Ciasto drożdżowe z marmoladą

Opublikowano: 18.01.2022 r., 19:09 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
ciasto drożdżowe z marmoladą
Ciasto drożdżowe z marmoladą
Zawijaniec z marmoladą na bazie ciasta drożdżowego to pyszna przekąska w ciągu dnia lub propozycja deseru dla całej rodziny. Poznaj mój przepis i przygotuj ciasto w domu.
Przygotowanie 40 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 50 min
171 kcal
Kcal w porcji
70 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 1 szklanka (250 g)
  • Drożdże świeże 1/2 kostki (40 g)
  • Cukier 4 łyżki (40 g)
  • Mleko 2% 1/2 szklanki (125 ml)
  • Jajko (1 szt.)
  • Marmolada (200 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, blaszka do pieczenia 25x35 cm, miska, rondelek

Przepis na ciasto drożdżowe z marmoladą krok po kroku

Mleko wlej do rondelka i delikatnie podgrzewaj, dodaj drożdże, cukier i odrobinę mąki.

Odstaw zaczyn w ciepłe miejsce na 30 minut.

Następnie dodaj pozostałe składniki i wyrób ciasto w rękach.

Rozwałkuj ciasto na stolnicy i posmaruj marmoladą.

Zawiń ciasto w rulon i przełóż na blachę do pieczenia z papierem.

Upiecz ciasto w 180 stopniach C przez 40 minut.

Jak oceniasz przepis na ciasto drożdżowe z marmoladą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,9% osób

Więcej informacji na temat ciasta drożdżowego z marmoladą

Pyszne ciasto drożdżowe z marmoladą to świetny pomysł na deser w gronie rodziny, połączenie ciasta na drożdżach z marmoladą pokochają nie tylko dorośli, ale też dzieci.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na ciasto drożdżowe z marmoladą, do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowe składniki, czyli: mąka, marmolada, drożdże, masło, mleko, cukier, jajka.

W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Dlatego, jeśli jesteś osobą cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia, alergia na pszenicę lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa. W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Do przygotowania ciasta użyłam drożdże świeże, śmiało możesz zdecydować się na drożdże suche typu instant.

Zatem, jak zrobić ciasto drożdżowe z marmoladą?

Zacznijmy od przygotowania zaczynu, który powinien rosnąć w ciepłym miejscu przez około 30 minut. Wystarczy, że wymieszasz ciepłe mleko z cukrem, drożdżami i odrobiną mąki. Następnie, wymieszaj pozostałe składniki z zaczynem i wyrób ciasto rękoma.

Rozwałkuj ciasto na stolnicy delikatnie posypanej mąką i posmaruj marmoladą o dowolnym smaku.

Pamiętaj, aby zostawić marginesy około 2-3 cm, następnie dodaj kawałki masła i zwiń ciasto w rulon.

Przełóż je na blachę do pieczenia z papierem i upiecz w piekarniku w 180 stopniach C, po 40 minutach nasze ciasto będzie dobre.

To jest moja klasyczna wersja zawijańca z marmoladą, po upieczeniu będzie przypominał makowiec.

Jeśli masz ochotę, przygotuj ciasto dodatkowo z kruszonką. Wystarczy, że przygotujesz odrobinę więcej masy drożdżowej. Możesz przygotować, także lukier, każda wersja ciasta będzie pyszna. Na pewno przypadnie ono do gustu, każdemu z zaproszonych gości. Drożdżowe ciasto będzie puszyste i wilgotne.

Sam widzisz, jak prosty jest to przepis na szybkie i pyszne ciasto dla całej rodziny, koniecznie wypróbuj mój przepis.

Alergeny w cieście drożdżowym z marmoladą

Lista alergenów dla ciasta drożdżowego z marmoladą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciasta drożdżowego z marmoladą

na 100g gotowej potrawy

Jeśli masz domowe przetwory, wykorzystaj je zamiast kupnej marmolady.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(70g)
Energia (kcal)
245.37
171.76
Białko (g)
4.92
3.45

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(70g)
Węglowodany (g)
54.74
38.32
Węglowodany przyswajalne (g)
53.69
37.58
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.05
0.74

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(70g)
Tłuszcz (g)
1.50
1.05
Tłuszcze nasycone (g)
0.77
0.54
Tłuszcze nienasycone (g)
0.73
0.51
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.44
0.31
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.29
0.20
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
30.23
21.16

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(70g)
Witamina A (µg (mcg))
27.01
18.90
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.04
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.17
0.12
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.89
0.62
Witamina D (µg (mcg))
0.35
0.24
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.09
0.07
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
27.01
18.90
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.43
0.30
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.28
0.19
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.11
2.18
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
113.71
79.60
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.53
0.37
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(70g)
Sód (mg)
20.32
14.22
Potas (mg)
109.63
76.74
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Wapń (mg)
32.58
22.80
Fosfor (mg)
82.33
57.63
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.93
7.65
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.90
2.03
Cynk (mg)
0.96
0.67
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.04
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta drożdżowego z marmoladą 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta drożdżowego z marmoladą

Koszt składników
18.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
250 g
1 szklanka
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 250 g
Drożdże świeże
40 g
1/2 kostki
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 40 g
Cukier
40 g
4 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 40 g
Mleko 2%
125 ml
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Marmolada
200 g
4.50
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
3.21
Za 200 g
Koszt składników
18.80