Przepis na ciasto drożdżowe z kakao krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, blacha do pieczenia 20x25 cm, miska

Mleko wlej do rondelka i delikatnie podgrzewaj.

Dodaj cukier, drożdże i odrobinę mąki. Wymieszaj, pozostaw masę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 minut.

Pozostałą mąkę przesiej przez sitko do miski, dodaj jajka i zaczyn.

Wyrób ciasto w rękach i rozwałkuj na stolnicy.

Ciasto posyp kakao, zostawiając marginesy około 3 cm.

Dodaj kawałki masła i zawiń ciasto w rulon. Przełóż na blachę do pieczenia z papierem.

Upiecz ciasto w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach C.

ciasto drożdżowe z kakao
Ciasto drożdżowe z kakao
Koszt przygotowania dania
16.85 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
329 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
85

Ciasto drożdżowe z kakao - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście drożdżowym z kakao

Domowe ciasto drożdżowe z kakao to świetny pomysł na pyszny deser w gronie rodziny, połączenie ciasta na drożdżach z kakao pokochają nie tylko dorośli, ale też dzieci.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na ciasto drożdżowe z kakao, do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowe składniki, czyli: mąka, kakao, drożdże, masło, mleko, cukier, jajka.

W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Dlatego, jeśli jesteś osobą cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia, alergia na pszenicę lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa. W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Do przygotowania ciasta użyłam drożdże świeże, śmiało możesz zdecydować się na drożdże suche typu instant.

Zatem, jak zrobić ciasto drożdżowe z kakao?

Zacznijmy od przygotowania zaczynu, który powinien rosnąć w ciepłym miejscu przez około 30 minut. Wystarczy, że wymieszasz ciepłe mleko z cukrem, drożdżami i odrobiną mąki. Następnie, wymieszaj pozostałe składniki z zaczynem i wyrób ciasto rękoma.

Rozwałkuj ciasto na stolnicy delikatnie posypanej mąką i posyp kakao.

Pamiętaj, aby zostawić marginesy około 2-3 cm, następnie dodaj kawałki masła i zwiń ciasto w rulon.

Przełóż je na blachę do pieczenia z papierem i upiecz w piekarniku w 180 stopniach, po 40 minutach nasze ciasto będzie dobre.

To jest moja klasyczna wersja zawijańca z kakao, po upieczeniu będzie przypominał makowiec.

Jeśli masz ochotę, przygotuj ciasto dodatkowo z kruszonką. Wystarczy, że przygotujesz odrobinę więcej masy drożdżowej. Możesz przygotować, także lukier, każda wersja ciasta będzie pyszna. Na pewno przypadnie ono do gustu, każdemu z zaproszonych gości. Drożdżowe ciasto będzie puszyste i wilgotne.

Sam widzisz, jak prosty jest to przepis na szybkie i pyszne ciasto dla całej rodziny, koniecznie wypróbuj mój przepis.

Wartości odżywcze ciasta drożdżowego z kakao

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
329.87 kcal
329.87 kcal
Białko
7.15 g
7.15 g

Węglowodany w cieście drożdżowym z kakao

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
39.14 g
39.14 g
Węglowodany przyswajalne
34.67 g
34.67 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
4.47 g
4.47 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
18.28 g
18.28 g
Tłuszcze nasycone
12.02 g
12.02 g
Tłuszcze nienasycone
6.26 g
6.26 g
Tłuszcze jednonasycone
5.33 g
5.33 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.93 g
0.93 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
73.51 mg
73.51 mg

Witaminy w przepisie na ciasto drożdżowe z kakao

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
159.20 µg (mcg)
159.20 µg (mcg)
Witamina B6
0.06 mg
0.06 mg
Witamina B12
0.21 µg (mcg)
0.21 µg (mcg)
Witamina C
0.04 mg
0.04 mg
Witamina D
0.38 µg (mcg)
0.38 µg (mcg)
Witamina E
0.55 mg
0.55 mg
Retinol
156.73 µg (mcg)
156.73 µg (mcg)
Tiamina
0.43 mg
0.43 mg
Ryboflawina
0.30 mg
0.30 mg
Niacyna
3.29 mg
3.29 mg
Foliany
108.49 µg (mcg)
108.49 µg (mcg)
Beta karoten
30.61 µg (mcg)
30.61 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na ciasto drożdżowe z kakao

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
25.30 mg
25.30 mg
Potas
254.02 mg
254.02 mg
Wapń
51.44 mg
51.44 mg
Fosfor
155.57 mg
155.57 mg
Magnez
58.70 mg
58.70 mg
Żelazo
4.38 mg
4.38 mg
Cynk
1.47 mg
1.47 mg
Miedź
0.43 mg
0.43 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta drożdżowego z kakao 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście drożdżowym z kakao

Lista alergenów dla ciasta drożdżowego z kakao przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło

Cena przygotowania ciasta drożdżowego z kakao

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
500 g
2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 500 g
Cukier
30 g
3 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 g
Drożdże świeże
50 g
1/2 kostki
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Kakao 16% (proszek)
125 g
1/2 szklanki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 125 g
Koszt składników
34.30
Jak oceniasz przepis na ciasto drożdżowe z kakao
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób