Przepis na ciasto drożdżowe z marmoladą krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, blaszka do pieczenia 25x35 cm, miska, rondelek

Mleko wlej do rondelka i delikatnie podgrzewaj, dodaj drożdże, cukier i odrobinę mąki.

Odstaw zaczyn w ciepłe miejsce na 30 minut.

Następnie dodaj pozostałe składniki i wyrób ciasto w rękach.

Rozwałkuj ciasto na stolnicy i posmaruj marmoladą.

Zawiń ciasto w rulon i przełóż na blachę do pieczenia z papierem.

Upiecz ciasto w 180 stopniach C przez 40 minut.

ciasto drożdżowe z marmoladą
Ciasto drożdżowe z marmoladą
Koszt przygotowania dania
5.60 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
171 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
90

Ciasto drożdżowe z marmoladą - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o cieście drożdżowym z marmoladą

Pyszne ciasto drożdżowe z marmoladą to świetny pomysł na deser w gronie rodziny, połączenie ciasta na drożdżach z marmoladą pokochają nie tylko dorośli, ale też dzieci.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na ciasto drożdżowe z marmoladą, do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowe składniki, czyli: mąka, marmolada, drożdże, masło, mleko, cukier, jajka.

W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Dlatego, jeśli jesteś osobą cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia, alergia na pszenicę lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa. W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Do przygotowania ciasta użyłam drożdże świeże, śmiało możesz zdecydować się na drożdże suche typu instant.

Zatem, jak zrobić ciasto drożdżowe z marmoladą?

Zacznijmy od przygotowania zaczynu, który powinien rosnąć w ciepłym miejscu przez około 30 minut. Wystarczy, że wymieszasz ciepłe mleko z cukrem, drożdżami i odrobiną mąki. Następnie, wymieszaj pozostałe składniki z zaczynem i wyrób ciasto rękoma.

Rozwałkuj ciasto na stolnicy delikatnie posypanej mąką i posmaruj marmoladą o dowolnym smaku.

Pamiętaj, aby zostawić marginesy około 2-3 cm, następnie dodaj kawałki masła i zwiń ciasto w rulon.

Przełóż je na blachę do pieczenia z papierem i upiecz w piekarniku w 180 stopniach C, po 40 minutach nasze ciasto będzie dobre.

To jest moja klasyczna wersja zawijańca z marmoladą, po upieczeniu będzie przypominał makowiec.

Jeśli masz ochotę, przygotuj ciasto dodatkowo z kruszonką. Wystarczy, że przygotujesz odrobinę więcej masy drożdżowej. Możesz przygotować, także lukier, każda wersja ciasta będzie pyszna. Na pewno przypadnie ono do gustu, każdemu z zaproszonych gości. Drożdżowe ciasto będzie puszyste i wilgotne.

Sam widzisz, jak prosty jest to przepis na szybkie i pyszne ciasto dla całej rodziny, koniecznie wypróbuj mój przepis.

Wartości odżywcze ciasta drożdżowego z marmoladą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(70g)
Energia (kalorie)
245.37 kcal
171.76 kcal
Białko
4.92 g
3.45 g

Węglowodany w cieście drożdżowym z marmoladą

Na 100g
Na porcję
(70g)
Węglowodany
54.74 g
38.32 g
Węglowodany przyswajalne
53.69 g
37.58 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.05 g
0.74 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(70g)
Tłuszcz
1.50 g
1.05 g
Tłuszcze nasycone
0.77 g
0.54 g
Tłuszcze nienasycone
0.73 g
0.51 g
Tłuszcze jednonasycone
0.44 g
0.31 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.29 g
0.20 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
30.23 mg
21.16 mg

Witaminy w przepisie na ciasto drożdżowe z marmoladą

Na 100g
Na porcję
(70g)
Witamina A
27.01 µg (mcg)
18.90 µg (mcg)
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Witamina B6
0.06 mg
0.04 mg
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Witamina B12
0.17 µg (mcg)
0.12 µg (mcg)
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Witamina C
0.89 mg
0.62 mg
Witamina D
0.35 µg (mcg)
0.24 µg (mcg)
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Witamina E
0.09 mg
0.07 mg
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Retinol
27.01 µg (mcg)
18.90 µg (mcg)
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Tiamina
0.43 mg
0.30 mg
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.28 mg
0.19 mg
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Niacyna
3.11 mg
2.18 mg
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Foliany
113.71 µg (mcg)
79.60 µg (mcg)
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Beta karoten
0.53 µg (mcg)
0.37 µg (mcg)
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto drożdżowe z marmoladą

Na 100g
Na porcję
(70g)
Sód
20.32 mg
14.22 mg
Potas
109.63 mg
76.74 mg
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Wapń
32.58 mg
22.80 mg
Fosfor
82.33 mg
57.63 mg
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Magnez
10.93 mg
7.65 mg
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Żelazo
2.90 mg
2.03 mg
Cynk
0.96 mg
0.67 mg
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.04 mg
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta drożdżowego z marmoladą 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście drożdżowym z marmoladą

Lista alergenów dla ciasta drożdżowego z marmoladą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania ciasta drożdżowego z marmoladą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
250 g
1 szklanka
2.30
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 250 g
Drożdże świeże
40 g
1/2 kostki
1.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 40 g
Cukier
40 g
4 łyżki
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 40 g
Mleko 2%
125 ml
1/2 szklanki
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Marmolada
200 g
4.50
Za 280.0 g
Liczba opakowań 1
3.21
Za 200 g
Koszt składników
18.80
Jak oceniasz przepis na ciasto drożdżowe z marmoladą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94.0% osób