Roladki z tortilli

roladki z tortilli

Tortilla powstała w Ameryce Południowej jako tradycyjne pieczywo z mąki kukurydzianej. Upowszechniła się na całym świecie jako sposób na smaczne i proste przekąski. Obecnie tortillę robi się maszynowo z mąki pszennej. W kuchniach świata wykorzystywana jest głównie jako roladki z farszem z mięsem lub z warzywami, jako kawałki dodawane do zup, lub jako rodzaj naleśnika. Farsz do roladek robimy z mięsem, z łososiem, z serem, lub w wersji fit z warzywami. Tortilla, jako danie mączne, jest dość tucząca, lecz zjada się jej dość mało, zaś o tym czy danie jest tuczące, czy fit, decyduje rodzaj farszu.

Roladki z tortilli - polecane przepisy

Roladki z tortilli - pozostałe przepisy

Roladki z tortilli - zbiór przepisów na roladki mięsne i warzywne z tortilli

Jak zrobić szybkie danie na przekąskę lub na imprezę? Nic prostszego jak zawinąć farsz z tortillę, podgrzać na patelni i zjeść. Danie to jest niezwykle uniwersalne i szybkie do zrobienia, gdyż wystarczy zrobić farsz z tego co mamy w lodówce i zawinąć w placek. Dlatego też roladki z tortilli robią furorę jako danie na imprezę, danie do lunch boxa i zwykła przekąska. Doradzamy jak zrobić to szybkie i wygodne danie. Przedstawiamy przepisy na najlepszy farsz do tortilli.

Tortilla to praktyczna i modna przekąska na co dzień i na imprezę

Kto wymyślił potrawy zawijane w tortillę

Oryginalna tortilla to danie kuchni meksykańskiej, które robi się z mąki kukurydzianej i wody. Placki z kukurydzy robiono w Ameryce Południowej od zarania dziejów. Wraz z upowszechnieniem się upraw pszenicy, stała się ona podstawowym składnikiem ciasta na tortillę. Obecnie tortille robi się maszynowo, głównie z pszenicy.

Klasyczna, południowoamerykańska tortilla zastępowała sztućce. Przy jej pomocy nabierano jedzenie. Obecnie zaś służy głównie jako placek, w który zawija się farsz. Tortillę składa się na pół i je z farszem. W niektórych krajach jada się ją w postaci zapiekanej. Porwana na kawałki służy jako dodatek do zupy. Zaś upieczona w formie trójkątnych chipsów służy do maczania w sosach i dipach. Tortilla południowoamerykańska jest czasem mylona z tortillą hiszpańską, które jest zupełnie innym daniem. Tortilla hiszpańska stanowi rodzaj omletu z jajek i ziemniaków. Natomiast tortilla południowoamerykańska to popularny wrap, który obecnie robi się głównie z pszenicy.

Kontrowersje budzi fakt, czy tortilla jest zdrowa. Obecnie maszynowo robiona tortilla zawiera konserwanty, sztuczne dodatki, a jakość pszenicy nie musi być najlepsza. Z drugiej strony tortillę trudno jest zrobić samemu w domu. Placków tych jada się raczej mało, zaś główną i najbardziej kaloryczną część potrawy stanowi farsz.

Tortilla pełni głównie rolę roladki, którą podaje się na zimno lub na ciepło. Roladki z farszem pocięte na grube plastry pełnią funkcję świetnej przekąski na imprezie.

Smaczne i proste roladki z tortilli

Jak zrobić szybkie i proste roladki z tortilli zawijane z farszem

Największą zaletą tortilli i przyczyną jej popularności, jest fakt, że pozwala ona tworzyć szybkie przekąski. Do tortilli przygotowujemy farsz z mięsem lub z warzywami. Od rodzaju farszu zależy czy tortilla będzie fit, czy bardziej kaloryczna. Ważny jest także sos, który nada potrawie odpowiednią wilgotność. Sos nie może być zbyt rzadki, aby nie przesiąknął przez tortillę i nie wylał się na ubranie. Najlepiej sprawdza się gęsty sos majonezowy lub czosnkowy na bazie majonezu.

Farsz układamy na tortilli, skrapiamy sosem i zawijamy tortillę zaginając brzegi, tak aby farsz się nie wysypał. Tortilla będzie pyszna jeśli zapieczemy ją na suchej patelni i podamy na ciepło. Na imprezie tortilla świetnie smakuje pocięta na roladki i umocniona wykałaczką.

Jak zrobić pyszne roladki zawijane z mięsem lub z warzywami

Tortilla jest idealnym daniem zero waste. Pozwala na wykorzystanie resztek z lodówki i ograniczenie marnowania żywności. Resztki można po prostu wykorzystać do zrobienia farszu, zawinąć w tortillę i stworzyć świetną przekąskę, czy też danie do lunch boxa czy na kolację.

Najprostszy farsz wygląda jak sałatka z kurczakiem. Zamarynowanego kurczaka podsmażamy na patelni i już mamy podstawę farszu. Dodajemy sałatę lodową, pomidory, paprykę i różne warzywa. Aby uzyskać wersję fit możemy wypełnić tortillę sałatką bez kurczaka, za to z większą ilością warzyw.

Świetnie smakuje tortilla z łososiem. Do łososia doskonale pasuje serek, oliwki, warzywa liściaste i ogórek. Tortillę najpierw smarujemy serkiem, majonezem lub gęstym sosem. Fajnym pomysłem są małe roladki imprezowe jakie można zrobić z tortilli pokrojonej na grube plastry. Aby uzyskać ten efekt układamy kawałki łososia, warzywa i liście, na przykład szpinaku sałatkowego, sałaty, czy rukoli, w paski. Następnie zawijamy tortillę wzdłuż. Tortillę z łososiem przecinamy ostrym nożem na grube kawałki. Danie to nadaje się od razu do podania.

Idealnym pomysłem jest tortilla z serem, szczególnie jeśli podamy ją na ciepło. Do sera pasuje zarówno wędlina, jak i ryba, czy kurczak. Sprawdzi się również wersja wegetariańska z serem i warzywami. Do sera dodajemy różne dodatki w zależności od tego czy tortilla będzie podana na zimno czy na ciepło. Sery do smarowania sprawdzą się jako sos do posmarowania tortilli. Zaś jako składnik farszu sprawdzą się sery białe, żółte, pleśniowe, serki typu feta i wiele innych. Z serem łączymy wędlinę i różne warzywa. Idealnym dodatkiem jest pomidor, oraz wszelkiego rodzaju warzywa liściaste, jak rukola, bazylia czy roszponka.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto