jako przekąska na zimno, np. na imprezę sylwestrową, gdzie użyte dodatki są zimne, a całość zostaje pokrojona na mniejsze kawałki idealne do dzielenia się z bliskimi.

Nasz prosty przepis na wegetariańską tortillę wykorzystuje tortillę pełnoziarnistą. Jeden placek dostarcza więcej białka i węglowodanów niż 2 kromki chleba pszennego, dlatego może stanowić dobry zamiennik pieczywa dla osób, które go nie lubią. Tortilla pełnoziarnista to dobre rozwiązanie dla osób chcących zadbać o swoje zdrowie i masę ciała. Dzięki użyciu w niej mąki pełnoziarnistej dostarczymy do organizmu większej ilości błonnika i witamin, które mogą zostać utracone w wyniku oczyszczania ziaren.

Tortilla wegetariańska to również dobry pomysł na szybkie śniadanie lub kolację dla osób zabieganych, które chcą zadbać o swoje zdrowie i nie tracić pieniędzy jedząc na mieście. Wegetariańskie roladki z tortilli wyróżnia przede wszystkim bogactwo warzyw i dodatek nasion słonecznika. Nasiona te, to jedno z najbogatszych źródeł witaminy E, która należy do najsilniejszych antyoksydantów. Dodatkowo dla osób jedzących dania bez mięsa są świetnym źródłem białka.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tortillę wegetariańską to ten przepis jest naprawdę dziecinnie prosty, a użyty w tortilli serek śmietankowy jest niskokalorycznym i smacznym zamiennikiem masła. Zawiera aż 4-krotnie mniej tłuszczu w jednej porcji.

Wartości odżywcze tortilli wegetariańskiej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kalorie)
120.03 kcal
360.09 kcal
Białko
3.70 g
11.09 g

Węglowodany w tortilli wegetariańskiej

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany
13.28 g
39.84 g
Węglowodany przyswajalne
10.14 g
30.41 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.14 g
9.43 g
Brak danych dla: serek kanapkowy naturalny.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz
6.33 g
18.98 g
Tłuszcze nasycone
3.36 g
10.07 g
Tłuszcze nienasycone
2.97 g
8.92 g
Tłuszcze jednonasycone
1.86 g
5.59 g
Tłuszcze wielonasycone
1.11 g
3.32 g

Witaminy w przepisie na tortillę wegetariańską

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A
88.87 µg (mcg)
266.60 µg (mcg)
Brak danych dla: tortilla pełnoziarnista.
czytaj dalej
Witamina B6
0.22 mg
0.67 mg
Tiamina
0.23 mg
0.70 mg
Ryboflawina
0.13 mg
0.39 mg
Niacyna
1.60 mg
4.80 mg
Foliany
58.73 µg (mcg)
176.19 µg (mcg)
Beta karoten
690.19 µg (mcg)
2070.57 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na tortillę wegetariańską

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód
147.12 mg
441.37 mg
Potas
220.09 mg
660.27 mg
Wapń
73.84 mg
221.53 mg
Fosfor
114.65 mg
343.95 mg
Magnez
38.00 mg
113.99 mg
Żelazo
1.00 mg
3.00 mg
Cynk
0.74 mg
2.21 mg
Miedź
0.13 mg
0.40 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny tortilli wegetariańskiej 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tortilli wegetariańskiej

Lista alergenów dla tortilli wegetariańskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • tortilla pełnoziarnista
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Serek kanapkowy naturalny

Cena przygotowania tortilli wegetariańskiej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tortilla pełnoziarnista
62 g
1 sztuka
4.80
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.19
Za 62 g
Serek kanapkowy naturalny
25 g
1 łyżka
2.50
Za 135,0 g
Liczba opakowań 1
0.46
Za 25 g
Papryka czerwona
115 g
1/2 sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.07
Za 115 g
Ogórek
90 g
1/2 sztuki
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 90 g
Nasiona słonecznika
10 g
łyżka
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 10 g
Rukola
20 g
garść
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 20 g
Liczba porcji:
Koszt składników
22.80
Jak oceniasz przepis na tortillę wegetariańską
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób