Przepis na tortillę z serkiem i szynką krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, oregano
To będzie niezbędne
folia spożywcza

Serkiem kanapkowym posmaruj placek tortilli.

Wyłóż na to plasterki szynki, rukolę i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.

Wszystko posyp nasionami słonecznika i oregano.

Zawiń w ciasny rulon.

By łatwiej pokroić rulon w plastry, zawiń dodatkowo w folię spożywczą i odłóż do lodówki na 20 minut.

Tortilla z serkiem i szynką z listkami rukoli i pomidorkami koktajlowymi
Tortilla z serkiem i szynką
Koszt przygotowania dania
6.95 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
397 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
12

Tortilla z serkiem i szynką - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o tortilli z serkiem i szynką

Tortilla jest płaskim, cienkim, okrągłym plackiem z mąki pszennej lub kukurydzianej oraz wody. Wywodzi się z Meksyku, gdzie pieczona jest na specjalnych patelniach. Ze względu na duże zainteresowanie tym produktem, na półkach sklepowych znajdziemy wersję z mąki pełnoziarnistej, a także z dodatkami takimi jak różne nasiona, suszone pomidory lub szpinak.

Tortilla wykorzystywana jest często do dań na ciepło, np. w formie wrapów, tacos lub quesadilla, gdzie ciepły farsz zostaje zawinięty w podgrzany placek tortilli. Podczas podgrzewania placek zmienia swoją konsystencję na bardziej miękką i kruchą. Mimo to bardzo często spożywana jest również jako przekąska na zimno, np. na sylwestra lub inną imprezę. Wtedy użyte dodatki są zimne, a całość zostaje pokrojona na mniejsze kawałki idealne do dzielenia się z bliskimi.

Placek tortilli pełnoziarnistej dostarcza więcej białka i węglowodanów niż 2 kromki chleba pszennego, dlatego może stanowić dobry zamiennik pieczywa dla osób które go nie lubią.

Tortilla z serkiem i szynką jest również dobrym pomysłem na szybkie śniadanie lub kolację dla osób zabieganych, które chcą zadbać o swoje zdrowie i nie tracić pieniędzy jedząc na mieście. Jeśli nie wiesz jak zrobić tortillę z serkiem i szynką to nasz przepis na tortillę z serkiem i szynką jest o tyle prosty, że nawet dzieci będą w stanie sobie z nim poradzić.

Tortilla pełnoziarnista to dobre rozwiązanie dla osób chcących zadbać o swoje zdrowie i masę ciała. Dzięki użyciu mąki pełnoziarnistej dostarczymy do organizmu większej ilości błonnika i witamin, które mogą zostać utracone w wyniku oczyszczania ziaren.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tortillę z serkiem i szynką to ten przepis jest naprawdę dziecinnie prosty, a użyty w tortilli serek śmietankowy jest niskokalorycznym i smacznym zamiennikiem masła. Zawiera aż 4-krotnie mniej tłuszczów nasyconych w jednej porcji.

Dodatki takie jak rukola, pomidorki koktajlowe i nasiona słonecznika wzbogacają całe danie o smak, kolor i objętość. To powoduje, że daje sytość na dłużej oraz cieszy zmysły smaku, węchu i wzroku.

Wartości odżywcze tortilli z serkiem i szynką

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(262g)
Energia (kalorie)
151.65 kcal
397.32 kcal
Białko
6.41 g
16.80 g

Węglowodany w tortilli z serkiem i szynką

Na 100g
Na porcję
(262g)
Węglowodany
14.05 g
36.81 g
Węglowodany przyswajalne
10.79 g
28.27 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.26 g
8.53 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(262g)
Tłuszcz
8.21 g
21.50 g
Tłuszcze nasycone
4.43 g
11.61 g
Tłuszcze nienasycone
3.77 g
9.89 g
Tłuszcze jednonasycone
2.35 g
6.16 g
Tłuszcze wielonasycone
1.42 g
3.73 g
Cholesterol
16.99 mg
44.50 mg

Witaminy w przepisie na tortillę z serkiem i szynką

Na 100g
Na porcję
(262g)
Witamina A
56.74 µg (mcg)
148.66 µg (mcg)
Witamina B6
0.19 mg
0.50 mg
Witamina B12
0.03 µg (mcg)
0.08 µg (mcg)
Witamina C
7.33 mg
19.21 mg
Brak danych dla: serek kanapkowy naturalny.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.08 mg
0.20 mg
Retinol
28.37 µg (mcg)
74.33 µg (mcg)
Tiamina
0.27 mg
0.72 mg
Ryboflawina
0.15 mg
0.38 mg
Niacyna
2.13 mg
5.59 mg
Foliany
56.07 µg (mcg)
146.91 µg (mcg)
Beta karoten
315.81 µg (mcg)
827.42 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na tortillę z serkiem i szynką

Na 100g
Na porcję
(262g)
Sód
294.13 mg
770.63 mg
Potas
265.11 mg
694.58 mg
Wapń
85.70 mg
224.54 mg
Fosfor
163.92 mg
429.47 mg
Magnez
43.46 mg
113.88 mg
Żelazo
1.20 mg
3.14 mg
Cynk
1.06 mg
2.77 mg
Miedź
0.18 mg
0.46 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny tortilli z serkiem i szynką 12
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tortilli z serkiem i szynką

Lista alergenów dla tortilli z serkiem i szynką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • tortilla pełnoziarnista
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Serek kanapkowy naturalny

Cena przygotowania tortilli z serkiem i szynką

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tortilla pełnoziarnista
62 g
1 sztuka
4.80
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
1.19
Za 62 g
Serek kanapkowy naturalny
25 g
1 łyżka
2.50
Za 135.0 g
Liczba opakowań 1
0.46
Za 25 g
Rukola
20 g
1 garść
5.00
Za 80.0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 20 g
Pomidory koktajlowe
120 g
6 sztuk
5.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 120 g
Słonecznik nasiona łuskane
10 g
1 łyżka
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 10 g
Szynka z indyka
30 g
2 plasterki
5.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Koszt składników
25.30
Jak oceniasz przepis na tortillę z serkiem i szynką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób