Przepis na ciasteczka cytrynowe krok po kroku

Składniki dla 15 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
skórka z cytryny, proszek do pieczenia, aromat cytrynowy
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, miska

Masło z cukrem miksujemy do momentu uzyskania gładkiej i puszystej masy. Następnie dodajemy jajka i dalej miksujemy składniki.

Do masy z masłem dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, aromat cytrynowy oraz skórkę z cytryny. Całość ponownie miksujemy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję.

Z gotowego ciasta formujemy kulki, z których robimy płaskie krążki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasteczka pieczemy w piekarniku około 10 minut w temperaturze 170 st. C.

Ciasteczka cytrynowe na blacie
Ciasteczka cytrynowe
Koszt przygotowania dania
5.45 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
154 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
95

Ciasteczka cytrynowe - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o ciasteczkach cytrynowych

Pyszne ciasteczka cytrynowe to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Poczęstunek o smaku cytrynowym jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Słodka przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Ciasteczka możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania. Dodatkowo śmiało możemy wprowadzić je do menu dla dzieci.

Jak zrobić ciasteczka cytrynowe? Przygotowanie ich jest bardzo łatwe. Na początku masło z cukrem miksujemy do momentu uzyskania gładkiej i puszystej masy. Następnie dodajemy jajka i dalej miksujemy składniki. Do masy z masłem dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, aromat cytrynowy oraz skórkę z cytryny. Całość ponownie miksujemy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Z gotowego ciasta formujemy kulki, z których robimy płaskie krążki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w piekarniku około 10 minut w temperaturze 170 stopni.

Przepis na ciasteczka cytrynowe nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.

Kruche ciasteczka cytrynowe odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi Ci ich przygotowanie.

Wartości odżywcze ciasteczek cytrynowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(40g)
Energia (kalorie)
386.36 kcal
154.54 kcal
Białko
5.76 g
2.31 g
Fenyloalanina
0.17 mg
0.07 mg
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany w ciasteczkach cytrynowych

Na 100g
Na porcję
(40g)
Węglowodany
56.61 g
22.64 g
Węglowodany przyswajalne
55.91 g
22.37 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.70 g
0.28 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(40g)
Tłuszcz
15.44 g
6.18 g
Tłuszcze nasycone
9.92 g
3.97 g
Tłuszcze nienasycone
5.52 g
2.21 g
Tłuszcze jednonasycone
4.52 g
1.81 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.99 g
0.40 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
102.33 mg
40.93 mg

Witaminy w przepisie na ciasteczka cytrynowe

Na 100g
Na porcję
(40g)
Witamina A
140.98 µg (mcg)
56.39 µg (mcg)
Witamina B6
0.04 mg
0.02 mg
Witamina B12
0.19 µg (mcg)
0.08 µg (mcg)
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg
Witamina D
0.36 µg (mcg)
0.14 µg (mcg)
Witamina E
0.58 mg
0.23 mg
Retinol
138.85 µg (mcg)
55.54 µg (mcg)
Tiamina
0.37 mg
0.15 mg
Ryboflawina
0.27 mg
0.11 mg
Niacyna
2.80 mg
1.12 mg
Foliany
85.20 µg (mcg)
34.08 µg (mcg)
Beta karoten
25.90 µg (mcg)
10.36 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na ciasteczka cytrynowe

Na 100g
Na porcję
(40g)
Sód
28.48 mg
11.39 mg
Potas
72.34 mg
28.94 mg
Wapń
20.02 mg
8.01 mg
Fosfor
74.48 mg
29.79 mg
Magnez
9.05 mg
3.62 mg
Żelazo
3.33 mg
1.33 mg
Cynk
0.50 mg
0.20 mg
Miedź
0.08 mg
0.03 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasteczek cytrynowych 95
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w ciasteczkach cytrynowych

Lista alergenów dla ciasteczek cytrynowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania ciasteczek cytrynowych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
250 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 250 g
Cukier
150 g
3/4 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Masło
100 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Koszt składników
15.80
Jak oceniasz przepis na ciasteczka cytrynowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób