Ciasto makowa wdowa
- Mąka pszenna typ 500 (180 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Mak niebieski (200 g)
- Jajko (5 szt.)
- Cukier (100 g)
- Śmietanka kremowa 36% (250 ml)
- Mascarpone (500 g)
- Cukier puder (50 g)
- Czekolada deserowa (300 g)
- Migdały - płatki (100 g)
Przepis na ciasto makowa wdowa krok po kroku
Białka i żółtka jaj oddziel od siebie.
Białka przełóż do dużej miski, dodaj cukier i ubij na sztywną pianę.
Do masy dodawaj po 1 żółtku, cały czas mieszając.
Do piany przesiej mąki i proszek do pieczenia.
Do całości dodaj mak i delikatnie przemieszaj.
Ciasto wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Blachę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz 30 minut.
Śmietanę wlej do miski i ubij na sztywno.
Do śmietany dodaj serek i cukier puder. Całość ubijaj dokładnie.
Gotowe ciasto podziel na 2 blaty i przełóż je kremem.
Czekoladę roztop w rondelku i udekorują nią wierzch ciasta. Wypiek posyp płatkami migdałów.
-
Makowiec
-
Seromakowiec
-
Makowiec japoński
-
Makowiec zawijany
-
Strucla makowa
-
Strucel makowy
-
Makowiec na kruchym spodzie
-
Tort makowy
-
Sernik z makiem
-
Makowa panienka
-
Rolada makowa
-
Seromak
-
Makowiec z jabłkami
-
Mrowisko ciasto
-
Makowiec z jabłkiem
-
Serniko makowiec
-
Seromakowiec z gotowej masy makowej
-
Makowiec zawijany z gotowej masy makowej
-
Ciasto z makiem
Więcej informacji na temat ciasta makowa wdowa
Ciasto makowa wdowa to fantastyczna opcja dla wszystkich miłośników makowych wypieków. Do jego przygotowania wystarczy kilka prostych składników i odrobina czasu.
Przepis na ciasto makowa wdowa to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych, ale ciekawych wypieków. By go przygotować potrzeba tylko kilka prostych składników, dlatego jest on naprawdę tani. Wszystkie produkty można spokojnie znaleźć w każdym sklepie, a w większości, nawet w domowej spiżarni. Choć to bardzo podstawowy śmietankowy krem do ciasta, to tworzy pyszne połączenie z biszkoptem. To dobre rozwiązanie na naprawdę tani, choć efektowny wypiek. To wypiek, który wspaniale prezentuje się na stole i zachwyca wszystkich swoim wyglądem, choć jego przygotowanie jest niezwykle proste i zajmuje tylko kilka chwil.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto makowa wdowa, by było pyszne i łatwe, to ten sprawdzony przepis będzie idealnym wyborem. To dobry pomysł na wszelkiego rodzaju uroczystości, gdyż jest dobre i ładnie się prezentuje. To placek, do którego niepotrzebna jest nawet masa makowa. Bazą tego ciasta jest mąka i jajka, dlatego najlepiej wybierać takie o wyjątkowej jakości, bo to one budują smak tego wypieku. W tym wypadku najlepiej sprawdza się mąka pszenna o niższym typie, idealne będą 450 czy 500. W tym wypadku nie jest dobrze korzystać z mąki pełnoziarnistej, gdyż negatywnie wpłynie ona na końcowy smak produktu. Jednak dzięki wyborowi mąki delikatnej, to ciasto sprawdzi się również na diecie lekkostrawnej. Dobrze dodać do niej jajka ekologiczne, najlepiej z wolnego wybiegu lub wiejskie, dzięki czemu ten deser będzie naprawdę wspaniały. Wiele osób obawia się przygotowania biszkoptu, ze względu na jego pozorną trudność. Ten z przepisu jest niezwykle prosty, a jego wykonanie zajmuje tylko kilka minut, dodatkowo wszystko zostało dokładnie opisane — krok po kroku. Dlatego ten placek świetnie sprawdzi się również dla początkujących cukierników. To idealny pomysł na mini torcik, który pięknie się prezentuje, a przy okazji można go zrobić bardzo łatwo.
Alergeny w cieście makowa wdowa
Lista alergenów dla ciasta makowa wdowa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 36%
- mascarpone
- Czekolada deserowa
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Migdały - płatki
Wartości odżywcze ciasta makowa wdowa
To opcja, która zawiera sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(193g)
Węglowodany
(193g)
Tłuszcze
(193g)
Witaminy
(193g)
Składniki mineralne
(193g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.