Przepis na ciasto na makaron krok po kroku

Składniki dla 15 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
garnek, stolnica, sitko

Na stolnicę wsyp mąkę - przesiej ją przez sitko.

Zrób kopiec, a następnie na środku - wgłębienie.

W dołek wbij jajka, wsyp pół łyżeczki soli i wlej 1/4 szklanki wody.

Dłoniami zagnieć ciasto. Zagniatanie powinno być długie, minimum 10 minut. Gotowe, jednolicie zagniecione ciasto odstaw pod ściereczką na pół godziny.

Zagotuj wodę z łyżką soli i oleju.

Ciasto podziel na 4 części.

Każdą część rozwałkuj cieniutko.

Ciasto zawiń w rulon i zacznij kroić na bardzo cieniutkie paski (nitki).

Makaron wrzuć na wrzątek i gotuj około 3 minuty. Nie zapomnij przemieszać makaronu.

Ugotowany makaron jest gotowy do jedzenia.

Ciasto na makaron
Ciasto na makaron
Koszt przygotowania dania
5.50 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
147 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
90

Ciasto na makaron - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o cieście na makaron

Najlepsze, co możesz zrobić, to domowe ciasto na makaron. Cienkie nitki są idealne do rosołu. To prosty przepis składający się z 4 składników. Wystarczy jedynie mąka, jajka, sól i woda. Przepis na ciasto na makaron to dobry pomysł na to, by samemu zrobić domowy makaron, który zjesz z rosołem. Bardzo łatwo jest go zrobić. Składniki są proste, więc jest duże prawdopodobieństwo, że akurat wszystkie produkty masz dostępne w domu. Jak zrobisz ciasto na makaron, jest to najlepszy dodatek do rosołu i innych potraw.

Ciasto na makaron, które zrobisz sam w domu, jest pyszne. Do jego przygotowania potrzebujesz jedynie czterech jajek, pół kilograma mąki, ¼ szklanki wody oraz pół łyżeczki soli. Jest świetnym pomysłem na zrobienie go w domu, gdy akurat nie masz gotowego makaronu.

Domowe, pyszne ciasto na makaron jest najlepsze. Możesz zrobić je sam za pomocą tego prostego przepisu. Jak zrobić ciasto na makaron? Potrzebna będzie stolnica. Mąkę przesiej na nią i stwórz kopiec. Za pomocą ręki zrób wgłębienie, a następnie wbij jajka. Dodaj też sól oraz wodę. Zagnieć ciasto. Przepis na ciasto na makaron wymaga długiego wyrabiania. Konieczne jest zagniatanie przez minimum 10 minut. Gdy ciasto na makaron będzie dobrze wyrobione, przykryj je ściereczką i pozostaw na 30 minut. Po tym czasie zagotuj wodę w garnku, dodaj do niej olej i sól. Podziel ciasto na mniejsze części, rozwałkuj bardzo cienko i zwiń w rulon. Krój nożem cieniutkie niteczki. Domowy makaron gotuj w gorącej wodzie przez około 3 minuty. Po wrzuceniu do garnka makaron zamieszaj, by się nie skleił.

Niestety domowy makaron z mąki pszennej wysoko oczyszczonej ma bardzo wysoki indeks glikemiczny, który równy jest 90. Jeżeli musisz przestrzegać zasad diety o niskim indeksie glikemicznym lub jeśli chcesz dbać o walory zdrowotne produktów, które jesz, możesz zrobić zdrowszy makaron. Jak zrobić ciasto na makaron, który jest bardziej odżywczy? Wystarczy zamiast mąki pszennej o niskim typie (500) zastąpić mąką pełnoziarnistą. Najlepiej jest, do przepisu na ciasto na makaron, użyć mąki o typie minimum 720, ale jeszcze lepiej jest, gdy mąka ma typ 2000. W ten sposób makaron będzie miał niższy indeks glikemiczny (przy mące żytniej o typie 2000 indeks glikemiczny wyniesie 25). Ponadto taki domowy makaron będzie bardzo sycący i bogaty w składniki mineralne, witaminy oraz błonnik. Taki makaron może być równie pyszny, jak makaron „jasny”. Jednakże walory zdrowotne są o wiele większe przy mące pełnoziarnistej. Prosty przepis na makaron pełnoziarnisty to dobry pomysł na zadbanie o swoje zdrowie w łatwy sposób.

Wartości odżywcze ciasta na makaron

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kalorie)
295.78 kcal
147.89 kcal
Białko
13.77 g
6.88 g

Węglowodany w cieście na makaron

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany
50.78 g
25.39 g
Węglowodany przyswajalne
50.78 g
25.39 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz
4.05 g
2.03 g
Tłuszcze nasycone
2.35 g
1.17 g
Tłuszcze nienasycone
1.70 g
0.85 g

Witaminy w przepisie na ciasto na makaron

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina B6
0.11 mg
0.05 mg
Tiamina
0.67 mg
0.34 mg
Ryboflawina
0.45 mg
0.22 mg
Niacyna
4.58 mg
2.29 mg
Foliany
115.06 µg (mcg)
57.53 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na ciasto na makaron

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód
45.47 mg
22.74 mg
Potas
130.36 mg
65.18 mg
Wapń
30.31 mg
15.15 mg
Fosfor
146.61 mg
73.31 mg
Magnez
28.60 mg
14.30 mg
Żelazo
4.39 mg
2.19 mg
Cynk
1.13 mg
0.57 mg
Miedź
0.15 mg
0.08 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta na makaron 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście na makaron

Lista alergenów dla ciasta na makaron przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania ciasta na makaron

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Koszt składników
9.00
Jak oceniasz przepis na ciasto na makaron
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób