Tortilla z łososiem i szpinakiem

Opublikowano: 07.11.2021 r., 20:04 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tortilla z łososiem i szpinakiem na desce
Tortilla z łososiem i szpinakiem
Tortilla z łososiem i szpinakiem to idealny pomysł na szybką przekąskę na zimno, która sprawdzi się na imprezę, sylwestra lub spotkanie rodzinne. Koniecznie musisz ich spróbować.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 5 min
51 kcal
Kcal w porcji
21 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Składniki dla 20 porcji
  • Tortilla pełnoziarnista 2 placki (120 g)
  • Łosoś wędzony (100 g)
  • Serek kanapkowy z czosnkiem (150 g)
  • Szpinak 2 garście (50 g)
Liczba porcji:

Przepis na tortillę z łososiem i szpinakiem krok po kroku

Placki od tortilli posmaruj dokładnie serkiem kanapkowym.

Na serek rozłóż równomiernie łososia i szpinak.

Placki zwiń w rulony, a następnie pokrój je na 10 równych części.

Przed podaniem schłodź przekąskę w lodówce.

Jak oceniasz przepis na tortillę z łososiem i szpinakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,2% osób

Więcej informacji na temat tortilli w łososiem i szpinakiem

Pyszna tortilla z łososiem i szpinakiem to dobry pomysł na domową przekąskę, a co ważne szybką w wykonaniu, który idealnie sprawdzi się na imprezę lub spotkanie rodzinne. Roladki na zimno są smaczne, dzięki składnikom, z których są przyrządzone. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Placki od tortilli idealnie sprawdzi się w połączeniu ze szpinakiem, łososiem i serkiem kanapkowym dzięki czemu zachwycą każdego, i gwarantuję, że przekąski znikną w mgnieniu oka. Smak roladek możesz wzbogacić o ulubione przyprawy, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić tortille z łososiem i szpinakiem? Przygotowanie jej jest bardzo proste. Na początku należy dokładnie posmarować placki od tortilli serkiem kanapkowym. Następnie równomiernie układamy łososia wędzonego i świeży szpinak. Placki zwijamy w rulon, który następnie kroimy na 10 równych części. Przed podaniem przystawkę warto schłodzić w lodówce.

Przepis na tortille z łososiem i szpinakiem jest bardzo prosty. Przepis składa się między innymi ze łososia wędzonego, który ma wiele wartości odżywczych. Przystawka z łososiem wędzonym to przede wszystkim źródło łatwo przyswajanego białka, które może nawet zastąpić mięso w diecie. Białko jest bardzo ważne, ponieważ wpływa na tkankę mięśniową czy ułatwia spalanie kalorii. Dodatkowo łosoś to kopalnia aminokwasów oraz istotnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega – 3, które między innymi odpowiadają za obniżane poziomu zapalanego, a także działają przeciwutleniająco. Ponadto ryba jest cenna witaminy i minerały, czyli witaminy z grupy B, A, E i D, którą jest rzadkością w pożywieniu. Dodatkowo możemy w nim znaleźć również potas, wapń, jod czy selen, który spowalnia starzenie się organizmu. Co więcej, łosoś idealnie sprawdzi się u pacjentów z reumatoidalnym zapaleniem stawów, ponieważ zawiera bioaktywne peptydy, które wpływają na prawidłową produkcję kolagenu.

Dobra tortilla z dodatkami idealnie sprawdzi się jako przystawka na imprezę. Proste w wykonaniu tortille z dodatkami na pewno zasmakują każdemu. Opcji ich przyrządzenia jest bardzo dużo, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi jego przygotowanie.

Alergeny w tortilli z łososiem i szpinakiem

Lista alergenów dla tortilli w łososiem i szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • tortilla pełnoziarnista
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Łosoś wędzony
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Serek kanapkowy z czosnkiem

Wartości odżywcze tortilli w łososiem i szpinakiem

na 100g gotowej potrawy

Pomysł na tortille w takim wydaniu to zdrowa przekąska, która idealnie nada się na spotkania ze znajomymi, a także jako II śniadanie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(21g)
Energia (kcal)
244.17
51.27
Białko (g)
9.68
2.03
Fenyloalanina (mg)
0.43
0.09

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(21g)
Węglowodany (g)
15.51
3.26
Brak danych dla: łosoś wędzony.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne (g)
12.45
2.62
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.06
0.64
Brak danych dla: łosoś wędzony.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(21g)
Tłuszcz (g)
16.15
3.39
Tłuszcze nasycone (g)
10.54
2.21
Tłuszcze nienasycone (g)
5.61
1.18
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.54
0.95
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.07
0.22
Tłuszcze trans (g)
0.42
0.09
Brak danych dla: łosoś wędzony.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
41.55
8.72

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(21g)
Witamina A (µg (mcg))
172.02
36.12
Witamina B6 (mg)
0.34
0.07
Witamina B12 (µg (mcg))
0.78
0.16
Witamina D (µg (mcg))
4.07
0.85
Witamina E (mg)
0.32
0.07
Retinol (µg (mcg))
114.40
24.02
Tiamina (mg)
0.26
0.05
Ryboflawina (mg)
0.21
0.04
Niacyna (mg)
2.63
0.55
Foliany (µg (mcg))
66.21
13.90
Beta karoten (µg (mcg))
692.17
145.35

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(21g)
Sód (mg)
457.83
96.14
Potas (mg)
230.10
48.32
Wapń (mg)
118.76
24.94
Fosfor (mg)
181.95
38.21
Magnez (mg)
41.19
8.65
Żelazo (mg)
1.32
0.28
Cynk (mg)
0.86
0.18
Miedź (mg)
0.15
0.03
Mangan (mg)
0.12
0.02
Brak danych dla: tortilla pełnoziarnista.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tortilli w łososiem i szpinakiem 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tortilli w łososiem i szpinakiem

Koszt składników
26.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tortilla pełnoziarnista
120 g
2 placki
4.80
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 120 g
Łosoś wędzony
100 g
12.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 100 g
Serek kanapkowy z czosnkiem
150 g
2.50
Za 135,0 g
Liczba opakowań 2
2.78
Za 150 g
Szpinak
50 g
2 garście
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.67
Za 50 g
Koszt składników
26.80