Ciasteczka cytrynowe
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (250 g)
- Cukier - 3/4 szklanki (150 g)
- Masło - 1/2 kostki (100 g)
- Jajko (2 szt.)
Przepis na ciasteczka cytrynowe krok po kroku
Masło z cukrem miksujemy do momentu uzyskania gładkiej i puszystej masy. Następnie dodajemy jajka i dalej miksujemy składniki.
Do masy z masłem dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, aromat cytrynowy oraz skórkę z cytryny. Całość ponownie miksujemy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję.
Z gotowego ciasta formujemy kulki, z których robimy płaskie krążki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka pieczemy w piekarniku około 10 minut w temperaturze 170 st. C.
-
Ciastka maślane
-
Kruche ciasto
-
Tarta
-
Mazurek wielkanocny
-
Tarta z jabłkiem
-
Ciastka kruche
-
Pleśniak
-
Szarlotka z kruszonką
-
Tarta z jabłkami
-
Tarta ze szpinakiem
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Szarlotka z bezą
-
Tarta z owocami
-
Tarta z malinami
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Jabłecznik z budyniem
-
Tarta cytrynowa
-
Tarta z truskawkami
-
Kruche ciasto
Więcej informacji na temat ciasteczek cytrynowych
Pyszne ciasteczka cytrynowe to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Poczęstunek o smaku cytrynowym jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Słodka przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Ciasteczka możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania. Dodatkowo śmiało możemy wprowadzić je do menu dla dzieci.
Jak zrobić ciasteczka cytrynowe? Przygotowanie ich jest bardzo łatwe. Na początku masło z cukrem miksujemy do momentu uzyskania gładkiej i puszystej masy. Następnie dodajemy jajka i dalej miksujemy składniki. Do masy z masłem dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, aromat cytrynowy oraz skórkę z cytryny. Całość ponownie miksujemy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Z gotowego ciasta formujemy kulki, z których robimy płaskie krążki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w piekarniku około 10 minut w temperaturze 170 stopni.
Przepis na ciasteczka cytrynowe nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.
Kruche ciasteczka cytrynowe odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi Ci ich przygotowanie.
Alergeny w ciasteczkach cytrynowych
Lista alergenów dla ciasteczek cytrynowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciasteczek cytrynowych
Ciasteczka posiadają wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
Energia i białka
(40g)
Węglowodany
(40g)
Tłuszcze
(40g)
Witaminy
(40g)
Składniki mineralne
(40g)
-
mąka pszenna,
cukier,
masło,
jajka,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.