Ciasto makowa wdowa

Opublikowano: 15.08.2022 r., 7:12 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makowe ciasto na białym talerzyku.
Ciasto makowa wdowa
Ciasto makowa wdowa to fantastyczna opcja dla wszystkich miłośników makowych wypieków. Do jego przygotowania wystarczy kilka prostych składników i odrobina czasu.
Przygotowanie 45 min
Pieczenie 30 min
758 kcal
Kcal w porcji
193 g
Wielkość porcji
78
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (180 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Mak niebieski (200 g)
  • Jajko (5 szt.)
  • Cukier (100 g)
  • Śmietanka kremowa 36% (250 ml)
  • Mascarpone (500 g)
  • Cukier puder (50 g)
  • Czekolada deserowa (300 g)
  • Migdały - płatki (100 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, rondelek

Przepis na ciasto makowa wdowa krok po kroku

Białka i żółtka jaj oddziel od siebie.

Białka przełóż do dużej miski, dodaj cukier i ubij na sztywną pianę.

Do masy dodawaj po 1 żółtku, cały czas mieszając.

Do piany przesiej mąki i proszek do pieczenia.

Do całości dodaj mak i delikatnie przemieszaj.

Ciasto wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Blachę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz 30 minut.

Śmietanę wlej do miski i ubij na sztywno.

Do śmietany dodaj serek i cukier puder. Całość ubijaj dokładnie.

Gotowe ciasto podziel na 2 blaty i przełóż je kremem.

Czekoladę roztop w rondelku i udekorują nią wierzch ciasta. Wypiek posyp płatkami migdałów.

Jak oceniasz przepis na ciasto makowa wdowa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,5% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat ciasta makowa wdowa

Ciasto makowa wdowa to fantastyczna opcja dla wszystkich miłośników makowych wypieków. Do jego przygotowania wystarczy kilka prostych składników i odrobina czasu.

Przepis na ciasto makowa wdowa to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych, ale ciekawych wypieków. By go przygotować potrzeba tylko kilka prostych składników, dlatego jest on naprawdę tani. Wszystkie produkty można spokojnie znaleźć w każdym sklepie, a w większości, nawet w domowej spiżarni. Choć to bardzo podstawowy śmietankowy krem do ciasta, to tworzy pyszne połączenie z biszkoptem. To dobre rozwiązanie na naprawdę tani, choć efektowny wypiek. To wypiek, który wspaniale prezentuje się na stole i zachwyca wszystkich swoim wyglądem, choć jego przygotowanie jest niezwykle proste i zajmuje tylko kilka chwil.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto makowa wdowa, by było pyszne i łatwe, to ten sprawdzony przepis będzie idealnym wyborem. To dobry pomysł na wszelkiego rodzaju uroczystości, gdyż jest dobre i ładnie się prezentuje. To placek, do którego niepotrzebna jest nawet masa makowa. Bazą tego ciasta jest mąka i jajka, dlatego najlepiej wybierać takie o wyjątkowej jakości, bo to one budują smak tego wypieku. W tym wypadku najlepiej sprawdza się mąka pszenna o niższym typie, idealne będą 450 czy 500. W tym wypadku nie jest dobrze korzystać z mąki pełnoziarnistej, gdyż negatywnie wpłynie ona na końcowy smak produktu. Jednak dzięki wyborowi mąki delikatnej, to ciasto sprawdzi się również na diecie lekkostrawnej. Dobrze dodać do niej jajka ekologiczne, najlepiej z wolnego wybiegu lub wiejskie, dzięki czemu ten deser będzie naprawdę wspaniały. Wiele osób obawia się przygotowania biszkoptu, ze względu na jego pozorną trudność. Ten z przepisu jest niezwykle prosty, a jego wykonanie zajmuje tylko kilka minut, dodatkowo wszystko zostało dokładnie opisane — krok po kroku. Dlatego ten placek świetnie sprawdzi się również dla początkujących cukierników. To idealny pomysł na mini torcik, który pięknie się prezentuje, a przy okazji można go zrobić bardzo łatwo.

Alergeny w cieście makowa wdowa

Lista alergenów dla ciasta makowa wdowa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%
    • mascarpone
    • Czekolada deserowa
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały - płatki

Wartości odżywcze ciasta makowa wdowa

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(193g)
Energia (kcal)
392.88
758.26
Białko (g)
8.27
15.97

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(193g)
Węglowodany (g)
28.82
55.62
Węglowodany przyswajalne (g)
25.66
49.53
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.15
6.09
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(193g)
Tłuszcz (g)
27.64
53.35
Tłuszcze nasycone (g)
19.78
38.17
Tłuszcze nienasycone (g)
7.87
15.18
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
85.60
165.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(193g)
Witamina C (mg)
0.11
0.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(193g)
Sód (mg)
43.72
84.38
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
242.16
467.38
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.32
4.48
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta makowa wdowa 78
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta makowa wdowa

Koszt składników
68.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
180 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.54
Za 180 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Mak niebieski
200 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 200 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Śmietanka kremowa 36%
250 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
4.00
Za 250 ml
Mascarpone
500 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Cukier puder
50 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Czekolada deserowa
300 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
12.00
Za 300 g
Migdały - płatki
100 g
7.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 2
9.38
Za 100 g
Koszt składników
68.10