Ciasto bez jajek i mleka
- Mąka orkiszowa (150 g)
- Mąka pszenna typ 500 (150 g)
- Banan - 2 duże sztuki (300 g)
- Masło (120 g)
- Proszek do pieczenia - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
- Ksylitol (cukier brzozowy) (100 g)
- Fasola czerwona (250 g)
Przepis na ciasto bez jajek i mleka krok po kroku
Banany umieść w misce.
Dodaj fasolę bez zalewy i rozdrobnij.
Dodaj do masy rozpuszczone masło, ksylitol i proszek do pieczenia.
Przesiej mąkę pszenną i orkiszową.
Wymieszaj masę dokładnie.
Wlej ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut.
Wystudź i podziel na porcje.
Podawaj na małym talerzyku.
-
Placek bananowiec
-
Kopiec kreta
-
Ciasto z bananami
-
Placek z bananami
-
Babeczki bananowe
-
Chlebek bananowy fit
-
Ciasto czekoladowe z bananami
-
Szybkie ciasto bananowe
-
Ciasto bananowe
-
Ciasto bananowe fit
-
Omlet bananowy
-
Bananowiec ciasto
-
Babka bananowa
-
Brownie z cukinii
-
Gofry bananowe
-
Chleb bananowy Thermomix
-
Muffinki z bananami
-
Ciasto owsiane bez cukru
-
Ciasto bananowe
Więcej informacji na temat ciasta bez jajek i mleka
Ciasto bez jajek i mleka to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Ciasto na bazie bananów sprawdzi się doskonale dla osób na diecie bez dodatku cukru. Ciasto jest wilgotne i ma zwartą konsystencję. Przepis na ciasto bez jajek i mleka jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, mąka orkiszowa, banany, masło, proszek do pieczenia, ksylitol, fasola czerwona.
Jak zrobić ciasto bez jajek? Banany umieść w misce. Dodaj fasolę bez zalewy i rozdrobnij. Dodaj do masy rozpuszczone masło, ksylitol i proszek do pieczenia. Przesiej mąkę pszenną i orkiszową. Wymiesza dokładnie składniki. Wlej ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. Wystudź i podziel na porcje. Podawaj na małym talerzyku.
Fasola czerwona jest rośliną strączkową, jest znana i lubiana na całym świecie. Jest bardzo dobrym źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Zawiera między innymi witaminę A, C, E oraz witaminy z grupy B, a także wapń, cynk, magnez. Fasola jest także dobrym źródłem błonnika, daje nam uczucie sytości na dłużej, pomaga w usuwaniu nadmiernego poziomu cholesterolu z krwi oraz wpływa pozytywnie na układ trawienia. Mąka orkiszowa produkowana jest z pradawnej odmiany pszenicy. Mąka orkiszowa jest bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę jelit i zapobiega zaparciom. Mąka jest bardzo dobrym źródłem cynku i selenu oraz witaminy E. Selen jest składnikiem mineralnym potrzebnym do prawidłowej produkcji hormonów przez tarczycę. Niezbędne są one do prawidłowej pracy całego organizmu.
Podsumowując: sprawdzony przepis na ciasto będzie idealny na deser dla całej rodziny. Ciasto bez dodatku mleka i jajek nie zawiera także dodatku cukru. Proste ciasto pozwoli wykorzystać dojrzałe banany. Pyszne ciasto można przygotować także z dodatkiem kakao lub siekanej czekolady. Ciasto jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez kilka dni.
Alergeny w cieście bez jajek i mleka
Lista alergenów dla ciasta bez jajek i mleka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- mąka orkiszowa
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze ciasta bez jajek i mleka
Ciasto bez jajek i mleka jest bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Ciasto sprawdzi się dla osób z alergią na białka jajka lub nietolerancję laktozy. Ciasto nie zawiera dużej ilości kalorii i będzie odpowiednie dla osób a diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.