Ciasto lambada
- Jajko (4 szt.)
- Mąka krupczatka - 1 szklanka (160 g)
- Cukier - 1 szklanka (250 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (5 g)
- Budyń (proszek) - 2 opakowania (80 g)
- Żelatyna - 1 łyżka (10 g)
- Mleko 3,2% - 1/2 szklanka (125 ml)
- Śmietanka kremowa 30% (500 g)
- Cukier puder - 3 łyżki (30 g)
- Sok pomarańczowy (1000 ml)
Przepis na ciasto lambada krok po kroku
Białka jaj ubij, dodaj cukier i wciąż ubijaj. Następnie dodaj żółtka i dokładnie wymieszaj. Gdy masa będzie gładka, wsyp mąkę i proszek do pieczenia.
Całość delikatnie wymieszaj.
Ciasto wlej na blaszkę do pieczenia i upiecz w piecu przez 25 minut w 180 st. C.
Ciasto ostudź i nasącz sokiem (szklanka).
Resztę soku zagotuj z cukrem. Następnie dodaj budyń.
Wylej masę budyniową na ciasto.
Żelatynę rozpuść w mleku. Śmietanę ubij z cukrem pudrem, dodaj mleko z żelatyną i wyłóż na masę pomarańczową.
Ciasto schłodź w lodówce.
-
Rzeszowiak
-
Serniczki na zimno
-
Tradycyjne tiramisu
-
Szarlotka
-
Milky way
-
Ciasto ze śliwkami
-
Sernikobrownie z brzoskwiniami
-
Ciasto z truskawkami
-
Placek z dyni
-
Ciasto z malinami
-
Seromakowiec
-
Kinder country
-
Szarlotka z kruszonką
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem
-
Ciasto rafaello
-
Ciasto snikers
-
Szarlotka z bezą
-
Pyszne ciasta
Więcej informacji na temat ciasta lambada
Masz ochotę na ciasto, ale brakuje Ci czasu na jego długie przygotowywanie? Dobrze się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na ciasto lambada, które przygotujesz w krótkim czasie.
Do jego przygotowania będziesz potrzebować takich składników jak: mąka pszenna, cukier, masło, jajka, mleko, budyń, śmietanka, żelatyna, cukier puder.
W przepisie występuje mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten, czyli białka zbóż występujące w większości odmian. Jeśli chcesz przygotować bezglutenowy spód, wystarczy zamienić tylko mąkę na wersję bezglutenową lub wybrać taki rodzaj mąki, która naturalnie nie zawiera glutenu. W takiej sytuacji postaw na mąkę kukurydzianą lub ryżową – ta sprawdzi się idealnie. W moim przepisie użyłam cukru, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. Do tego ciasta idealnie sprawdzi się budyń o smaku waniliowym lub śmietankowym.
Zatem, jak zrobić ciasto lambada w domu?
Białka jaj ubij, dodaj cukier i wciąż ubijaj. Następnie dodaj żółtka i dokładnie wymieszaj. Gdy masa będzie gładka, wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Całość delikatnie wymieszaj. Ciasto wlej na blaszkę do pieczenia i upiecz w piecu przez 25 minut w 180 st. C. Ciasto ostudź i nasącz sokiem (szklanka). Resztę soku zagotuj z cukrem. Następnie dodaj budyń. Wylej masę budyniową na ciasto. Żelatynę rozpuść w mleku. Śmietanę ubij z cukrem pudrem, dodaj mleko z żelatyną i wyłóż na masę pomarańczową. Ciasto schłodź w lodówce.
Nasz placek bez pieczenia jest dobry do spożycia.
Skoro już wiesz, jak się robi domowe ciasto lambada, koniecznie go wykorzystaj i sam przekonaj się, jakie jest smaczne w smaku. Będzie to idealna propozycja na deser do kawy na zimno w gronie znajomych.
Alergeny w cieście lambada
Lista alergenów dla ciasta lambada przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka krupczatka
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze ciasta lambada
Do ciasta możesz przygotować polewę czekoladową.
Energia i białka
(60g)
Węglowodany
(60g)
Tłuszcze
(60g)
Witaminy
(60g)
Składniki mineralne
(60g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.