Ciasto na makaron
- Mąka pszenna typ 500 (500 g)
- Jajko (4 szt.)
Przepis na ciasto na makaron krok po kroku
Na stolnicę wsyp mąkę - przesiej ją przez sitko.
Zrób kopiec, a następnie na środku - wgłębienie.
W dołek wbij jajka, wsyp pół łyżeczki soli i wlej 1/4 szklanki wody.
Dłoniami zagnieć ciasto. Zagniatanie powinno być długie, minimum 10 minut. Gotowe, jednolicie zagniecione ciasto odstaw pod ściereczką na pół godziny.
Zagotuj wodę z łyżką soli i oleju.
Ciasto podziel na 4 części.
Każdą część rozwałkuj cieniutko.
Ciasto zawiń w rulon i zacznij kroić na bardzo cieniutkie paski (nitki).
Makaron wrzuć na wrzątek i gotuj około 3 minuty. Nie zapomnij przemieszać makaronu.
Ugotowany makaron jest gotowy do jedzenia.
Więcej informacji na temat ciasta na makaron
Najlepsze, co możesz zrobić, to domowe ciasto na makaron. Cienkie nitki są idealne do rosołu. To prosty przepis składający się z 4 składników. Wystarczy jedynie mąka, jajka, sól i woda. Przepis na ciasto na makaron to dobry pomysł na to, by samemu zrobić domowy makaron, który zjesz z rosołem. Bardzo łatwo jest go zrobić. Składniki są proste, więc jest duże prawdopodobieństwo, że akurat wszystkie produkty masz dostępne w domu. Jak zrobisz ciasto na makaron, jest to najlepszy dodatek do rosołu i innych potraw.
Ciasto na makaron, które zrobisz sam w domu, jest pyszne. Do jego przygotowania potrzebujesz jedynie czterech jajek, pół kilograma mąki, ¼ szklanki wody oraz pół łyżeczki soli. Jest świetnym pomysłem na zrobienie go w domu, gdy akurat nie masz gotowego makaronu.
Domowe, pyszne ciasto na makaron jest najlepsze. Możesz zrobić je sam za pomocą tego prostego przepisu. Jak zrobić ciasto na makaron? Potrzebna będzie stolnica. Mąkę przesiej na nią i stwórz kopiec. Za pomocą ręki zrób wgłębienie, a następnie wbij jajka. Dodaj też sól oraz wodę. Zagnieć ciasto. Przepis na ciasto na makaron wymaga długiego wyrabiania. Konieczne jest zagniatanie przez minimum 10 minut. Gdy ciasto na makaron będzie dobrze wyrobione, przykryj je ściereczką i pozostaw na 30 minut. Po tym czasie zagotuj wodę w garnku, dodaj do niej olej i sól. Podziel ciasto na mniejsze części, rozwałkuj bardzo cienko i zwiń w rulon. Krój nożem cieniutkie niteczki. Domowy makaron gotuj w gorącej wodzie przez około 3 minuty. Po wrzuceniu do garnka makaron zamieszaj, by się nie skleił.
Niestety domowy makaron z mąki pszennej wysoko oczyszczonej ma bardzo wysoki indeks glikemiczny, który równy jest 90. Jeżeli musisz przestrzegać zasad diety o niskim indeksie glikemicznym lub jeśli chcesz dbać o walory zdrowotne produktów, które jesz, możesz zrobić zdrowszy makaron. Jak zrobić ciasto na makaron, który jest bardziej odżywczy? Wystarczy zamiast mąki pszennej o niskim typie (500) zastąpić mąką pełnoziarnistą. Najlepiej jest, do przepisu na ciasto na makaron, użyć mąki o typie minimum 720, ale jeszcze lepiej jest, gdy mąka ma typ 2000. W ten sposób makaron będzie miał niższy indeks glikemiczny (przy mące żytniej o typie 2000 indeks glikemiczny wyniesie 25). Ponadto taki domowy makaron będzie bardzo sycący i bogaty w składniki mineralne, witaminy oraz błonnik. Taki makaron może być równie pyszny, jak makaron „jasny”. Jednakże walory zdrowotne są o wiele większe przy mące pełnoziarnistej. Prosty przepis na makaron pełnoziarnisty to dobry pomysł na zadbanie o swoje zdrowie w łatwy sposób.
Alergeny w cieście na makaron
Lista alergenów dla ciasta na makaron przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciasta na makaron
Przepis na makaron ma wysoki indeks glikemiczny. Jest źródłem głównie węglowodanów. Znajdzie się w nim także tłuszcz oraz białko pochodzące z jajka.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.