Ciasto drożdżowe z dżemem

Opublikowano: 28.11.2021 r., 13:45 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Słodkie ciasto z dżemem
Ciasto drożdżowe z dżemem
Delikatne i puszyste ciasto drożdżowe z dżemem to pomysł na domowy słodki deser. Poznaj mój przepis i wypróbuj.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 40 min
281 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (500 g)
  • Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
  • Drożdże świeże - 1 kawałek (30 g)
  • Masło - 1/2 kostki (125 g)
  • Dżem truskawkowy niskosłodzony - 1/2 słoika (200 g)
  • Cukier - 2 łyżki (20 g)
  • Jajko (1 szt.)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blacha do pieczenia 20x25 cm

Przepis na ciasto drożdżowe z dżemem krok po kroku

W misce wymieszaj drożdże, odrobinę mąki, cukier i ciepłe mleko.

Wymieszaj zaczyn i odstaw do wyrośnięcia.

Pozostałe składniki połącz w osobnej misce.

Połącz zaczyn z pozostałymi składnikami, wymieszaj i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.

Podziel ciasto na pół i rozwałkuj na stole z odrobiną mąki.

Posmaruj ciasto dżemem i zawiń ciasta w rulony.

Przełóż rulony ciasta do keksówki.

Upiecz ciasto przez 40 minut w 180 stopniach.

Jak oceniasz przepis na ciasto drożdżowe z dżemem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,5% osób

Więcej informacji na temat ciasta drożdżowego z dżemem

Dzisiaj przedstawię Wam przepis na ciasto drożdżowe z dżemem, które wbrew pozorom jest łatwe i szybkie w wykonaniu, a po upieczeniu pyszne. Ciasto jest delikatne, kruche i wilgotne w środku.

Do wykonania ciasta będziesz potrzebować podstawowych składników do ciasta drożdżowego, czyli mąka, cukier, jajka, mleko, drożdże i w naszym przypadku dżem.

Co do drożdży, możesz użyć tak jak ja w przepisie świeżych, ale nic nie stoi na przeszkodzie abyś użył drożdży suchych, tak zwanych instant. Ta szybsza wersja nie wymaga przygotowywania zaczynu, jednak ja zawsze decyduje się na jego przygotowanie. Nie zajmuje to dużo czasu, a zawsze mam pewność, że ciasto wyjdzie, tak jak powinno. Możesz skorzystać z dżemu kupionego w sklepie, ale jeśli masz możliwość postaw na domowy dżem lub konfiturę. Ja do tego przepisu zawsze wybieram dżem truskawkowy.

Zaczynamy od przygotowania zaczynu z drożdży, odrobiny mąki i mleka, polecam dodać ciepłe mleko. Drożdże wtedy łatwiej się rozpuszczą i szybciej zaczną pracować. Tak przygotowany zaczyn odłóż w ciepłe miejsce aby maksymalnie wyrosły. Zostaw je w dużej misce, podczas fermentacji potrafią nawet kilkukrotnie zwiększyć swoją objętość. W tym czasie przygotuj pozostałą część ciasta, mieszając mąkę, cukier i jajka.

Gdy drożdże wyrosną ,połącz wszystkie składniki i wymieszaj.

Ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj na stole z odrobiną mąki. Posmaruj oby dwie dżemem lub konfiturą. Zawiń ciasta w rulon i przełóż do keksówki jedno obok drugiego.

Forma powinna być wcześniej wysmarowana masłem i posypaną bułką tartą lub wyłożoną papierem do pieczenia. To zapobiegnie przypaleniu się ciasta.

Ciasto piekę w piekarniku około 50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu nie wyciągaj ciasta od razu z piekarnika, uchyl drzwi i pozostaw przez chwilę. Wtedy będziemy mieli pewność, że ciasto nie opadnie. Gdy nasz placek ostygnie, możesz posypać je np. cukrem pudrem lub z kruszonką.

Skoro już wiesz jak zrobić ciasto drożdżowe z dżemem, koniecznie wypróbuj mój prosty przepis i przygotuj ciasto dla całej swojej rodziny. Będzie to świetny pomysł na domowy deser.

Alergeny w cieście drożdżowym z dżemem

Lista alergenów dla ciasta drożdżowego z dżemem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciasta drożdżowego z dżemem

na 100g gotowej potrawy

Zamiast kupnego dżemu możesz skorzystać z wersji domowej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
281.81
281.81
Białko (g)
7.66
7.66

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
40.45
40.45
Węglowodany przyswajalne (g)
39.99
39.99

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
10.21
10.21
Tłuszcze nasycone (g)
7.02
7.02
Tłuszcze nienasycone (g)
3.19
3.19

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.07
Tiamina (mg)
0.47
0.47
Ryboflawina (mg)
0.27
0.27
Niacyna (mg)
3.14
3.14
Foliany (µg (mcg))
87.38
87.38

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
18.10
18.10
Potas (mg)
121.79
121.79
Wapń (mg)
40.40
40.40
Fosfor (mg)
95.86
95.86
Magnez (mg)
20.22
20.22
Żelazo (mg)
2.52
2.52
Cynk (mg)
0.87
0.87
Miedź (mg)
0.10
0.10
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta drożdżowego z dżemem 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta drożdżowego z dżemem

Koszt składników
24.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Drożdże świeże
30 g
1 kawałek
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 30 g
Masło
125 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Dżem truskawkowy niskosłodzony
200 g
1/2 słoika
4.00
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
2.86
Za 200 g
Cukier
20 g
2 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
24.00