Ciasto marchewkowe wilgotne
- Marchewka (300 g)
- Cukier (150 g)
- Jajko (5 szt.)
- Olej rzepakowy (150 ml)
- Cukier wanilinowy (8 g)
- Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa (100 g)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (100 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (4 g)
Przepis na ciasto marchewkowe wilgotne krok po kroku
Marchewkę zetrzyj na tarce o małych oczkach. Przełóż do miski.
Do miski dodaj 50 g cukru, wymieszaj i odstaw na około godzinę, aby marchewka puściła sok.
Do innego naczynia wbij jajka i dodaj pozostały cukier, a następnie zmiksuj na wysokich obrotach.
Do jajek dodaj olej i cukier wanilinowy i ponownie zmiksuj.
Do kolejnej miski wsyp mąki, proszek do pieczenia, sól (1/2 łyżeczki), imbir (2 łyżeczki) i cynamon (2 łyżeczki). Wymieszaj i połącz z masą z jajek. Zmiksuj.
Marchewkę odsącz i połącz ze zmiksowaną masą. Wymieszaj.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (grzanie góra-dół).
Formę do pieczenia o średnicy około 20 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej do niej otrzymaną masę.
Ciasto piecz 50 minut, kontrolując pod koniec tego czasu za pomocą wykałaczki. Wbij wykałaczkę w ciasto, jeżeli po wyjęciu będzie sucha oznacza to, że ciasto jest już gotowe. Jeśli jeszcze nie - poczekaj kilka minut i sprawdź ponownie.
-
Ciasto marchewkowe
-
Ciasto marchewkowe fit
-
Placek z marchewką
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Fit ciasto marchewkowe
-
Ciasto marchewkowe z mascarpone
-
Tort marchewkowy
-
Ciasto wegańskie
-
Klasyczne ciasto marchewkowe
-
Wegańskie ciasto marchewkowe
-
Ciasto marchewkowe bezglutenowe
-
Ciasto marchewkowe z orzechami
-
Wege ciasto marchewkowe
-
Placek marchewkowy
-
Marchewkowiec
-
Marchwiak
-
Ciasto marchewkowe bez cukru
-
Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone
-
Ciasta marchewkowe
Więcej informacji na temat ciasta marchewkowego wilgotnego
Jesteś fanem ciasta marchewkowego? A może nigdy wcześniej go nie jadłaś/eś i chcesz spróbować? W każdym razie to bardzo dobrze się składa, ponieważ mamy świetny przepis na marchewkowca.
Przedstawione ciasto marchewkowe wilgotne jest pyszne i proste do przygotowania. Dużą zaletą jest również to, że w środku jest mokre, a zarazem puszyste, a na zewnątrz ma chrupką skórkę. Innymi słowy jest to najlepsze ciasto z marchewką, co zostało już wielokrotnie sprawdzone i potwierdzone.
Składniki podane w przepisie wystarczą do przygotowania masy na dużą blachę – najlepiej około 20 cm. Tortownica nie powinna być w innym rozmiarze, ponieważ może to zmienić czas potrzebny do upieczenia ciasta i w efekcie otrzymamy albo surowy albo przypalony wypiek. Jeżeli masz już odpowiednią blachę to pojawia się pytanie – ile piec ciasto? Średni zalecany czas to około 50 minut, natomiast bardzo ważne jest by pod koniec pieczenia co chwilę sprawdzać za pomocą wykałaczki czy patyczka czy jest już ono gotowe. W ten sposób również możemy zapobiec przygotowaniu zarówno surowego, jak i za bardzo przypalonego ciasta.
Dlaczego to ciasto jest tak dobre? To że ten placek z marchewką zaskakuje smakiem i tym, że nie jest wewnątrz suchy uzyskujemy dzięki temu, że przygotowujemy go z olejem. Proponujemy wykorzystanie oleju rzepakowego. Dla zachowania pysznego smaku ważny jest także odpowiedni dobór przypraw – w tym przepisie postawiliśmy na cynamon i imbir, ponieważ uważamy że idealnie komponują się z marchewkowym smakiem ciasta. Dobrze jest dodać także odrobinę soli (około pół łyżeczki), która pomimo słonego smaku, paradoksalnie zwiększy słodycz ciasta. Wiadomo, że każdy z nas ma inne preferencje co do smaku słodkiego – jedni z nas wolą bardziej, a inni mniej słodkie dania. Zaproponowaną w przepisie ilość cukru możesz zmieniać zgodnie ze swoimi preferencjami.
Ciasto marchewkowe możesz przygotować na deser czy przekąskę. Również, jeżeli zależy Ci na tym, żeby ciasto na 100% wyszło to śmiało wykorzystaj ten sprawdzony przepis. Naprawdę trudno jest coś w nim zepsuć.
Alergeny w cieście marchewkowym wilgotnym
Lista alergenów dla ciasta marchewkowego wilgotnego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Proszek do pieczenia
Wartości odżywcze ciasta marchewkowego wilgotnego
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.