Ciasto drożdżowe z kakao
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 szklanki (500 g)
- Cukier - 3 łyżki (30 g)
- Drożdże świeże - 1/2 kostki (50 g)
- Jajko (2 szt.)
- Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
- Masło - 1 kostka (250 g)
- Kakao 16% (proszek) - 1/2 szklanki (125 g)
Przepis na ciasto drożdżowe z kakao krok po kroku
Mleko wlej do rondelka i delikatnie podgrzewaj.
Dodaj cukier, drożdże i odrobinę mąki. Wymieszaj, pozostaw masę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 minut.
Pozostałą mąkę przesiej przez sitko do miski, dodaj jajka i zaczyn.
Wyrób ciasto w rękach i rozwałkuj na stolnicy.
Ciasto posyp kakao, zostawiając marginesy około 3 cm.
Dodaj kawałki masła i zawiń ciasto w rulon. Przełóż na blachę do pieczenia z papierem.
Upiecz ciasto w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach C.
-
Ciasto drożdżowe
-
Ciasto drożdżowe z kruszonką
-
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
-
Strucla makowa
-
Strucel makowy
-
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania
-
Ciasto drożdżowe z owocami
-
Ciasto drożdżowe z serem
-
Knedliki
-
Chałka drożdżowa
-
Ruchanki
-
Pide
-
Babka drożdżowa
-
Ciasto drożdżowe z rabarbarem
-
Ciasto drożdżowe z jabłkami
-
Ciasto drożdżowe z truskawkami
-
Szybkie ciasto drożdżowe
-
Ciasto drożdżowe z jagodami
-
Ciasto drożdżowe na słodko
Więcej informacji na temat ciasta drożdżowego z kakao
Domowe ciasto drożdżowe z kakao to świetny pomysł na pyszny deser w gronie rodziny, połączenie ciasta na drożdżach z kakao pokochają nie tylko dorośli, ale też dzieci.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na ciasto drożdżowe z kakao, do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowe składniki, czyli: mąka, kakao, drożdże, masło, mleko, cukier, jajka.
W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Dlatego, jeśli jesteś osobą cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia, alergia na pszenicę lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa. W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Do przygotowania ciasta użyłam drożdże świeże, śmiało możesz zdecydować się na drożdże suche typu instant.
Zatem, jak zrobić ciasto drożdżowe z kakao?
Zacznijmy od przygotowania zaczynu, który powinien rosnąć w ciepłym miejscu przez około 30 minut. Wystarczy, że wymieszasz ciepłe mleko z cukrem, drożdżami i odrobiną mąki. Następnie, wymieszaj pozostałe składniki z zaczynem i wyrób ciasto rękoma.
Rozwałkuj ciasto na stolnicy delikatnie posypanej mąką i posyp kakao.
Pamiętaj, aby zostawić marginesy około 2-3 cm, następnie dodaj kawałki masła i zwiń ciasto w rulon.
Przełóż je na blachę do pieczenia z papierem i upiecz w piekarniku w 180 stopniach, po 40 minutach nasze ciasto będzie dobre.
To jest moja klasyczna wersja zawijańca z kakao, po upieczeniu będzie przypominał makowiec.
Jeśli masz ochotę, przygotuj ciasto dodatkowo z kruszonką. Wystarczy, że przygotujesz odrobinę więcej masy drożdżowej. Możesz przygotować, także lukier, każda wersja ciasta będzie pyszna. Na pewno przypadnie ono do gustu, każdemu z zaproszonych gości. Drożdżowe ciasto będzie puszyste i wilgotne.
Sam widzisz, jak prosty jest to przepis na szybkie i pyszne ciasto dla całej rodziny, koniecznie wypróbuj mój przepis.
Alergeny w cieście drożdżowym z kakao
Lista alergenów dla ciasta drożdżowego z kakao przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
Wartości odżywcze ciasta drożdżowego z kakao
Wybierz kakao o dobrym składzie, bez zbędnego cukru. Przed pieczeniem możesz posmarować ciasto żółtkiem.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.