Przepis na roladki z tortilli z tuńczykiem krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
wykałaczki

Tortille wysmaruj musztardą i ułóż na nich porwane liście sałaty.

Tuńczyka odcedź z zalewy i rozdrobnij przy pomocy widelca. Przełóż na tortille.

Ser porwij na kawałki i umieść na tortillach.

Ogórki wyłóż na tortille.

Boki placków złóż do środka, następnie placki zroluj.

Pokrój je na mniejsze kawałki i zabezpiecz każdy wykałaczką.

Roladki z tortilli z tuńczykiem podane na talerzu.
roladki z tortilli z tuńczykiem
Koszt przygotowania dania
12.76 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
216 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
67

Roladki z tortilli z tuńczykiem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o roladkach z tortilli z tuńczykiem

Roladki z tortilli z tuńczykiem to pyszna opcja na imprezę, ale również na szybką przekąskę. Całość jest pyszna, a naprawdę prosta w przygotowaniu. Stworzenie tego dania zajmuje kilka chwil. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom rybnych dań, gdyż w tych roladkach to właśnie tuńczyk gra pierwsze skrzypce. Całość dopełnia ser i sałata.

Przepis na roladki z tortilli z tuńczykiem jest nie tylko bardzo szybki, ale również prosty, dzięki czemu spokojnie poradzą sobie z nim nawet początkujące osoby. To danie, które, choć składa się tylko z kilku produktów, smakowo zachwyca. Jest również zdrowe, ze względu na spory udział ryby. Ryby wciąż pojawiają się w menu zbyt rzadko, a według najnowszych zaleceń powinny gościć w nim co najmniej dwa razy w ciągu tygodnia. Tuńczyk to ryba, która wpływa pozytywnie na cały organizm. Ze względu na kwasy tłuszczowe Omega 3, a głównie frakcje DHA i EPA, wspiera układ krwionośny, odpornościowy i nerwowy. Duża zawartość selenu i cynku reguluje pracę układu hormonalnego. To również dobre źródło pełnowartościowego białka, które jest konieczne do budowania masy mięśniowej. Oprócz ryby dość sporo jest w niej również sera, warto wybierać te o obniżonej zawartości tłuszczu, dzięki czemu nie wpływają one negatywnie na układ krwionośny. Dobrze jest zadbać o wybór pełnoziarnistej tortilli, dzięki czemu całość ma zwiększoną ilość błonnika. To sprawia, że całe danie ma niższy indeks glikemiczny, co na pewno przypadnie do gustu osobom cierpiącym z powodu cukrzycy, czy insulinooporności. To danie, choć pełnowartościowej, jest również niezwykle szybkie w przygotowaniu.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić roladki z tortilli z tuńczykiem w sposób nieskomplikowany, ale by były bardzo smaczne, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. By go zrobić nie potrzeba żadnej obróbki termicznej. Roladki je się na zimno. Dzięki temu jest naprawdę szybkie. To dobre wyjście na imprezy, ale również na wspaniałą przekąskę. Choć to łatwe danie ma pyszny smak, obok którego ciężko jest przejść obojętnie. Do zrobienia wystarczy tylko tuńczyk z puszki, a także ser, sałata i placki tortilli.

Wartości odżywcze roladek z tortilli z tuńczykiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(135g)
Energia (kalorie)
160.67 kcal
216.90 kcal
Białko
12.61 g
17.02 g

Węglowodany w roladkach z tortilli z tuńczykiem

Na 100g
Na porcję
(135g)
Węglowodany
11.76 g
15.88 g
Węglowodany przyswajalne
8.90 g
12.01 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.86 g
3.87 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(135g)
Tłuszcz
5.99 g
8.09 g
Tłuszcze nasycone
3.70 g
4.99 g
Tłuszcze nienasycone
2.29 g
3.10 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
1.65 g
2.22 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.65 g
0.88 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol
23.78 mg
32.10 mg

Witaminy w przepisie na roladki z tortilli z tuńczykiem

Na 100g
Na porcję
(135g)
Witamina A
86.52 µg (mcg)
116.80 µg (mcg)
Witamina B6
0.17 mg
0.23 mg
Witamina B12
0.51 µg (mcg)
0.69 µg (mcg)
Witamina C
2.00 mg
2.70 mg
Witamina D
0.68 µg (mcg)
0.91 µg (mcg)
Witamina E
0.06 mg
0.08 mg
Retinol
17.07 µg (mcg)
23.05 µg (mcg)
Tiamina
0.22 mg
0.30 mg
Ryboflawina
0.13 mg
0.18 mg
Niacyna
3.04 mg
4.11 mg
Foliany
41.57 µg (mcg)
56.12 µg (mcg)
Beta karoten
831.87 µg (mcg)
1123.03 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na roladki z tortilli z tuńczykiem

Na 100g
Na porcję
(135g)
Sód
438.85 mg
592.45 mg
Potas
207.46 mg
280.07 mg
Wapń
137.43 mg
185.53 mg
Fosfor
213.35 mg
288.02 mg
Magnez
40.02 mg
54.02 mg
Żelazo
1.24 mg
1.68 mg
Cynk
1.05 mg
1.42 mg
Miedź
0.09 mg
0.12 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny roladek z tortilli z tuńczykiem 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w roladkach z tortilli z tuńczykiem

Lista alergenów dla roladek z tortilli z tuńczykiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tuńczyk w sosie własnym
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • tortilla pełnoziarnista
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Cena przygotowania roladek z tortilli z tuńczykiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tuńczyk w sosie własnym
170 g
1 puszka
6.00
Za 170.0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 170 g
Tortilla pełnoziarnista
120 g
2 szt
4.80
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 120 g
Sałata
100 g
4 garści
4.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Ser gouda
50 g
2 plastry
4.20
Za 150.0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 50 g
Musztarda
50 g
2 łyżki
2.00
Za 180.0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 50 g
Ogórek
50 g
10 plastrów
3.00
Za 300.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Koszt składników
24.00
Jak oceniasz przepis na roladki z tortilli z tuńczykiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób