Ciasto lambada

Opublikowano: 27.03.2024 r., 19:06 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
ciasto lambada
Ciasto lambada
Ciasto lambada to pyszne przekładane ciasto, koniecznie poznaj mój prosty i szybki przepis. Ciasto zaskoczy wszystkich Twoich gości.
Przygotowanie 40 min
Pieczenie 30 min
108 kcal
Kcal w porcji
60 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (4 szt.)
  • Mąka krupczatka - 1 szklanka (160 g)
  • Cukier - 1 szklanka (250 g)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (5 g)
  • Budyń (proszek) - 2 opakowania (80 g)
  • Żelatyna - 1 łyżka (10 g)
  • Mleko 3,2% - 1/2 szklanka (125 ml)
  • Śmietanka kremowa 30% (500 g)
  • Cukier puder - 3 łyżki (30 g)
  • Sok pomarańczowy (1000 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na ciasto lambada krok po kroku

Białka jaj ubij, dodaj cukier i wciąż ubijaj. Następnie dodaj żółtka i dokładnie wymieszaj. Gdy masa będzie gładka, wsyp mąkę i proszek do pieczenia.

Całość delikatnie wymieszaj.

Ciasto wlej na blaszkę do pieczenia i upiecz w piecu przez 25 minut w 180 st. C.

Ciasto ostudź i nasącz sokiem (szklanka).

Resztę soku zagotuj z cukrem. Następnie dodaj budyń.

Wylej masę budyniową na ciasto.

Żelatynę rozpuść w mleku. Śmietanę ubij z cukrem pudrem, dodaj mleko z żelatyną i wyłóż na masę pomarańczową.

Ciasto schłodź w lodówce.

Jak oceniasz przepis na ciasto lambada
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 72,9% osób

Więcej informacji na temat ciasta lambada

Masz ochotę na ciasto, ale brakuje Ci czasu na jego długie przygotowywanie? Dobrze się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na ciasto lambada, które przygotujesz w krótkim czasie.

Do jego przygotowania będziesz potrzebować takich składników jak: mąka pszenna, cukier, masło, jajka, mleko, budyń, śmietanka, żelatyna, cukier puder.

W przepisie występuje mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten, czyli białka zbóż występujące w większości odmian. Jeśli chcesz przygotować bezglutenowy spód, wystarczy zamienić tylko mąkę na wersję bezglutenową lub wybrać taki rodzaj mąki, która naturalnie nie zawiera glutenu. W takiej sytuacji postaw na mąkę kukurydzianą lub ryżową – ta sprawdzi się idealnie. W moim przepisie użyłam cukru, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. Do tego ciasta idealnie sprawdzi się budyń o smaku waniliowym lub śmietankowym.

Zatem, jak zrobić ciasto lambada w domu?

Białka jaj ubij, dodaj cukier i wciąż ubijaj. Następnie dodaj żółtka i dokładnie wymieszaj. Gdy masa będzie gładka, wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Całość delikatnie wymieszaj. Ciasto wlej na blaszkę do pieczenia i upiecz w piecu przez 25 minut w 180 st. C. Ciasto ostudź i nasącz sokiem (szklanka). Resztę soku zagotuj z cukrem. Następnie dodaj budyń. Wylej masę budyniową na ciasto. Żelatynę rozpuść w mleku. Śmietanę ubij z cukrem pudrem, dodaj mleko z żelatyną i wyłóż na masę pomarańczową. Ciasto schłodź w lodówce.

Nasz placek bez pieczenia jest dobry do spożycia.

Skoro już wiesz, jak się robi domowe ciasto lambada, koniecznie go wykorzystaj i sam przekonaj się, jakie jest smaczne w smaku. Będzie to idealna propozycja na deser do kawy na zimno w gronie znajomych.

Alergeny w cieście lambada

Lista alergenów dla ciasta lambada przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka krupczatka
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze ciasta lambada

na 100g gotowej potrawy

Do ciasta możesz przygotować polewę czekoladową.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(60g)
Energia (kcal)
181.49
108.90
Białko (g)
3.00
1.80

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(60g)
Węglowodany (g)
25.83
15.50
Węglowodany przyswajalne (g)
25.57
15.34
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.27
0.16

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(60g)
Tłuszcz (g)
7.52
4.51
Tłuszcze nasycone (g)
6.90
4.14
Tłuszcze nienasycone (g)
0.62
0.37
Cholesterol (mg)
35.02
21.01
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(60g)
Witamina A (µg (mcg))
20.25
12.15
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.03
0.02
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.11
0.07
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
12.66
7.60
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.24
0.15
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.18
0.11
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
16.42
9.85
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.05
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.05
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.55
0.33
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
27.30
16.38
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
12.55
7.53
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(60g)
Sód (mg)
38.69
23.21
Potas (mg)
127.20
76.32
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
26.40
15.84
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
51.13
30.68
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
7.17
4.30
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.73
0.44
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.20
0.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.02
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta lambada 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta lambada

Koszt składników
34.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mąka krupczatka
160 g
1 szklanka
3.20
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.51
Za 160 g
Cukier
250 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Proszek do pieczenia
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Budyń (proszek)
80 g
2 opakowania
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 80 g
Żelatyna
10 g
1 łyżka
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 10 g
Mleko 3,2%
125 ml
1/2 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Śmietanka kremowa 30%
500 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 500 g
Cukier puder
30 g
3 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Sok pomarańczowy
1000 ml
4.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
4.00
Za 1000 ml
Koszt składników
34.30