Przepis na tortillę z łososiem i szpinakiem krok po kroku
- Tortilla pełnoziarnista 120 g 2 placki
- Łosoś wędzony 100 g
- Serek kanapkowy z czosnkiem 150 g
- Szpinak 50 g 2 garście
Placki od tortilli posmaruj dokładnie serkiem kanapkowym.
Na serek rozłóż równomiernie łososia i szpinak.
Placki zwiń w rulony, a następnie pokrój je na 10 równych części.
Przed podaniem schłodź przekąskę w lodówce.
Często zadawane pytania
-
Tortilla
-
Tortilla z kurczakiem
-
Tortilla z łososiem
-
Roladki z tortilli
-
Roladki z indyka
-
Tortilla na zimno
-
Tortilla domowa
-
Tortilla z jajkiem
-
Roladki z łososia
-
Tortilla z mięsem mielonym
-
Wrap z kurczakiem
-
Ciasto na tortillę
-
Tortilla z szynką
-
Roladki z tortilli z łososiem
-
Rolada z tortilli z kurczakiem
-
Roladki ze szpinakiem i łososiem
-
Roladki z tortilli z kurczakiem
-
Roladki schabowe z pieczarkami
-
Roladki z tortilli

(liczba kalorii)
Tortilla z łososiem i szpinakiem - cechy przepisu
Więcej o tortilli z łososiem i szpinakiem
Pyszna tortilla z łososiem i szpinakiem to dobry pomysł na domową przekąskę, a co ważne szybką w wykonaniu, który idealnie sprawdzi się na imprezę lub spotkanie rodzinne. Roladki na zimno są smaczne, dzięki składnikom, z których są przyrządzone. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Placki od tortilli idealnie sprawdzi się w połączeniu ze szpinakiem, łososiem i serkiem kanapkowym dzięki czemu zachwycą każdego, i gwarantuję, że przekąski znikną w mgnieniu oka. Smak roladek możesz wzbogacić o ulubione przyprawy, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić tortille z łososiem i szpinakiem? Przygotowanie jej jest bardzo proste. Na początku należy dokładnie posmarować placki od tortilli serkiem kanapkowym. Następnie równomiernie układamy łososia wędzonego i świeży szpinak. Placki zwijamy w rulon, który następnie kroimy na 10 równych części. Przed podaniem przystawkę warto schłodzić w lodówce.
Przepis na tortille z łososiem i szpinakiem jest bardzo prosty. Przepis składa się między innymi ze łososia wędzonego, który ma wiele wartości odżywczych. Przystawka z łososiem wędzonym to przede wszystkim źródło łatwo przyswajanego białka, które może nawet zastąpić mięso w diecie. Białko jest bardzo ważne, ponieważ wpływa na tkankę mięśniową czy ułatwia spalanie kalorii. Dodatkowo łosoś to kopalnia aminokwasów oraz istotnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega – 3, które między innymi odpowiadają za obniżane poziomu zapalanego, a także działają przeciwutleniająco. Ponadto ryba jest cenna witaminy i minerały, czyli witaminy z grupy B, A, E i D, którą jest rzadkością w pożywieniu. Dodatkowo możemy w nim znaleźć również potas, wapń, jod czy selen, który spowalnia starzenie się organizmu. Co więcej, łosoś idealnie sprawdzi się u pacjentów z reumatoidalnym zapaleniem stawów, ponieważ zawiera bioaktywne peptydy, które wpływają na prawidłową produkcję kolagenu.
Dobra tortilla z dodatkami idealnie sprawdzi się jako przystawka na imprezę. Proste w wykonaniu tortille z dodatkami na pewno zasmakują każdemu. Opcji ich przyrządzenia jest bardzo dużo, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi jego przygotowanie.
Wartości odżywcze tortilli w łososiem i szpinakiem
Energia i białka
(21g)
Węglowodany w tortilli z łososiem i szpinakiem
(21g)
Tłuszcze
(21g)
Witaminy w przepisie na tortillę z łososiem i szpinakiem
(21g)
Składniki mineralne w przepisie na tortillę z łososiem i szpinakiem
(21g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w tortilli z łososiem i szpinakiem
Lista alergenów dla tortilli w łososiem i szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- tortilla pełnoziarnista
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Łosoś wędzony
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Serek kanapkowy z czosnkiem